Varkenshaasje met appel-calvadossaus van Rámon Verkoeijen
Limburger, slagerszoon en 3FM-dj Rámon Verkoeijen houdt van sterren maar ook van het betere bistro-food. Heeft hij van zijn helaas te vroeg gestorven vader, die slager was maar droomde van een eigen restaurant waar je kon aankloppen voor een hoogwaardig stuk vlees. Als eerbetoon aan Verkoeijen sr kiest Rámon varkenshaas met calvadossaus als zijn lievelingsgerecht.
We hebben nog niet half kennisgemaakt met Rámon Verkoeijen (35) of we zitten al gezellig burnout-verhalen uit te wisselen. Altijd een veelbelovend begin voor een goed gesprek, is onze ervaring, want laten we wel wezen: wie niet een keer machtig geestelijk onderuit is gegaan, telt eigenlijk niet mee, of is één van die zeldzame natuurtalenten die het leven zonder noemenswaardige problemen in één keer uitspelen.
Rámon is een hartelijke jongen, die je gerust in zijn eentje een heel gesprek kunt laten voeren, want hij vertelt je op kalme toon, maar boeiend en coherent desnoods in één keer zijn hele levensverhaal. Zonder spelfouten. Hij heeft een warm en goedlachs stemgeluid, dat helpt ook, natuurlijk, zeker als je van beroep ook nog eens DJ op de radio bent.
Sterker: Rámon is de langstzittende DJ op 3FM, het jeugdig vlaggenschip van de publieke omroep, en presentator van de BNN/VARA-programma’s ‘Vrij’, een we-zien-wel-wat-er-gebeurt-format op werkdagen tussen zeven en negen ‘s avonds, en de ‘Boem Boem Disco Show’, ‘een elektronische-muziek-programma dat zogenaamd is geïnspireerd op een Vlaams concept uit de jaren ‘80’. Daarnaast componeert Rámon muziek voor zichzelf en diverse anonieme groten der aarde.
Nu we weten wat voor vlees we in de kuip hebben, als het ware, is het misschien goed te vertellen wat de relatie tussen Rámon en lekker eten is, namelijk: ‘passie!’. Zoals hij al op zijn achtste alleen maar met muziek bezig was (‘we hadden thuis geen tv, er stond altijd radio aan’), en droomde van een carrière bij 3FM, zo werd hem de liefde voor gezelschap en gezelligheid, verbroedering, mosselen met frites, wijn en bier met de Limburgse paplepel ingegoten.
Het is daarom extra prachtig dat hij – alweer 15 jaar geleden – zijn doorbraak naar de culinaire sterrenhemel beleefde bij het toenmalige Beluga** in Maastricht, met name ook voor het eerst kennis maakte met goede wijn en betoverende spijs-wijncombinaties. ‘Ik zou met mijn vriendin naar Barcelona gaan, maar dat kon op het laatste moment niet doorgaan, dus toen hebben we het hele bedrag maar stukgegooid in Beluga.
En daar gingen mijn ogen open, de wijn emotioneerde me, ik stond daar zó open voor de smaak dat ik dacht: hier moet ik meer van weten’. En zo schoot Rámon van een eerste voorzichtig flesje Wild Pig Chardonnay van de Appie is één klap door naar een collectie van 500 flessen in diverse wijnkasten, en een indrukwekkende kennis over matchen van wijn en gerecht. En temperatuur.
Omdat hij na zijn burnout heeft besloten enkel nog dingen te ondernemen die hem goed doen, gaat hij elke week wel ergens ‘goed’ uit lunchen, desnoods alleen, want hij komt voor het eten en niet voor het gepraat. En ook thuis wordt goed gekookt en tijd genomen voor het eten – zijn redactieschema is er helemaal op aangepast. Hij is een perfectionist in de keuken, asperges worden niet gekookt, maar sous-vide gegaard. Met rozemarijn. Om maar een voorbeeld te noemen.
Voor dit verhaal wilde Rámon ook eigenlijk een schandalig luxueus asperge-gerecht kiezen uit Modus Operandi, de barbecuebijbel van Big Green Egg (‘ik had alles van BGE al vóór ze me vroegen ambassadeur te worden). Maar als we nog even verder praten over de passie voor eerlijk, kwalitatief hoogwaardig Bistrovoedsel, de droom van zijn vader zo’n restaurantje te openen in het dorp, en dat Rámon ergens nog wel de aantekeningen heeft van de kookcursus die senior in de jaren ‘90 deed, veranderen we van plan. We gaan voor een ouderwets gerecht dat niet had misstaan in die imaginaire bistro! Het wordt varkenshaas met Calvadossaus. Maar dan lekker.
Restaurant-tip van Rámon Verkoeijen: ‘Flicka* in Kerkdriel. Ik ben er al vier keer geweest en het is elke keer goed. Heerlijke lentegerechtjes, frisse tonen. Niet te experimenteel. Dat je kunt zien wat je aan het eten bent.’
