Het lievelingseten van inspirerende bekende en onbekende Nederlanders. De gerechten, de recepten én de bijbehorende verhalen.

Let op! Alle recepten hebben we zelf bereid, geproefd en gekeurd! Lees onze reviews.
Volg ons op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte.

Bloedworst met foie gras, appeltjes, boerenjongens en zuurkool van René Brienen
Hoofdgerecht vlees

Bloedworst met Foie Royale van René Brienen

De culinaire carrière van René Brienen begon toen hij negen jaar oud was. Zijn vader werkte in het ziekenhuis en daar konden ze wel twee extra handjes gebruiken. René stond er op een krukje in de pannen te roeren. Al vele jaren mag hij zich Meesterkok noemen en heeft hij een Michelinster op zijn naam, maar de bloedworst uit zijn kinderjaren is nog steeds zijn lievelingsgerecht. Maar dan wel in een sterrenuitvoering.

Mantu het lievelingsgerecht van Chef Maryam
Hoofdgerecht vlees

Mantu, een Afghaans koningsgerecht van Chef Maryam

Aan de smaak van de gerechten uit haar vaderland die Maryam Alizadah (1978) zo dierbaar zijn, viel niets te verbeteren. Dus maakt ze die zoals dat hoort, geen fratsen. Maar ze konden wel wat meer visueel spektakel gebruiken. Maryam wil heerlijk en oogverblindend koken. Het resultaat kan iedereen zien en proeven in de vijf restaurants die de familie Alizadah bestiert. Wij kregen een vip-behandeling tijdens een geweldige kooksessie in de showroom van Steel in Zevenhuizen. Maryam maakte voor ons haar lievelingsgerecht: Mantu. En dat is verschrikkelijk lekker en zeer verfijnd van smaak.

Broodje Martino van Martin Boomkens
Lunchgerecht vlees

Broodje Martino van Martin Boomkens

Een wilde kater en een vriendelijke Vlaming: zo kwam reclamemaker Martin Boomkens terecht bij broodjeszaak Hap Hap bij Gent, waar hij voor het eerst een Martino at, een gekend anti-katerbroodje op basis van rauw vlees. Hij knapte zienderogen op en vroeg het recept. Sindsdien gaat hij zonder kater door het leven.

Salade met rosé gebakken houtduif 2
Salade vlees

Salade met duivenborst filets

Jager en coach Martijn van Dooren doet, zoals iedere jager dat over zichzelf zegt, aan natuurbeheer. Hij zorgt er mede voor dat de wildstand in zijn domein op het juiste peil blijft. Ook in de zomer. Dan is er duif, heel veel duif. In te grote aantallen zorgen die dieren voor veel schade en dus schiet Martijn ze ’s zomers. En duif is erg lekker hoor, het heeft een verfijnde wildsmaak. Martijns lievelingsgerecht is deze zomermaaltijdsalade met duif. Zelf niet zo’n schutter? Geen nood: duif vind je ook bij de poelier.

Lievelingsgerecht Edwin Bredius gestoofde varkenswangen in trappistenbier
Hoofdgerecht vlees

Recept voor gestoofde varkenswangen van Edwin Bredius

Het begon met een bijna-handgemeen met de uitbater van het rustieke tentje in Gent, het eindigde als een fonkelnieuwe vriendschap in het nieuwe jaar. Stichter van de vrede: de heerlijke varkenswang die freelancejournalist Edwin Bredius die avond na lang wachten kreeg voorgeschoteld. Klinkt veel enger dat het is: het was het zachtste vlees dat hij ooit at.

Reibekuchen lievelingsgerecht van Klaus Schmitt
Tussendoortje

Reibekuchen (of Kartoffelpuffer of rijfkoeken) van Klaus Schmitt

Klaus Schmitt werd grootgebracht met degelijke Duitse gerechten als Semmelknödel en ontpopte zich pas op latere leeftijd tot een echte fijnproever. Maar zijn lievelingsgerecht is nog steeds een oersimpele aardappelpannenkoek waarvan hij er in zijn puberjaren wel tien kon verslinden: Reibekuchen. Nu bakt hij ze zelf voor zijn puberzonen die er ook wel raad mee weten. Een doodsimpel en heerlijk tussendoortje.

Brood

Noors brood dat onmogelijk kan mislukken van René Bakker

Hij leerde van zijn buurvrouw hoe je het moest maken, en nu bakt iedereen ‘zijn’ Noorse geen-kneed-brood. Omdat het niet kan mislukken, heerlijk smaakt en je er eindeloos mee kunt variëren. En je niet in de corona-rij voor de bakker hoeft te staan. Het mooiste is nog: René Bakker houdt niet eens van koken. Wel van eten.

