Rode bietensalade van Tanja Jess

Rode bietensalade van Tanja Jess

Actrice Tanja Jess (54) staat natuurlijk in ons geheugen gegrift als de gemene maar begeerlijke Bowien Galema uit GTST, of anders wel vanwege haar tweevoudig verschijnen (´Volgens mij ben ik de enige die ooit in twee achtereenvolgende edities heeft gestaan’) in de Nederlandse Playboy. Maar dat was toen en dit is nu. Vandaag viert Tanja triomfen op de Duitse tv, hopelijk binnenkort weer in het theater, met haar eigen Podcast en natuurlijk: met de bietensalade van haar omi.

Die omi, dat was haar Duitse oma van moederszijde. Ze is nu dood, 99 geworden. Eigenlijk een tweede moeder, ‘we waren als kind vaak bij haar’, en een pittige dame, net als Jess’ moeder, haar oudere zus, en zij zelf, eigenlijk. Vaak wel even slikken voor de mannen in hun leven, ‘een beetje doordrammerig, we gaan door tot er gebeurt wat wij willen.’ Al was het maar om er vanaf te zijn. ‘We zeggen altijd: “Je krijgt er ook heel veel voor terug”. Maar Charly kan er goed mee overweg, hoor en zij zijn dol op hem.’

Charly is Charly Luske, levenspartner, vader van hun twee kinderen, creatieve duizendpoot en podcast-collega van onze eigen Jan Heemskerk. Hij is naar eigen zeggen zielsgelukkig met zijn maatschappelijk geëngageerde vrouw, en ze delen grotendeels hun opvattingen en zorg over de ongelijkheid in de samenleving. Hij zou toch nooit meer anders willen, en dat na 21 jaar.

Koken, dat doet hij, in weerwil van de gewenste seksegelijkheid in huize Jess-Luske, niet of nauwelijks. Zegt Tanja vergoelijkend: ‘Bij ons ben ik de kok. Charly kan wel een paar dingen, ik leer hem af en toe ook wel eens wat, maar ik heb hem eigenlijk culinair klein gehouden door het eten naar mezelf toe te trekken. Dat scheelt mij weer taken waar ik geen zin in heb. Charly is in charge van de was en het strijkgebeuren’.

En wat dan zo grappig is: dáár krijgt ze commentaar op van andere vrouwen. “Durf jij je man de was te laten doen!” Hij heeft een IQ van 140, dus waarom zou het hem niet lukken om een wasmachine te bedienen? Maar je bent geen echte vent als je strijkt. Je bent als man geen watje als je kookt, dat mag, maar goed zijn in de was doen is raar. Het wordt hoog tijd dat we dat doorbreken.’

Dingen doorbreken, dat wil ze ook met haar werk. Met de voorstelling Mijn man begrijpt me niet bijvoorbeeld, een ‘humoristisch toneelstuk vol herkenbare situaties’ waarin ze in de rol van een zweverige zelfbenoemde relatiecoach een vrouwenvragencursus aan Victoria Koblenko en Anouk Maas geeft. Natuurlijk staat de voorstelling door corona al tijden op pauze, maar er gloort volgens de laatste berichten hoop aan de horizon. En anders is er nog de Duitse serie Der Amsterdam Krimi in opdracht van ARD, waarin ze de burgemeester van Amsterdam vertolkt – ook een klus voor een sterke vrouw. En tenslotte kan de liefhebber van een goed gesprek ook nog terecht bij Kaarten op tafel, de podcast van Tanja, waar een zo gevarieerd mogelijk drietal bekende vrouwen uit verschillende generaties intieme zaken openhartig bespreekt met als doel te verbinden en taboes te doorbreken.

Brengt ons op de bietensalade. Wat is daar zo bijzonder aan? ‘Niet zo veel. Hij is gewoon heel lekker. Fris. Ik mag hem eigenlijk zelden maken, want iedereen in het gezin vindt bieten vies. Dus maak ik hem af en toe maar voor mezelf. En dan denk ik aan mijn oma’.

