Noors brood dat onmogelijk kan mislukken van René Bakker

Noors brood dat onmogelijk kan mislukken van René Bakker

Hij leerde van zijn buurvrouw hoe je het moest maken, en nu bakt iedereen ‘zijn’ Noorse geen-kneed-brood. Omdat het niet kan mislukken, heerlijk smaakt en je er eindeloos mee kunt variëren. En je niet in de corona-rij voor de bakker hoeft te staan. Het mooiste is nog: René Bakker houdt niet eens van koken. Wel van eten.


Eten. Leuk om over te praten. Heerlijk om te doen. René Bakker – what’s in a name? – is net een hond: geef ‘m iets te kanen en hij is blij. Maar hij hoeft zijn maaltje niet per se zelf klaar te maken. Niet voor niets was hij één van de oprichters van Meals Unite, destijds een ‘nieuw sociaal platform waarmee je overal bij mensen thuis kunt eten (of thuis voor anderen kunt koken)’, dat helaas bleef steken in goede bedoelingen, en in de kwakkelhoek op Internet wacht om wakker te worden gekust door een nieuwe generatie gebruikers ‘die liever samen eten dan alleen’.

Enfin. Niet alles kan ook een succes worden en René is allang weer zoet met zijn nieuwe online-onderneming, We Meet, ‘de plek waar je unieke en veelal historische vergaderlocaties in maatschappelijk vastgoed vindt waar je zelf niet direct op was gekomen, laat staan dat je had geweten dat ze te huur waren en hoe je dat – voor een redelijke prijs – had moeten regelen’.

Maar we dwalen af. René is niet bijzonder dol op koken en stond dus niet te springen toen zijn Noorse overbuurvrouw hem op een borrel wilde leren hoe hij brood moest bakken. Want brood bakken, wist René, daarmee hebben al heel wat amateurs schipbreuk geleden. Niet met dit speciale geen-kneed-brood, bezwoer buurvrouw, haar hele dorp in Noorwegen maakte het zo klaar, in de gietijzeren braadpan, en het mislukte echt nooit. Ze nam hem bij de hand en samen maakten ze haar brood en het lukte en de rest is geschiedenis.

Want de Corona brak uit en de rijen bij de Amsterdamse bakker waren lang en René houdt niet van wachten. En zo bakt hij dus al maanden het brood voor zijn gezin, ‘geen supermarktbrood maar wel lichtbruin, luchtig en met een knapperige korst.’ En het grappige is: iedereen die hij erover vertelt, probeert het ook! Zo is er een neefje in Japan, die kan het nu. Een zwager in Frankrijk, die wil nooit meer anders. Nog een zwager, gewoon in Amsterdam, maar die durft  de deur niet uit – helemaal uit de brand geholpen met zijn zelfbakbrood.

En iedereen stuurt elkaar foto´s van de meest recente baksels en slaat volop aan het experimenteren met meel, zaden, vlokken, pitten, gist en wat al niet, al naar gelang van de smaak en het karakter van de bakker en de samenstelling van het gezin. Het is een olievlek die nu ook tegen de kade van onslievelingsgerecht aanklotst. Het is het recept van de Noorse buurvrouw van René Bakker. En van hem. En binnenkort van ons.


René Bakker is co-founder van We Meet, een gloednieuwe online gids voor bijzondere vergaderlocaties in maatschappelijk vastgoed, en de Nederlandse vertegenwoordiger van het Oekraïense digitaal (UI/UX) product design-bureau The Gradient. Hij heeft een vrouw en twee kinderen.

Ingrediënten

Benodigdheden: 

 • oven
 • grote mengkom
 • houten lepel (bij voorkeur met een gat erin. Het gat in de pollepel zorgt ervoor dat het gerecht beter mengt en dat er minder klontjes in een mengsel blijven zitten.)
 • deegschraper
 • ovenbestendige pan (gietijzer)
 • plastic folie & bakpapier

Ingrediënten:

 • 450 gram bloem (je kunt alle soorten mengen – spelt, grof, rogge – als het maar ten minste 50% fijne tarwe is)
 • 50 gram haverzemelen (havreakli)
 • 150 gram zadenmengsel
 • ½ theelepel droge gist of 8 gram verse gist
 • 1,5 theelepel zout
 • 4 tot 5 dl water

Bereidingswijze

 • Doe alle droge ingrediënten, behalve het zout, in een mengkom, roer een paar keer goed om met een houten lepel met-gat-erin. Doe het water erbij, en meng met dezelfde lepel tot een deeg. Doe er tot slot het zout bij, en roer nog zo’n minuut goed door. Dek af met plasticfolie, of een vochtige theedoek, en laat zo’n 12 tot 20 uur rusten.
 • Leg een flink stuk bakpapier op het aanrecht en strooi er ruim bloem op. Haal het deeg uit de kom en vouw het 4-5 keer naar het midden, met behulp van een pannenlikker. Zorg ervoor dat er steeds ruim bloem onder het deeg ligt.
 • Leg het deeg met de vouwnaad naar beneden op het met ruim bloem bestoven bakpapier. Dek losjes af met een stuk plastic folie, en keer de mengkom eroverheen. Laat weer zon 1½  tot 2 uur rusten. Het deeg is dan ongeveer verdubbeld.
 • (Korte weg van René: vouw het deeg om in de kom en laat het weer afgedekt rusten. Doe een beetje bloem onder in de pan nadat je deze uit de oven haalt (anders verbrandt de  bloem) en kieper het deeg er vanuit de kom rechtstreeks in.)
 • Verwarm een half uur voordat het deeg klaar is met rusten, de oven voor op 250C. Zet direct de ijzeren pan mét deksel in de oven zodat deze ook voorverwarmt.
 • Haal de pan uit de oven, en keer direct het bakpapier met deeg om in de pan, doe het deksel erop, en zet de pan terug in de oven.
 • Haal na 30 minuten het deksel van de pan, temper de temperatuur naar 220 ºC en laat het brood nog zo’n 15 minuten bakken.