Coq au vin en tian au broccoli van Inger Boxsem
Hoofdgerecht vlees

Coq au vin met tian au broccoli van Inger Boxsem

Inger Boxsem ontwikkelt en test recepten voor de maatijdboxen van de Krat. Deze coq au vin, in combinatie met een tian au broccoli, is een heuse klassieker. Een gerecht dat haar vader graag maakte toen hij in de jaren tachtig aan het koken sloeg. Ze heeft haar vaders kookschrift nog met zijn originele recept, opgetikt met een typemachine, inclusief vetvlekken. Een prachtig recept, een heerlijk lievelingsgerecht.

Kip-courgette hamburgers met knoflook- en sumaksaus
Hoofdgerecht vlees

Kip-courgette hamburgers met knoflook- en sumaksaus van Carine Hulscher-Slot

Deze kip-courgette-hamburgertjes hebben een heerlijke, intense kruidengeur. Je moet het kipgehakt vooral lekker met je blote handen kneden, dan heb je de rest van de dag die zalige geur aan je vingers. Het is een heel licht gerecht en het ziet er zo fleurig uit. En die knoflooksaus met sumak is onweerstaanbaar. Het lievelingsgerecht van Carine Hulscher-Slot.

Okersoep, het lievelingsgerecht van Howard Komproe
Soep vlees en vis

Okersoep van Howard Komproe

Net als alle Surinaamse kinderen had comedian Howard Komproe een gloeiende hekel aan okersoep. Dit vanwege de glijmiddelachtige substantie die deze tropische groente afscheidt. Toen hij echter later in het leven het geheim van de droge oker ontdekte, werd deze heerlijke maaltijdsoep alsnog zijn favoriet.

Tandoori chicken van Jan Heemskerk senior
Hoofdgerecht vlees

Tandoori Chicken van Jan Heemskerk senior

Begin jaren zeventig at Jan Heemskerk senior in restaurant Gaylord’s aan Mortimer Street
in London voor het eerst in zijn leven Indiaas: Tandoori Chicken. Hij had nog nooit zoiets goddelijks geproefd. Dit is het recept van zijn lievelingsgerecht.

Hoofdgerecht vis

Pasta con le sarde van Henk Wiersema

Henk Wiersema kookte zichzelf gezond. Als Crohn-patiënt deed hij de potjes en de zakjes in de ban en al 25 jaar heeft hij van Crohn geen last meer gehad. Maar gezond moest vooral ook lekker zijn en het lekkerst is voor hem de Italiaanse keuken. Deze pasta con le sarde at hij voor het eerst met zijn gezin op vakantie in Sicilië. Een pasta met vele smaaknuances.

Balkenbrij van Frans Oosterwijk
Hoofdgerecht vlees

Recept voor balkenbrij van Frans Oosterwijk

Balkenbrij bakken, dat kan iedereen. Je gooit het in de pan, draait het een keer om, klaar. Kan niet mislukken. Maar balkenbrij helemaal zelf maken, dat is andere kost. Balkenbrij is een streekgerecht dat vooral in het oosten van het land wordt gegeten. In elke streek weer anders. Voor Limburgse balkenbrij heb je varkensbloed nodig, maar aan de balkenbrij die de moeder van Frans Oosterwijk vroeger maakte, kwam geen bloed te pas. Nu heeft Frans voor het eerst in z’n leven zelf balkenbrij gemaakt. De hele familie kwam eraan te pas om het recept van zijn moeder te reconstrueren.

Rode bietensalade van Tanja Jess 2
Salade vegetarisch

Rode bietensalade van Tanja Jess

Actrice Tanja Jess (54) staat natuurlijk in ons geheugen gegrift als de gemene maar begeerlijke Bowien Galema uit GTST, of anders wel vanwege haar tweevoudig verschijnen (´Volgens mij ben ik de enige die ooit in twee achtereenvolgende edities heeft gestaan’) in de Nederlandse Playboy. Maar dat was toen en dit is nu. Vandaag viert Tanja triomfen op de Duitse tv, hopelijk binnenkort weer in het theater, met haar eigen Podcast en natuurlijk: met de bietensalade van haar omi.

Vegan groene curry van Wendy Walrabenstein
Hoofdgerecht vegetarisch

Vegan groene curry van Wendy Walrabenstein

Ze stopte met vlees vanwege de ontroostbare moederkoe onder het Zwitserse keukenraam, maar omarmde de plantaardige levensstijl definitief toen ze ontdekte dat deze veel gezonder is voor een mens. Als diëtist is ze een harde leermeester met een voorkeur voor mannen, want die luisteren beter. Het lievelingsgerecht van Wendy Walrabenstein is een veganistische groene curry met wortels in India.

Franse aardappelsalade van Mei Li Vos
Salade vlees

Franse aardappelsalade van Mei Li Vos

Haar vriend is goed in hoofdgerechten, zij beperkt zich tot de bijgerechten. Het tekent politica Mei Li Vos. ‘Net zoals ik meestal ergens vice-voorzitter van ben.’
Maar deze Franse aardappelsalade is écht goed. Die wordt door alle Nederlanders gebliefd. Mits ze vlees eten.