Tanja Jess
Tanja Jess (foto Paul Bellaart)

Ingrediënten

Voor vier personen

  • 500 gr rode bieten (voorgekookt kan, zelf koken is lekkerder)
  • 2 eetlepels zilveruitjes
  • 1 appel
  • 4 à 5 augurken
  • 1 bakje Hüttenkäse (200gr)
  • 1 eetlepel mayonaise
  • naar smaak peper en zout

Bereidingswijze

 • Snijd de voorgekookte bieten in stukjes,

 • Ongekookte bieten? Beter! Kook ze 40 tot 60 minuten, afhankelijk van de grootte, de soort en het seizoen. Grotere bieten kook je langer en in de zomer als de bieten vers van het land komen is de kooktijd wat korter.

 • Schil/pel de gekookte bieten en snijd deze in blokjes (grof of wat fijner, net wat je lekker vindt.

 • Schil de appel en snijd die ook in stukjes/blokjes.

 • Snijd de augurken in plakjes.

 • Hussel de bietenstukjes, appelstukjes, augurkenplakjes, zilveruitjes, mayo en Hüttenkäse door elkaar, voeg peper en zout naar smaak toe, doe er eventueel een scheutje azijn uit het potje augurken bij. Nogmaals husselen en klaar ben je.

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk proeft de taart van zijn zoon
Jan Heemskerk

Wat ik vond? Een klassieke salade met een potente portie zuur. En zo lust ik hem graag, mijn bietensalade. Liefst ook met zelfgekookte bieten, want die geven toch een iets gelaagdere smaak dan het voorverpakte en -gegaarde variantje. Heb je toevallig ook nog haring op tafel staan, kun je helemaal je lol op. Hoe lekker simpel kan zijn!

Marcel Maassen voelt zich zeer bevoorrecht
Marcel Maassen

Supersimpel, klaar in een handomdraai en erg smakelijk. Prima kostje voor bij een barbecuefeestje ook. Veel meer valt er eigenlijk niet over te zeggen, zoals Tanja Jess ook zelf aangeeft. Niks mis mee.

 100% vers garantie      Hoge kwaliteit       Gekoeld thuisbezorgd

De hoogste kwaliteit vlees vers en gekoeld aan de deur bezorgd. Breng de restaurantervaring bij je thuis met premium vlees. Stap onze digitale slagerij binnen en bestel met gemak de beste vleessoorten. Bekijk ons assortiment

En wat vond jij ervan?

Heb je dit lievelingsgerecht zelf bereid en wil je jouw reactie met ons delen? Heel graag!
We willen deze website zo persoonlijk mogelijk houden en we plaatsen daarom geen anonieme reacties. Met jouw Facebook-account kun je direct reageren.
Gebruik je geen Facebook en wil je toch iets vragen of opmerken? Stuur ons dan een reactie met het contactformulier.

Deel dit lievelingsgerecht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Boston Baked Beans lievelingsgerecht van Eddy Zoëy
Hoofdgerecht vlees

Boston Baked Beans van Eddy Zoëy

Televisiepresentator Eddy Zoëy kocht, toen hij ging studeren, een wok-kookboek omdat hij toch wat moest eten. In dat kookboek vond hij naast diverse Aziatische éénpansgerechten ook een recept voor Boston Baked Beans, een zoete bonenschotel die hem zijn hele leven is bijgebleven.

Picanha al trapo van Harald Spoelstra
Hoofdgerecht vlees

Picanha al trapo van Harald Poelstra

Als je zo fanatiek barbecuet als Harald Poelstra, dan komt er een moment dat je eens iets geks wilt doen met een picanha. En dan verzin je dus picanha al trapo, een variant op lomo al trapo – heel hip in bbq-land. Lomo al trapo is een Colombiaanse klassieker, een mooi gekruide ossenhaas met een flinke zoutkorst in een doek gewikkeld die met rode wijn is doordrenkt en die je direct op de hete kolen bereidt. En picanha al trapo is dus precies hetzelfde, maar dan met een picanha. O nee, Harald doet nog iets eigenzinnigs: de wijn vervangt hij door bier. En dit alles is niet zomaar een beetje lekker, dit is zijn absolute bbq-lievelingsgerecht.

Uitgelicht Griekse witvis lievelingsgerecht Carlijne van Popering
Hoofdgerecht vegetarisch

Witvis uit de oven met een aardappel- en tomatensalade

Carlijne van Popering is schrijver en samensteller van een erotisch kookboek. Haar lievelingsgerecht is onlosmakelijk verbonden met haar grote Griekse liefde. Gewoon een heerlijk visje met een hele gewone maar erg lekkere salade. Geen feestgerecht hoor. Geregeld op tafel zetten, maak je iedereen blij mee.