Wat vonden wij ervan?

Jan demonstreert het Droste-effect, zo ongeveer dan
Jan Heemskerk

Bekentenis: ik ben de man die presteert wat niet voor mogelijk werd gehouden: dit recept verkloten. Hoe? Door in een vlaag van verstandsverbijstering het deeg twaalf uur in de koelkast te zetten. Terwijl gist toch heus warmte nodig heeft om het deeg te laten rijzen. We hebben het deeg nog gereanimeerd en het eindresultaat was compact maar evengoed nog heel eetbaar en gaar, maar ik schaam me diep. Maar: ik heb revanche op mezelf genomen en het brood nog een keer gebakken. Omdat opscheppen niet in mijn aard ligt, laat ik mij graag wat welverdiende veren in mijn kont steken door Marcel. Kom maar op!

Marcel is pasta-verslaafd
Marcel Maassen

Ik heb mijn pogingen om zelf luchtig brood te bakken enkele jaren geleden voorlopig gestaakt. Als ik even onbescheiden mag zijn: een restaurantwaardige maaltijd op tafel zetten, dat kan ik echt wel. Maar het is mij tot op heden niet gelukt om een brood te bakken waarvoor een zichzelf respecterende bakker geld zou durven vragen. 
Het brood waar Jan mee kwam aanzetten, daar betalen mensen tegenwoordig grif voor. Brood van vroeger, in de beste zin van het woord. Oerdegelijk, ambachtelijk, rustiek. En het beste van alles: buitengewoon smaakvol en luchtig. Voor de bakker!

Logo Van Beekum onslievelingsgerecht cropped Van Beekum Specerijen (sinds 1908) levert topkwaliteit producten die voldoen aan de strengste kwaliteitseisen. Voor 16.00 uur besteld, vandaag nog verzonden. Van Beekum advertentie 1 ons lievelingsgerecht

 100% vers garantie      Hoge kwaliteit       Gekoeld thuisbezorgd

De hoogste kwaliteit vlees vers en gekoeld aan de deur bezorgd. Breng de restaurantervaring bij je thuis met premium vlees. Stap onze digitale slagerij binnen en bestel met gemak de beste vleessoorten. Bekijk ons assortiment

Zorgeloos aan tafel met een maaltijdbox van de Krat

Advertentie de Krat 2Producten van kleine Nederlandse boeren en telers direct op jouw bord? De Krat heeft korte lijnen met haar leveranciers. Supervers, lekker en zonder zorgen aan tafel. Thuisbezorgd in heel Nederland. Bekijk onze kratten

En wat vond jij ervan?

Heb je dit lievelingsgerecht zelf bereid en wil je jouw reactie met ons delen? Heel graag!
We willen deze website zo persoonlijk mogelijk houden en we plaatsen daarom geen anonieme reacties. Met jouw Facebook-account kun je direct reageren.
Gebruik je geen Facebook en wil je toch iets vragen of opmerken? Stuur ons dan een reactie met het contactformulier.

Deel dit lievelingsgerecht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Vegan groene curry van Wendy Walrabenstein
Hoofdgerecht vegetarisch

Vegan groene curry van Wendy Walrabenstein

Ze stopte met vlees vanwege de ontroostbare moederkoe onder het Zwitserse keukenraam, maar omarmde de plantaardige levensstijl definitief toen ze ontdekte dat deze veel gezonder is voor een mens. Als diëtist is ze een harde leermeester met een voorkeur voor mannen, want die luisteren beter. Het lievelingsgerecht van Wendy Walrabenstein is een veganistische groene curry met wortels in India.

Picanha al trapo van Harald Spoelstra
Hoofdgerecht vlees

Picanha al trapo van Harald Poelstra

Als je zo fanatiek barbecuet als Harald Poelstra, dan komt er een moment dat je eens iets geks wilt doen met een picanha. En dan verzin je dus picanha al trapo, een variant op lomo al trapo – heel hip in bbq-land. Lomo al trapo is een Colombiaanse klassieker, een mooi gekruide ossenhaas met een flinke zoutkorst in een doek gewikkeld die met rode wijn is doordrenkt en die je direct op de hete kolen bereidt. En picanha al trapo is dus precies hetzelfde, maar dan met een picanha. O nee, Harald doet nog iets eigenzinnigs: de wijn vervangt hij door bier. En dit alles is niet zomaar een beetje lekker, dit is zijn absolute bbq-lievelingsgerecht.

Pasta alle vongole van Christian Borsboom Steel
Hoofdgerecht vis

Pasta alle vongole van Christian en Shirley Jane (Steel) Borsboom

Christian en Shirley Jane Borsboom zijn met hun bedrijf Steel Benelux partner van onslievelingsgerecht.nl. Zij maken het mede mogelijk dat wij zo idioot veel tijd kunnen steken in het verzamelen van lievelingsgerechten – waarvoor onze grote dank. Christian en Shirley aten hun favoriete gerecht pasta alle vongole voor het eerst op Sardinië, tijdens hun huwelijksreis. Wij maakten het voor hun klaar op ons nieuwe lievelingsfornuis. Geniet van deze bijzondere pasta alle vongole, mét bottarga.