Zeekraalrisotto van Femke Merel van Kooten
Hoofdgerecht vegetarisch

Risotto met zeekraal en avacado

Ze heeft niet veel tijd, dus koken komt er niet vaak van. Toch moet je Splinter-politica Femke Merel van Kooten niet onderschatten, want ze heeft de genen van haar oma, die ooit een fiets won met haar goulash. Wie voor het eerst bij Femke Merel over de vloer komt, maakt grote kans haar gevierde zeekraalrisotto te eten te krijgen. Die lukt altijd, is lekker en echt iets bijzonders. Vandaar.

Broeder, het lievelingsgerecht van Eva Hoeke
Snoepen

Broeder (Jan in de zak) van Eva Hoeke

Het lievelingsgerecht van columniste Eva Hoeke is een West-Fries streekgerecht: Broeder. Ook wel Jan in de zak genaamd. Een bleekwitte bol gekookt beslag die met suikerstroop overgoten best lekker is en in elk geval zeer voedzaam. Maar het gaat Eva minder om de smaak dan om de herinneringen die aan deze lekkernij kleven: aan haar moeder en vooral aan buurvrouw ‘tante’ Nooij.

De perfect gegrilde Tomahawk van Tim Coronel lievelingsgerecht
Hoofdgerecht vlees

De perfect gegrilde Tomahawk van Tim Coronel

Tim Coronel eet braaf zijn verplichte drie hapjes groenten, maar hij is nu eenmaal een volbloed carnivoor. De Tomahawk is voor hem het mooiste en het stoerste stuk vlees. Zomer en winter gaat die op de barbecue. Hij is het alleen niet eens met de benaming: het is echt Timahawk hoor, vernoemd naar hem en niet naar zijn tweelingbroer Tom. Zo gril je de Timahawk op z’n allerbest. Reverse sear: eerst langzaam garen, dan op hoog vuur grillen. Met een zeer verrassend sausje.

Steak tartare lievelingsgerecht van Jan Heemskerk
Voorgerecht vlees

Steak tartare van Jan Heemskerk

Vroeger at Jan Heemskerk in elke snackbar waar hij kwam die legendarische sixties & seventies-snack, het Lihanboutje. Dit in het kader van het vergelijkend warenonderzoek en voor de lol. Pubers, je weet toch. Inmiddels is Jan op zoek naar de perfecte steak tartare, die hij overal en nergens eet. Maar nooit zo lekker als bij Marcel.

Runderstoof lievelingsgerecht van Bas Pauw
Hoofdgerecht vlees

Runderstoof van Bas Pauw

Sommige gerechten blijven een leven lang bij je. Ze vervelen nooit en van tijd tot tijd dringen ze zich onweerstaanbaar aan je op; dan moeten ze op tafel. Deze runderstoof is het lievelingsgerecht van Bas Pauw. Elk najaar, je kunt er de klok op gelijk zetten, springt hem de geur van dit gerecht weer voor de geest. Het recept voor dit heerlijke en troostrijke gerecht kreeg Bas van huis uit mee.

Langoustines met peen
Voorgerecht vis

Langoustines met groentegarnituur en voorjaarssaus van Jorick Schipper

Langoustines, ze worden ook wel scampi of Noorse kreeftjes genoemd, hebben een zachte, licht zoete smaak en het vlees is sappig en zeer mager. Jorick Schipper deelde dit delicate lievelingsgerecht met ons. Je kunt er blind op varen, want Jorick is de sous-chef van sterrestaurant Voltaire.

Picanha al trapo van Harald Spoelstra
Hoofdgerecht vlees

Picanha al trapo van Harald Poelstra

Als je zo fanatiek barbecuet als Harald Poelstra, dan komt er een moment dat je eens iets geks wilt doen met een picanha. En dan verzin je dus picanha al trapo, een variant op lomo al trapo – heel hip in bbq-land. Lomo al trapo is een Colombiaanse klassieker, een mooi gekruide ossenhaas met een flinke zoutkorst in een doek gewikkeld die met rode wijn is doordrenkt en die je direct op de hete kolen bereidt. En picanha al trapo is dus precies hetzelfde, maar dan met een picanha. O nee, Harald doet nog iets eigenzinnigs: de wijn vervangt hij door bier. En dit alles is niet zomaar een beetje lekker, dit is zijn absolute bbq-lievelingsgerecht.

