Witvis uit de oven met een aardappel- en tomatensalade

Witvis uit de oven met een aardappel- en tomatensalade

Carlijne van Popering is schrijver en samensteller van Let’s Missbehave, where food meets pleasure, een erotisch kookboek met hete gerechten, zinnenprikkelende foto’s en opwindende verhalen. Haar lievelingsgerecht is onlosmakelijk verbonden met haar grote Griekse liefde.

‘De zon glinstert over zijn donkere haar, ik houd hem stevig vast om zijn middel en druk mijn neus in zijn nek, de geur van zijn bezwete warme lijf is vermengd met zijn kruidige parfum. Af en toe moet ik opzij duiken om de takken van de bomen te ontwijken. De weg is ontzettend hobbelig, berg op en af. Om ons heen glooit een landschap van heuvels met roestbruine aarde, citroenbomen, grote stenen en oeroude olijfbomen. Sommige zijn zo groot en oud, als we toch eens wisten wat zij door de eeuwen heen allemaal hebben meegemaakt…. Ik doe m’n ogen dicht en stel me de Spartanen voor die hier in Kalamata hun akkers bewerkten, olijfbomen plantten en olie maakten. Het gelach van rondrennende kinderen, Grieks geschreeuw en het geluid van de krekels. Achterop zijn oude scooter uit 1960, rijden we richting zijn olijfgaard.

We waren 18 jaar en kenden elkaar via het uitgaan, in een discotheek zagen we elkaar voor het eerst, beiden te verlegen om te zeggen dat we elkaar leuk vonden. Nu 27 jaar later, komen we in contact, op Hemelvaartsdag. Nu beiden niet meer verlegen om iets te zeggen, dus na tien dagen vlieg ik naar hem toe in Griekenland, ik kom thuis, hij is mijn thuis, mijn Agapi Moe (mijn liefde)..

Herken je dit? Van die ontmoetingen die je nooit meer vergeet, die liefde, die plek en die geur, die je nog elke dag nog voor je geest kan halen?’


Carlijne van Popering, een moeder van twee, directiesecretaresse op een fiscalistenkantoor en gepassioneerd chef. Op 1 november 2019 heeft ze haar eerste kookboek zelf uitgegeven. Na 6 jaar hard werken, kinderen opvoeden, tussendoor genezen van haar borstkanker in 2019 en blijven geloven in haar droom, verscheen haar erotische kookboek Let’s Missbehave ‘where food meets pleasure’. Met haar boek en recepten wil ze mensen dichter bij elkaar brengen en dat vrouwen en mannen open over hun wensen, verlangens en fantasieën gaan praten. Terug naar de seks en erotiek met wederzijds respect. Sex – positivism.

Speciale wijnaanbieding De Logie

 Op ons verzoek stelde De Logie twee wijnpakketten met ieder zes wijnen samen: één prachtpakket voor de dorst van alledag, en één zestal luxe wijnen voor als het echt een keer feest mag zijn! Lees meer >>

Logo B.J. De Logie

Ingrediënten

Ingrediënten vis:

  • goede extra vergine olijfolie
  • 600 gram stevige witvis (bijvoorbeeld Dutch Yellowtail)
  • een bosje verse oregano, alleen de blaadjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • half bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • 2 tenen verse knoflook
  • 2 grote citroenen (bij voorkeur biologisch en onbespoten)
  • peper
  • zout

Ingrediënten aardappelsalade:

  • 1 kilo iets kruimige aardappelen
  • 6 trostomaten
  • 1 grote rode ui
  • goede extra vergine olijfolie
  • een stuk feta
  • gedroogde oregano
  • peper
  • zout
  • 2 citroenen

Bereidingswijze

De vis:

  • verwarm de oven voor op 180 graden.
  • was de aardappelen (niet schillen), snijd ze in stukken en kook ze met wat zout totdat ze beetgaar zijn. Spoel ze af met koud water en laat ze afkoelen.
  • dep de vis droog met keukenpapier, wrijf ze in met peper en zout.
  • verhit de olijfolie en bak de witvis aan beiden kanten mooi bruin. Giet een laag olijfolie in een ovenschaal, de bodem moet bedekt zijn. Leg de vis in de schaal en voeg de oregano, knoflook en peterselie toe. Strooi wat zout en peper over de vis. Snijd de citroenen in plakjes en leg ze op de vis. Besprenkel de vis met olijfolie.
  • zet de vis ongeveer 20 minuten in de oven en controleer de gaarheid. Hij mag niet droog worden, ietsje glazig is perfect.

De aardappelsalade:

meng de olijfolie, gedroogde oregano en peper en zout in een diepe schaal en voeg de gekookte en afgekoelde aardappelen toe. Knijp de citroen uit boven de aardappelen en meng door elkaar. Snijd de tomaten in stukken en voeg toe. Snijd de rode ui in ringen en voeg toe. Meng alles goed door elkaar en voeg naar smaak nog extra peper, zout en citroensap toe. Brokkel de feta over de salade of serveer deze op een apart schaaltje met wat olijfolie eroverheen erbij (zoals men in Griekenland doet)

Kali orexi en Yamas! Oftewel: eet smakelijk en proost!

