Langoustines met groentegarnituur en voorjaarssaus van Jorick Schipper
Langoustines, ze worden ook wel scampi of Noorse kreeftjes genoemd, hebben een zachte, licht zoete smaak en het vlees is sappig en zeer mager. Jorick Schipper deelde dit delicate lievelingsgerecht met ons. Je kunt er blind op varen, want Jorick is de sous-chef van sterrestaurant Voltaire. Een bezeten kok. Dit gerecht is echt niet moeilijk om zelf te maken, maar het is wel iets meer werk. Bekijk de video voor de bordopmaak en meer uitleg.
Voltaire is het inpandige restaurant (sinds 2018) van landgoed en hotel Parc Broekhuizen in Leersum. Jorick Schipper (25) is er sous-chef en samen met chefkok Robert Poel vormt hij een succesteam met ambitie. In 2018 ontving Voltaire z’n eerste Michelinster, maar ze zijn nog niet klaar: ‘We hebben er zeker nog niet alles uitgehaald.’ Het draait voor Jorick overigens niet zozeer om sterren, maar vooral om het plezier dat hij uit zijn werk haalt. ‘Ik doe wat ik leuk vind: mensen verwennen.’
Jorick is een harde werker. Daar komen we al achter als we voor het eerst met hem kennismaken tijdens Kookeiland, een legendarisch culinair festijn op initiatief van Marcel Maassen en Jan Heemskerk, waarbij we met een man of vijftien gaan proberen een heel lam aan een gietijzeren kruis boven open vuur te roosteren. Op een eiland. De mannen van Parc Broekhuizen zijn te gast, maar dat zou je niet zeggen: ze nemen – na een dag hard werken – de culinaire regie direct in handen en werken door tot er geen kruimel meer valt te bereiden. De volgende ochtend vertrekken ze weer vroeg – de lunch moet worden voorbereid. Wij willen huilend terug naar ons warme bedje.
Niet vreemd, vindt Jorick. ‘In dit vak moet je van aanpakken weten: werkdagen van 12 uur of meer zijn geen uitzondering. En voor het geld hoef je het ook niet te doen.’ Blijft over: passie. En het streven naar perfectie. Altijd en overal.
Voor hem begint het allemaal met een snuffelstage vanuit het VMBO-T in Harderwijk als afwasser bij De Haven van Harderwijk, ‘het eetcafé van de vader van een vriend van mijn broertje.’ Een totaal nieuwe ervaring – moeder en vader zijn verloskundige respectievelijk hovenier – die zijn keus voor de politieacademie of MBO grafische vormgeving aan het wankelen brengt. Als hij door zijn oude chef wordt gevraagd een dagje te helpen in de keuken van Hotel Allure, een stapje hoger in de voedselketen, weet hij het zeker: dit is zijn roeping. Hij schrijft zich in op de koksschool in Zwolle.
Tijdens het eerste jaar van de koksopleiding werkt Jorick bij Allure, de laatste drie bij restaurant Ratatouille, waar hij voor het eerst samenwerkt met Robert Poel (‘kende ik alleen nog maar uit het circuit in Harderwijk’), die na zes jaar bij De Leest*** van Jan Jacob Boerma is teruggekeerd in Harderwijk.
Omdat hij naar eigen zeggen ‘nogal leergierig’ is en ‘wist dat ik er nog niet was’, studeert Jorick nog twee jaar door aan de Cas Spijkers Academy in Boxmeer, en verlaat hij Harderwijk voor Merlot in Amersfoort. ‘Daar was het eten net iets verfijnder, werd toch nog iets verder op het koken zelf ingegaan.’ Robert Poel volgt Jorick naar Amersfoort, maar Yorick vertrekt voor een stage van een jaar naar De Leest. ‘Daar werd ik voor het eerst echt in het diepe gegooid, dat had ik nog niet meegemaakt. Ik was nog nooit kapot gemaakt. Bij de Leest heb ik geleerd door te zetten en op mijn tanden te bijten. Dat is helemaal niet vervelend: je komt om te leren, te werken aan je fouten en te streven naar perfectie. Ik heb er geen moment spijt van gehad’.