De taart van Doortje Deckers
Snoepen

De crèmetaart van Doortje Deckers

Vandaag, 21 januari, is de geboortedag van Dora Deckers – Brunenberg. Doortje. Geboren in 1936, overleden in 2016. Ze was een huisvrouw zoals zovelen en leefde om te zorgen, dat was een zinvolle invulling van haar bestaan. Op het bidprentje ter nagedachtenis van Doortje prijkt het recept van haar crèmetaart die zij honderden keren in haar leven heeft gebakken. Vandaag eren wij Doortje en alle andere Doortjes voor haar en na haar met het recept voor haar lievelingsgerecht.

Charlotte Royale van Hanneke Evers-Palmen
Snoepen

Charlotte Royale taart van Hanneke Evers-Palmen

‘Deze Charlotte Royale is echt een bom van een taart’, zegt Hanneke Evers-Palmen (1945). Ze maakte hem voor het eerst toen ze in de jaren tachtig op kookcursus ging. ‘Hij oogt zo feestelijk met die fraaie spiraalsgewijze belegging met plakjes van een swiss roll gesneden biscuitgebak. En de vulling met vers fruit kun je aanpassen aan het seizoen.’ De Charlotte Royale was het onbetwiste dessert van haar dochter Annebel.

Pasta al ragu - bolognese saus
Hoofdgerecht vlees

Pasta al ragù (bolognese) van Sarah Puozzo

De allerlekkerste bolognesesaus maak je zelf met dit recept van Sarah Puozzo, half Vlaams en half Venetiaans, getooid met de officiële titel Master of Pasta. Sarah ontfutselde dit recept aan een kok genaamd Mario – hoe zou hij ook anders hebben moeten heten? – uit de Emilia-Romagna. Deze regio in het noorden van Italië is de kraamkamer van de bolognesesaus die men daar ragù noemt. Mocht je eens in Bologna zijn, verlaat de stad dan zeker niet zonder een goed bord dampende pasta al ragù te hebben geproefd. En wil je gewoon nú zelf de lekkerste bolognesesaus maken? Hierzo, met dit recept voor het lievelingsgerecht van Sarah zet je het zo op tafel.

Hoofdgerecht vlees

Bulgogi van Thierry Schrier

Van zijn eerste Bulgogi sloeg Thierry Schrier steil achterover. Die smaakexplosie in zijn mond! Hij wist werkelijk niet wat hij proefde. Maar nu weet hij dat wel en hij weet ook hoe je de perfecte Bulgogi maakt. Dit is het recept van zijn lievelingsgerecht.

Ossobuco van oma Sorber
Hoofdgerecht vlees

Ossobuco van Martijn Sorber

Martijn Sorber had een oma die rondjakkerde in een sportwagen, kookles gaf aan hofmeesters, een huis bezat aan de Italiaanse kust en twee kookboeken schreef. Bovendien mocht hij altijd komen logeren als het hem thuis te heet onder de voeten werd. Dan maakte ze zijn lievelingsgerecht: ossobucco. Geen wonder dat Jean van Helbergen zijn favoriete oma was.

Crème craque heerlijk chocolade toetje van Dorien Deckers
Nagerecht

Crème craque van Dorien Deckers

Het familierecept voor crème craque van Dorien Deckers zou zomaar eens het recept van vele andere families kunnen worden. Deze chocolademousse lijkt sterk op Hemelse modder maar het is toch net even anders. De smaak is in elk geval niet van deze aarde.

Zeeduivel van Pieter Broertjes lievelingsgerecht
Hoofdgerecht vis

Zeeduivel met een saus van gin en jeneverbessen

Pieter Broertjes is de burgemeester van Hilversum. Hij kookt graag, maar door de week komt hij daar niet aan toe. In het weekend wel, dan scharrelt hij wat restjes bij elkaar en daar weet hij altijd wel wat moois van te maken. En soms slooft hij zich echt uit met een recept als dit. Het is zijn lievelingsgerecht: zeeduivel met een heerlijke saus van gin en jeneverbessen.

Salade met zure sperzieboontjes van Marcel Maassen
Salade vegetarisch

Salade van sperzieboontjes in het zuur van Marcel Maassen

Eind jaren zestig, toen we nog niks kenden en niks aten. Marcel Maassen was een peuter. Het gezin ging voor het eerst écht op vakantie, naar Tirol, en maakte kennis met de schnitzel. En met deze salade van sperzieboontjes in het zuur. Een klassieker in het kookrepertoire van zijn moeder én dat van hemzelf.

Gortdroge nasi goreng en pulled chicken van Nico Dijkshoorn
Hoofdgerecht vlees

Gortdroge nasi goreng met pulled chicken van Nico Dijkshoorn

Marcel belde met Nico Dijkshoorn. Ongeveer 350 woorden had hij nodig, dat is zo’n beetje de gemiddelde lengte van onze verhalen. Louter bescheidenheid hoor: de mensen zijn druk, je wilt ze niet van het werk houden. Maar als iemand zo vol is van zijn lievelingsgerecht als Nico van zijn gortdroge nasi goreng met pulled chicken, als hem het water én de woorden tijdens het interview in de mond lopen, dan zeggen we: fuck het format. Toen we zelf Nico’s gortdroge nasi goreng met pulled chicken hadden bereid en geproefd, wisten we het zeker: dit is belangrijk en urgent, dit moet Nederland weten!