 

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk Griekse witvis
Jan Heemskerk

Of ik er de liefde van mijn leven in proef, weet ik zo net nog niet. Maar dat we hier een lekker zomers maaltje bij elkaar hebben gekookt is een ding dat zeker is! Het is zo’n gerecht dat je koppelt aan een strandje bij de zee, een klein openluchtrestaurantje en een visje dat ze diezelfde ochtend hebben gevangen en kakelvers op de grill gegooid. Met een fijne salade met gemengde Griekse smaken on the side. Het enige probleem is eigenlijk die ‘stevige’ witvis te vinden, want onze heilbot dreigt al in de koekenpan in losse lamellen te sneuvelen. Inventief als altijd besluit Marcel de vis maar aan één kant aan te bakken en hem dan meteen voorzichtig in de ovenschaal te scheppen. Ziet het er toch mooi uit en is het even lekker. En aangezien wij toch meer vis willen gaan eten, wordt dit recept een geziene gast aan tafel.

Marcel Maassen

Voor wie nooit een visje bakt, lijkt het misschien een heel gedoe. Maar echt: stelt geen bal voor. Vis bakken in de pan, laten doorgaren in de oven. Met lekkere verse kruiden, citroensap, fijne oliefolie. Gewoon een visje, gewoon lekker. Die aardappelsalade erbij is ook echt uitstekend. Niks geen feestgerecht hoor, gewoon geregeld op tafel zetten. Wordt iedereen blij van.

Wijnadvies van De Logie

Deze Lugana Limne van Tenuta Roveglia heeft delicate aroma’s van peer, rode appel, nectarine en meloen en mooie elegante zuren.

Lugana Limne – Tenuta Roveglia (€13.50 – 5% korting bij 12 stuks of meer). Nu bestellen >>

Logo Van Beekum onslievelingsgerecht cropped Van Beekum Specerijen (sinds 1908) levert topkwaliteit producten die voldoen aan de strengste kwaliteitseisen. Voor 16.00 uur besteld, vandaag nog verzonden. Van Beekum advertentie 1 ons lievelingsgerecht
Advertentie de Krat 3Producten van kleine Nederlandse boeren en telers direct op jouw bord? De Krat heeft korte lijnen met haar leveranciers. Supervers, lekker en zonder zorgen aan tafel. Thuisbezorgd in heel Nederland. Bekijk onze kratten

En wat vond jij ervan?

Heb je dit lievelingsgerecht zelf bereid en wil je jouw reactie met ons delen? Heel graag!
We willen deze website zo persoonlijk mogelijk houden en we plaatsen daarom geen anonieme reacties. Met jouw Facebook-account kun je direct reageren.
Gebruik je geen Facebook en wil je toch iets vragen of opmerken? Stuur ons dan een reactie met het contactformulier.

Deel dit lievelingsgerecht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Trofie alla Genovese lievelingsgerecht Mathilde Hoekstra
Hoofdgerecht vegetarisch

Pasta alla Genovese van Mathilde Hoekstra

Journaliste en schrijfster Mathilde Hoekstra kwam aan de arm van haar plaatselijke lover naar het Italiaanse Valle d’Aosta, waar ze ontdekte dat je als vegetariër net zo goed van Mars had kunnen komen. Al snel werd ze bekeerd tot hartige kost, waaronder deze pasta alla Genovese. Die grappig genoeg hartstikke vegetarisch is!

spaghetti alla puttanesca van Gregor Christiaans lievelingsgerecht
Hoofdgerecht vis

Spaghetti alla puttanesca, salade caprese en bruschetta met Nutella van Gregor Christiaans

Volgens Gregor Christiaans – en hij is waarlijk een kenner – dient een mens altijd drie flessen olijfolie in huis te hebben: fris, medium en vol fruitig. En daar moet je dus flink mee experimenteren. Op de vraag wat zijn lievelingsgerecht is, krijgen we – logisch – een antwoord in drievoud retour: een salade Caprese met een delicate, hooiachtige Griekse olijfolie, een spaghetti Puttanesca met een robuuste olie uit Ligurië en een warme bruschetta met Nutella, grof zeezout en een stevige olijfolie uit Spanje met een nasmaak van banaan en amandel. Nou, vooruit dan, we maken ze alle drie. Omdat het allemaal zo verschrikkelijk lekker is.

Blini lievelingsgerecht van Robert Gaerthé
Hoofdgerecht vis

Blini van Robert Gaerthé

Robert Gaerthé at 30 jaar geleden op voorspraak van een vriend voor het eerst blini’s in het fameuze Haagse restaurant Le Bistroquete. Het werd het begin van een levenslange liefde voor deze Russische boekweit-pannenkoekjes met zure room, dille, zalm en kaviaar. En zijn dyslectische variant op het recept heeft al een grote schare huisbezoek aangenaam verrast.