Na het jaar bij De Leest, in 2017, vraagt Robert Poel, die inmiddels is verkast naar Voltaire of Jorick Schipper voor hem wil komen werken, eerst als zelfstandig werkend kok, later en tot op heden als sous-chef en entremetier. Want die (rauwe) groentehoek, die ligt hem wel. ‘Mensen onderschatten de smaak van puur groente, de diepgang. Als je ze te lang laat koken vervliegt of verandert de smaak. Met veel citrus en wat aziatische elementen om de smaken naar voren te brengen, is deze groentegarnituur een goede combinatie met de langoustine en het seizoen.
Over de toekomst: ‘Ik voel geen druk, ik heb geen haast. We kunnen onze standaard nog een trapje hoger zetten. Er is nog veel te halen, we zijn nog niet klaar’. En als Robert gaat? ‘Als Robert gaat, ga ik ook.’
Ingrediënten
Voor 2 personen.
- 2 langoustines (meer mag natuurlijk ook)
- 2 bosjes bospeen
- 1 kleine rettich
- 1 bosje radijs
- 1 winterpeen
- 20 gram boter
- 50 gram Tomka pasta
- 150 gram gepelde tomaten
- Sjalotten
- 2 citroenen
- 1 limoen
- 2 handjes vol daslook (alternatief: dille)
- Steranijs
- Laurierblad
- Roze peper
- Kerriepoeder
- 3 kippenbouillonblokjes
- 300 ml kokosroom
- Water
- Olijfolie
- Sushi-azijn
- Grof zout
- Maizena
Gereedschap
- Rasp
- Dunschiller
- Bakpan
- Blender
- 2 x Kookpan
- 2 x Steelpan
- Zeef
- Snijplank
- Koksmes
- Staafmixer
- Maatbeker
Bereidingswijze
- Pel de langoustines en bewaar de schalen. Haal het darmkanaal eruit en spoel de langoustines licht af en leg op papier. Bedek deze nu volledig met grof zeezout voor 10 minuten. Daarna koud afspoelen.
- Breng alvast 1,5 liter water aan de kook met de 3 kippenbouillonblokjes en zet aan de kant voor zo meteen.
- Breng een pan met water aan de kook, schil 1,5 bos bospeen en snij deze in plakjes van ongeveer 1 cm. Rasp hier een halve citroen over en kook de gesneden bospeen beetgaar af met wat zout in het water.
- Gooi dit op een zeef en laat iets uitwasemen. Blender dit met een klontje boter glad in de blender.
- Pak de steelpan en doe hier de overige bospeen in, zonder loof, maar nog wel met schil. Doe hier een scheut olijfolie, goede snuf zout en kerriepoeder, 2 citroenzestes, 1 steranijs, 1/2 el roze peper, 1 laurierblad bij en zet op het vuur. Goed verwarmen zodat het een beetje aanbakt en vervolgens onderzetten met kippenbouillon. Kook dit voor ongeveer 10/15 minuten op middelhoog vuur en zet dit dan van het vuur af en laat het licht afkoelen in de pan. Daarna kan je het velletje van de bospeen er zo afpellen.
- Snij dunne plakjes van 2 radijs en doe dit ook met de rettich en winterpeen en steek eventueel uit. Doe de radijs op water en de rettich en winterpeen kort in kokend water om en om en laat dan afkoelen.
- Snij van de overige rettich en winterpeen een brunoise salade en kook dit ook kort af. En laat dit afkoelen.