Boston Baked Beans lievelingsgerecht van Eddy Zoëy
Hoofdgerecht vlees

Boston Baked Beans van Eddy Zoëy

Televisiepresentator Eddy Zoëy kocht, toen hij ging studeren, een wok-kookboek omdat hij toch wat moest eten. In dat kookboek vond hij naast diverse Aziatische éénpansgerechten ook een recept voor Boston Baked Beans, een zoete bonenschotel die hem zijn hele leven is bijgebleven.

Pasta alle vongole van Christian Borsboom Steel
Hoofdgerecht vis

Pasta alle vongole van Christian en Shirley Jane (Steel) Borsboom

Christian en Shirley Jane Borsboom zijn met hun bedrijf Steel Benelux partner van onslievelingsgerecht.nl. Zij maken het mede mogelijk dat wij zo idioot veel tijd kunnen steken in het verzamelen van lievelingsgerechten – waarvoor onze grote dank. Christian en Shirley aten hun favoriete gerecht pasta alle vongole voor het eerst op Sardinië, tijdens hun huwelijksreis. Wij maakten het voor hun klaar op ons nieuwe lievelingsfornuis. Geniet van deze bijzondere pasta alle vongole, mét bottarga.

Fazant recept van Antoine Hermans
Hoofdgerecht wild gevogelte

Recept voor fazant met aardappelbeignets en zuurkool van Antoine Hermans

Na de dood van zijn vrouw Rietje was cabaretier Toon Hermans een gebroken man, op het podium barstte hij meer dan eens in snikken uit. Met de dood van Rietje kwam er ook een eind aan het samenleven van de familie Hermans. De geur van gebraden fazant voert kleinzoon Antoine telkens weer terug naar de Hilversumse villa van zijn jeugd. Terug naar oma Rietje en haar stille kracht. Zij heeft hem helaas het recept niet nagelaten voor de fazant met aardappelbeignets en zuurkool, het lievelingsgerecht uit zijn jeugd. Maar zijn eigen creatie lijkt als twee druppels water op de smaakherinnering in zijn hoofd. Dit recept staat garant voor een waar feestmaal.

spaghetti alla puttanesca van Gregor Christiaans lievelingsgerecht
Hoofdgerecht vis

Spaghetti alla puttanesca, salade caprese en bruschetta met Nutella van Gregor Christiaans

Volgens Gregor Christiaans – en hij is waarlijk een kenner – dient een mens altijd drie flessen olijfolie in huis te hebben: fris, medium en vol fruitig. En daar moet je dus flink mee experimenteren. Op de vraag wat zijn lievelingsgerecht is, krijgen we – logisch – een antwoord in drievoud retour: een salade Caprese met een delicate, hooiachtige Griekse olijfolie, een spaghetti Puttanesca met een robuuste olie uit Ligurië en een warme bruschetta met Nutella, grof zeezout en een stevige olijfolie uit Spanje met een nasmaak van banaan en amandel. Nou, vooruit dan, we maken ze alle drie. Omdat het allemaal zo verschrikkelijk lekker is.

Vegetarische barbecuesaus van Ottolgenghi van Marcel Rözer
Saus

Ottolenghi’s legendarische vegetarische barbecuesaus van Marcel Rözer

Barbecue is meer dan vlees, je kunt ook geweldige groentengerechten bereiden op het grilrooster. Spitskool van de bbq is fantastisch. En aubergines, paprika, baby romainesla. Ook die groenten lusten wel wat extra smaak van een barbecuesaus, maar kant en klare sauzen zijn te overheersend en vermorzelen de smaak van de groenten. Intens én subtiel is deze barbecuesaus van Ottolenghi. Een gerecht kun je deze saus niet noemen, maar elke goed bereide groente van de barbecue in combinatie met deze saus voegt zich bij de lievelingsgerechten van schrijver Marcel Rözer.

Blini lievelingsgerecht van Robert Gaerthé
Hoofdgerecht vis

Blini van Robert Gaerthé

Robert Gaerthé at 30 jaar geleden op voorspraak van een vriend voor het eerst blini’s in het fameuze Haagse restaurant Le Bistroquete. Het werd het begin van een levenslange liefde voor deze Russische boekweit-pannenkoekjes met zure room, dille, zalm en kaviaar. En zijn dyslectische variant op het recept heeft al een grote schare huisbezoek aangenaam verrast.