Ingrediënten
- een varkenshaasje van circa 200 gram
- 25 gram boter
- zout
- vers gemalen zwarte peper
Voor de saus:
- 75 gram boter
- 4 chalotjes, gesnipperd
- 8 eetlepels honing
- 1,5 deciliter calvados
- 4 deciliter kalfsjus
- twee appels (Golden Delicious)
- citroensap
- zout
- versgemalen zwarte peper
- twee bekertjes crème fraîche
Bereidingswijze
- laat het vlees in circa 15 minuten op kamertemperatuur komen, dep het droog met keukenpapier.
- sla eventueel het dunne gedeelte van het varkenshaasje om en bind het vast met een stukje dun keukentouw, zodat het haasje overal even dik is (en dus ook overal even gaar wordt).
- verhit de boter in een koekenpan en wacht tot een deel van het schuim is weggetrokken. Laat het varkenshaasje op een hoog vuur rondom dichtschroeien draai het varkenshaasje na circa 30 seconden (dan plakt het niet meer aan de bodem van de pan) telkens een stukje om zijn as, zodat het rondom bruin kleurt.
- bestrooi het varkenshaasje met zout en peper en braad het op een matig hoog vuur goudbruin en gaar (15 tot 20 minuten, afhankelijk van de dikte). Keer het vlees af en toe om. Voeg, als de braadboter te bruin dreigt te worden, een extra blond klontje boter of een scheutje warm water (3 eetlepels) toe.
- smelt de boter in een steelpan en fruit de sjalotjes eventjes.
- voeg de honing toe en laat hem licht karameliseren.
- flambeer de calvados (zet hierbij de afzuigkap uit, anders kan de vlam erin schieten!)
- voeg, als de calvados is uitgebrand, de kalfsjus toe en laat de vloeistof tot circa de helft inkoken.
- snijd de geschilde appels in kleine blokjes en besprenkel ze met wat citroensap.
- zeef de saus boven een ander pannetje, roer de appelblokjes erdoor en breng op smaak met zout, peper en de crème fraîche.
- leg het vlees op een bord, dek het af met aluminiumfolie en laat het 5 tot 8 minuten rusten. Varkenshaasje daarna in dikke plakken (circa anderhalve) snijden en serveren met de calvadossaus erbij.
Wat vonden wij ervan?
Het varkenshaasje was bij ons al lang in de culinaire vergeethoek geraakt, mede omdat mevrouw Heemskerk geen varkensvlees blieft, maar deze reünie met vlees van weleer is mij buitengewoon goed bevallen. Precies goed gebakken en rijkelijk overgoten met de krankzinnig lekkere appel-calvadossaus, steekt het varkenshaasje het beste rundvlees naar de kroon. Deze saus is zo lekker, dat het vlees erbij verzonnen lijkt in plaats van andersom. De saus is het gerecht.
Het varkenshaasje met champignon-roomsaus van Van der Valk, dat is waar ik vandaar kom. En omdat je je afkomst nimmer mag verloochenen, ben ik het varkenshaasje altijd trouw gebleven. Een paar keer per jaar gaat er eentje in de pan. Precies goed gegaard, sappig en mals, is er weinig dat hieraan kan tippen. Maar mijn klassieke zelfgemaakte champignon-roomsaus krijgt nu toch stevige concurrentie van de appel-calvadossaus van Rámon. Deze saus is echt totaal onweerstaanbaar, je wilt gewoon dat pannetje leeg lepelen.
Deel dit lievelingsgerecht
Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)
Crème craque van Dorien Deckers
Het familierecept voor crème craque van Dorien Deckers zou zomaar eens het recept van vele andere families kunnen worden. Deze chocolademousse lijkt sterk op Hemelse modder maar het is toch net even anders. De smaak is in elk geval niet van deze aarde.
Picanha al trapo van Harald Poelstra
Als je zo fanatiek barbecuet als Harald Poelstra, dan komt er een moment dat je eens iets geks wilt doen met een picanha. En dan verzin je dus picanha al trapo, een variant op lomo al trapo – heel hip in bbq-land. Lomo al trapo is een Colombiaanse klassieker, een mooi gekruide ossenhaas met een flinke zoutkorst in een doek gewikkeld die met rode wijn is doordrenkt en die je direct op de hete kolen bereidt. En picanha al trapo is dus precies hetzelfde, maar dan met een picanha. O nee, Harald doet nog iets eigenzinnigs: de wijn vervangt hij door bier. En dit alles is niet zomaar een beetje lekker, dit is zijn absolute bbq-lievelingsgerecht.
Broeder (Jan in de zak) van Eva Hoeke
Het lievelingsgerecht van columniste Eva Hoeke is een West-Fries streekgerecht: Broeder. Ook wel Jan in de zak genaamd. Een bleekwitte bol gekookt beslag die met suikerstroop overgoten best lekker is en in elk geval zeer voedzaam. Maar het gaat Eva minder om de smaak dan om de herinneringen die aan deze lekkernij kleven: aan haar moeder en vooral aan buurvrouw ‘tante’ Nooij.