- Blender de daslook (of dille) met 300 ml olie glad met de staafmixer en zeef eventueel. Breng 200 ml kippenbouillon aan de kook en bind dit met het maizena papje (maizena met water)
- Staaf hier de daslook olie doorheen (niet alle olie hoeft gebruikt te worden)
- Snij 1 sjalot fijn en doe in een pan met wat steranijs, citroenschil, tomkapasta en langoustineschalen. Bak dit lichtjes aan tot het een beetje kleur krijgt. Doe de gepelde tomaten, een flinke scheut kippenbouillon en de kokosroom erbij en kook dit kort door. En zeef dit daarna.
- Om de vinaigrette te maken doen we 3 delen olijfolie, 1 deel sushiazijn en rasp van een halve limoen bij elkaar en mengen dit met een lepel.
- Marineer de wortel en rettich plakjes met olijfolie en citroenrasp. Maak de brunoise salade aan met sushi azijn.
- Bak de langoustines kort maar hard aan zodat ze kleur krijgen. Niet te lang bakken anders wordt het rubber. Maak af met olijfolie en limoenrasp.
Wat vonden wij ervan?
Ooit zag ik Jorick Schipper op een zonnig strandje een heerlijke focaccia optrekken uit louter zand en slootwater. Een natuurtalent heet zo iemand, die tovert met wat de natuur die dag op die plaats te bieden heeft. En daar liefst zo min mogelijk aan toevoegt. En er dan toch een fris en verrassend gelaagd gerecht van componeert. Deze langoustine met bospeen is een prachtig voorbeeld. Helaas was het er maar één. Want dit smaakt naar meer. Veel meer.
Zoek je naar recepten voor langoustines, dan vliegen de krachtigste smaakmakers je om de oren. Er moet kruidenolie bij, een halve bol knoflook, een vanillesaus, een dipsaus met mayo en ketchup en worcestersaus en wat niet al. Maar nee, nee, nee! Er moet juist vrijwel niets bij. Niets althans dat die eigen en pure smaak van de langoustines verplettert, want die is waanzinnig subtiel en delicaat. In dit recept van Jorick schittert die smaak van de langoustine. De smaken van groenten en saus liggen er niet bovenop, maar tillen deze juist iets omhoog en geven net iets meer diepte. Een gerecht voor de echte fijnproevers.
Deel dit lievelingsgerecht
Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)
Torta salata con guanciale van Jan Heemskerk
Na drie jaar aandachtig over de schouder van zijn Italiaanse verloofde te hebben meegekeken, durft Jan Heemskerk (30) nu eindelijk af en toe het voortouw te nemen in de keuken. Dat zijn aanstaande zich soms schuldig maakt aan ‘back-seat-cooking’ neemt hij maar voor lief. Want hij weet: zonder haar zou hij nog steeds op een dieet van instant noodles en diepvriespizza leven. Deze Torta salata con guanciale is zijn lievelingsgerecht.
Thai steak noodle salad van Jan Westmaas
De Thai steak & noodle salad die voormalig piloot Jan Westmaas ooit in Atlanta at, deed hem naar adem happen. Prachtige contrasterende kleuren, zoet én zout én pittig, warm en koud, knapperig en zacht, alles tegelijk. Gelukkig wilde de kok het recept prijsgeven, zodat Jan zijn lievelingssalade nu met ons kan delen.
Picanha al trapo van Harald Poelstra
Als je zo fanatiek barbecuet als Harald Poelstra, dan komt er een moment dat je eens iets geks wilt doen met een picanha. En dan verzin je dus picanha al trapo, een variant op lomo al trapo – heel hip in bbq-land. Lomo al trapo is een Colombiaanse klassieker, een mooi gekruide ossenhaas met een flinke zoutkorst in een doek gewikkeld die met rode wijn is doordrenkt en die je direct op de hete kolen bereidt. En picanha al trapo is dus precies hetzelfde, maar dan met een picanha. O nee, Harald doet nog iets eigenzinnigs: de wijn vervangt hij door bier. En dit alles is niet zomaar een beetje lekker, dit is zijn absolute bbq-lievelingsgerecht.