Salade gésiers de canard gekonfijte eendenmaagjes lievelingsgerecht Daphne Gouweloos
Salade vlees

Salade gésiers de canard van Daphne Gouweloos

Daphne Gouweloos (1974) had nog geen oester gegeten toen ze halverwege de jaren negentig als rechtenstudente in Le Petit Latin een bijbaantje in de bediening kreeg. Daar, in het lievelingsrestaurant van de gevreesde culinair recensent Johannes van Dam, ontdekte ze haar tong. Haar lievelingsgerecht was een klassieker op de kaart: salade met gekonfijte eendenmaagjes.

Boeuf bourgougnon van Jos van Oers
Hoofdgerecht vlees

Recept voor boeuf bourguignon van Jos van Oers

Stoofvlees van de snackbar, dat ging het budget van het arbeidersgezin Van Oers te boven. Tot teleurstelling van benjamin Jos, die er later achter kwam dat het stoofvlees van de snackbar echt niet kon tippen aan de hachee van zijn moeder. Het duurde nog lang voordat hij nog chiquer stoofvlees ontdekte: boeuf bourguignon. Dat is voor hem stoofvlees op z’n best, het is zijn lievelingsgerecht. Hij maakt het volgens dit basisrecept waar hij telkens weer wat frivoliteiten aan toevoegt.

Käsekuchen lievelingsgerecht van Kalien en Majel Blonden
Snoepen

Käsekuchen van Kalien en Majel Blonden

Voor de zussen Kalien en Majel Blonden is eten nauw verweven met hun familiegeschiedenis. Hun Indische overgrootmoeder van moederskant was kokkin in het beroemde hotel Homan in Bandung. Ze koesteren haar spekkoek-recept dat van generatie op generatie werd overgeleverd. Maar hoe maakte hun moeder Käsekuchen, een recept van hun Duitse oma van vaderskant? Dat recept is verdwenen, maar de smaak herinneren ze zich nog heel goed.

Heri heri - het lievelingsgerecht van Humberto Tan
Hoofdgerecht vis

Heri heri – het lievelingsgerecht van Humberto Tan

Heri heri betekent ‘helen’. Dit gerecht stamt uit de tijd van de slavernij en werd op de plantages gegeten. Het is een eenpansmaaltijd die bestaat uit cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (bakkeljauw) en een ei. Heri heri is het lievelingsgerecht van Humberto Tan.

Pizzoccherie lievelingsgercht van Friso Schotanus
Hoofdgerecht vegetarisch

Pizzoccheri van Friso Schotanus

Schrijver en journalist Friso Schotanus bewaart warme herinneringen aan de pizzoccheri die hij lang geleden op de top van een Italiaanse berg at. Een geweldige combinatie van pasta, aardappelen, groenten en heerlijke gesmolten kaas. Eenvoudig, voedzaam en bijzonder smaakvol.

Spruitjesstamppot van Fatima Taki lievelingsgerech
Hoofdgerecht vegetarisch

Marokkaans/Hollandse stamppot van spruitjes, koolrabi, knolselderij en aardappel

Als kind griezelde schoonheidsspecialiste Fatima Taki van Hollandse kost, met name van de mishandeling van spruitjes. Die worden in de Marokkaanse keuken liefdevol in de tajine gestoomd in plaats van bitter stukgekookt. Maar nu is haar Marokkaans/Hollandse stamppot van spruitjes, koolrabi, knolserij en aardappel de perfecte blend van culinaire culturen. Het is haar lievelingsgerecht.

Zalmbonbons van Michel Lambermon 2
Voorgerecht vis

Zalmbonbons van Michel Lambermon

Aanvankelijk wilde Michel Lambermon, executive chef van Big Green Egg Europe, kiezen voor de Fettucine Alfredo uit zijn tijd bij Cas Spijkers, maar hij koos met het oog op zijn aderen voor een eigen recept uit zijn megakookboek Modus Operandi. Een gerecht van de Big Green Egg natuurlijk: zalmbonbons. Of beter: ZalmBonBoms. Een ware smaakexplosie. Ook mooi: het is absoluut niet moeilijk om te maken en het kost je niet veel tijd.

Spring rolls lievelingsgerecht van Gerda Feunekes
Voorgerecht vegetarisch

Spring rolls, vega, met kip of Hollandse garnalen van Gerda Feunekes

Spring rolls lijken ongefrituurde loempia’s en ze zien er schitterend uit omdat de vulling door het omhulsel van de rijstvellen zichtbaar is. Met die vulling kun je eindeloos variëren en experimenteren. Alleen groenten, met vlees of vis of zeevruchten. Serveren met een lekker dipsausje, klaar. Heerlijk als borrelhapje, voor de lunch of als hoofdmaaltijd. Het lievelingsgerecht van Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum.

Trofie alla Genovese lievelingsgerecht Mathilde Hoekstra
Hoofdgerecht vegetarisch

Pasta alla Genovese van Mathilde Hoekstra

Journaliste en schrijfster Mathilde Hoekstra kwam aan de arm van haar plaatselijke lover naar het Italiaanse Valle d’Aosta, waar ze ontdekte dat je als vegetariër net zo goed van Mars had kunnen komen. Al snel werd ze bekeerd tot hartige kost, waaronder deze pasta alla Genovese. Die grappig genoeg hartstikke vegetarisch is!

Oma's wafels lievelingsgerecht van Kick Maassen
Snoepen

Wafels van Kick Maassen

Kick Maassen (2005) is de vierde generatie wafelbakkers in de familie Maassen. Hij bakt sinds zijn twaalfde zijn wafels volgens het recept van zijn overgrootmoeder. Kick zit in 3 VWO en combineert het aloude wafelbakken op een wonderbaarlijk soepele wijze met hedendaagse bezigheden: gamen en Netflix kijken. En de smaak en kwaliteit van wafels hebben er écht niet onder te lijden.

Rotterdamse kruidbroodjes van Joop van Duin
Snoepen

Rotterdamse kruidbroodjes van Joop van Duin

Corinne van Duin, journalist bij de Volkskrant, at veertig jaar lang elke kerst de Rotterdamse kruidbroodjes van haar vader Joop. Deze kruidige kadetjes worden ook wel ‘bloedbroodjes’ genoemd. Je hebt rommelkruid nodig om ze te maken, maar dan wel de rode variant. Joop is helaas overleden, maar nu bakt Corinne deze Rotterdamse delicatesse zelf.

Torta salata con guanciale van Jan Heemskerk
Hoofdgerecht vlees

Torta salata con guanciale van Jan Heemskerk

Na drie jaar aandachtig over de schouder van zijn Italiaanse verloofde te hebben meegekeken, durft Jan Heemskerk (30) nu eindelijk af en toe het voortouw te nemen in de keuken. Dat zijn aanstaande zich soms schuldig maakt aan ‘back-seat-cooking’ neemt hij maar voor lief. Want hij weet: zonder haar zou hij nog steeds op een dieet van instant noodles en diepvriespizza leven. Deze Torta salata con guanciale is zijn lievelingsgerecht.

Witlofschotel lievelingsgerecht Brenda Hoff
Hoofdgerecht vlees

Witlof-ovenschotel met ham en kaas van Brenda Kookt

Meer dan duizend recepten heeft ze op haar site, maar haar favoriete gerecht is – al 25 jaar lang – ‘doodgewone’ ovenschotel met lof, ham en kaas. Brenda Hoff is niet voor niets de koningin van makkelijk, snel en klassiek-met-een-twist. En toen zij voor het eerst deze lofschotel at, was het ‘t lekkerste en meest exotische gerecht dat ze ooit had geproefd.

Thai steak and noodle salad van Jan Westmaas
Salade

Thai steak noodle salad van Jan Westmaas

De Thai steak & noodle salad die voormalig piloot Jan Westmaas ooit in Atlanta at, deed hem naar adem happen. Prachtige contrasterende kleuren, zoet én zout én pittig, warm en koud, knapperig en zacht, alles tegelijk. Gelukkig wilde de kok het recept prijsgeven, zodat Jan zijn lievelingssalade nu met ons kan delen.

De appeltaart van oma Budel
Snoepen

Appeltaart van oma Budel

Riet Fiddelaers-Jaspers zat na een grondige verbouwing tegen een wel erg lege keukenmuur aan te gapen. Ze kreeg een prachtidee: ze liet het recept van de appeltaart van haar moeder op die muur kalligraferen, compleet met haar handtekening eronder. Die appeltaart staat in de familie bekend als de appeltaart van oma Budel en het recept wordt van generatie op generatie doorgegeven. Nu wij hem ook hebben gebakken, willen we het recept warm aanbevelen aan andere families. Dit is dé appeltaart waarnaar je verlangt als je onweerstaanbare trek hebt in appeltaart.

Pasta met venkel en chorizo en tomaat van Edward Hermans
Hoofdgerecht vlees

Pasta met chorizo, venkel en tomaat van Ward en Luuke Hermans

Dit snelle, makkelijke en heerlijke pastagerecht is erg populair op onze site. We ontvingen al vele foto’s van vaste bezoekers die het zelf hebben gemaakt en ons lieten weten: dit is een blijvertje! Het lievelingsgerecht van Ward en Luuke Hermans valt zeer in de smaak bij andere kinderen en bij hun ouders.

Soto ayam lievelingsgerecht van Arnoud Holsboer
Soep

Soto ayam van Arnoud Holsboer

Soto ayam op z’n allerbest, met alles erop en eraan. Dit recept is écht volmaakt. De heerlijkste van de wereld maak je hiermee helemaal zelf. Het recept is van Arnoud Holsboer – al veertig jaar singer in the band (The Embers) en eigenaar van een winkel in gitaren en toebehoren (Sound Plaza). Opgegroeid in Suriname, maar van loepzuivere Indische komaf. ‘Wat kan ik zeggen? Ik ben een Indische jongen, dit kan ik al-tijd eten.’

Hachee lievelingsgerecht van Petra Vethman
Hoofdgerecht vlees

Hachee van Petra Vethman

ANWB-hoofdredacteur Petra Vethman komt uit een nest waar enkel Hollandse Standaardkost op tafel kwam. Ze kon het dan ook nauwelijks geloven toen ze bij een collega voor het eerst hachee proefde: dat die Hollandse pot zó lekker kon zijn! Sindsdien is dit haar lievelingsgerecht en ze kan het nog zelf klaarmaken ook. Dit recept is een succesgarantie.

Rosolje, Estlandse feestsalade
Hoofdgerecht vlees

Rosolje, Estlandse feestsalade van Willem Westerik

De salade die grafisch vormgever Willem Westerik elke jaarwisseling opdient, is vernoemd naar zijn vader: Co’s oudejaarsavondsalade. Beeldend kunstenaar Co Westerik vervolmaakte het recept voor rosolje, de nationale aardappel- en bietensalade van Estland, door er biefstuk aan toe te voegen. Wij weten werkelijk niet waarom je deze salade maar één keer per jaar zou mogen eten.

Thaise vegetarische ovenschotel met rijst, pompoen, kokosmelk en cashewnoten van Karlijn Visser
Hoofdgerecht vegetarisch

Ovenschotel met rijst, kokosmelk, pompoen, broccoli en cashewnoten

Dit lievelingsgerecht van Karlijn Visser komt uit het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer. Karlijn noemt het één van haar beste culinaire ontdekkingen. Het boek staat vol gezonde, snelle en lekkere vegetarische en veganistische ovengerechten. Zoals deze ovenschotel met pandanrijst die lekker kleverig kookt in kokosmelk, met pompoen en brocoli, verbrokkelde cashewnoten en een frisse dressing van limoen en koriander.

Entrecôte al la bordelaise van Tonny Eyk
Hoofdgerecht vlees

Entrecôte à la Bordelaise van Tonny Eyk

Musicus, dirigent, componist, orkestleider, schrijver, tv-persoonlijkheid, kok, fijnproever en kookboekenverzamelaar Tonny Eyk (80) kan niet veel waardering opbrengen voor ‘culinair recensenten’ die alles maar umami vinden en kotsen op de nagedachtenis van Paul Bocuse. Doe Tony maar de eerlijke, klassieke keuken, met een mooi stuk vlees en – vooral – een saus die staat als een huis.

Jambalaya
Hoofdgerecht vis

Jambalaya op z’n Hollands van Christel Hoeflaken

Haar vader vond het recept ooit in de Libelle en wilde het meteen uitproberen. Het werd het lievelingseten van het hele gezin, en één van de drie ‘exotische’ gerechten die ooit de deur binnenkwamen bij Christel Hoeflaken en haar ouders. En de jambalaya smaakt tot op heden best! ‘Ik heb het zo langzamerhand wel honderd keer gegeten!’

Gyoza ravioli lievelingsgerecht van Suzanne van Broekhuizen
Hoofdgerecht vegetarisch

Gyoza ravioli, het lievelingsgerecht van Suzanne van Broekhuizen (B.J.de Logie)

Gyoza-ravioli is voor Suzanne van Broekhuizen veel meer dan een herinnering aan het heerlijkste gerecht dat ze ooit at. Het roept haar jeugd weer in haar gedachten, voert haar terug naar die fijne onbekommerde tijd van urenlang genieten bij John Halvemaan, naar de tijd dat haar wereld nog compleet was, naar papa.

Uitgelicht Griekse witvis lievelingsgerecht Carlijne van Popering
Hoofdgerecht vegetarisch

Witvis uit de oven met een aardappel- en tomatensalade

Carlijne van Popering is schrijver en samensteller van een erotisch kookboek. Haar lievelingsgerecht is onlosmakelijk verbonden met haar grote Griekse liefde. Gewoon een heerlijk visje met een hele gewone maar erg lekkere salade. Geen feestgerecht hoor. Geregeld op tafel zetten, maak je iedereen blij mee.

Blokzijlerbrok van Majella Le Blanc
Hoofdgerecht vegetarisch

Blokzijler Brok van Majella Le Blanc

Ga nou niet in Blokzijl vragen om een Blokzijler Brok als je deze koek zelf hebt gebakken en als je die, net als wij, heerlijk vond. Kennen ze niet in Blokzijl. Het recept komt van de moeder van Majella Le Blanc. Die bakte ze vroeger voordat het gezin op vakantie ging, lekkers voor onderweg. De naam ontleende zij aan de mensen die altijd met het gezin meereisden: die kwamen uit Blokzijl. Wij maakten een hele bakplaat vol en genoten er nog dagen van. Heerlijk.