Pasta con salmone e amore – pasta met zalm en room

Pasta con salmone e amore – pasta met zalm en room

Eigenlijk is het gerecht ver beneden haar waardigheid als hoofdredacteur van delicious. – het grootste foodmagazine van Nederland. Zó simpel! Maar met deze pasta veroverde haar man haar hart. En het is zó lekker. Sindsdien eten ze elk jaar op vier april pappardelle con salmone e amore. Om hun liefde te vieren. Is dat nou niet mooi?


‘Pappardelle con salmone e amore – pappardelle met zalm en liefde. Jullie vroegen om een gerecht waar een mooie herinnering aan kleeft: dit is er één. Ik at het voor het eerst op 4 april 1992, met de man die later mijn echtgenoot zou worden. Hij maakte het bij hem thuis voor me klaar, onze eerste maaltijd samen. Het werd een doorslaand succes. En sindsdien eten we elk jaar op 4 april deze pasta om die gedenkwaardige gebeurtenis opnieuw te beleven – als we het niet vergeten natuurlijk.

Mannen hebben de neiging zichzelf te overschatten. Lukt het ondanks alle valkuilen dus iets eetbaars op tafel te zetten, sta je al 10 punten voor als man.

De snelste weg naar het hart van een vrouw is een man die voor haar kookt. Het gaat om de aandacht die hij eraan schenkt, de moeite die hij er voor doet. En hij moet erover nadenken: “Wát zal ik koken?” En: “Wat kán ik koken?” En: “Maakt het indruk?”
Het mag geen doperwtjes-aardappelen-balletje gehakt zijn, maar het mag ook niet mislukken. Hij moet zelfstandig boodschappen doen. En mannen hebben de neiging zichzelf te overschatten. Lukt het ondanks alle valkuilen dus iets eetbaars op tafel te zetten, sta je al 10 punten voor als man. En dan is de maaltijd een goed vehikel om er een liter witte wijn in te gooien. Dat heeft mij destijds ook de das omgedaan.

Die eerste keer is trouwens ook meteen de enige keer dat mijn man voor me heeft gekookt – zelfs op 4 april ben ik altijd degene die de liefdespasta klaarmaakt. Gelukkig geloof ik in arbeidsdeling: de taken zo verdelen dat iedereen doet waar hij goed in is. In zijn geval: de vuilniszakken buiten zetten, de belasting doen en de winterbanden omleggen. Nou ja, zorgen dat de winterbanden omgelegd.

Ik ben best een goede hobbykok, ik vind het ook leuk. Maar volgens mij kan iedereen die kan lezen ook koken. Het is geen polsstokhoogspringen, maar gewoon stap voor stap een recept volgen. Alles wat je nodig hebt, is tijd en geduld. Kook je met aandacht, neem je de tijd en schrik je niet van een paar exotische boodschappen, dan is zelfs Ottolenghi niet moeilijk.

Mijn tip: wil je leren koken, maak dan tenminste een per week iets dat je nog nooit hebt klaargemaakt! Maakt niet uit wat het is. En weet je wat: doe iets vegetarisch, eet je gelijk wat minder vlees.’

PS: in de originele versie was het crème fraîche met zalmsnippers van de visboer. Dat kan ook. Vergeet dan zeker niet wat kookvocht op te vangen en door de saus te mengen want anders wordt het zeker droog. In de loop der jaren is de pasta geëvolueerd.


Maureen Belderink is hoofdredacteur van delicious. – het grootste foodmagazine van Nederland. Voor en over mensen met een passie voor koken en eten. Een maandelijks magazine, specials, kookboeken en ook online masterclasses om je kennis te verdiepen. Het kan allemaal bij deliciousgamazine.nl

Ingrediënten

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 200 papardelle (brede lint pasta of anders tagliatelle)

 • 2 zalmfilets

 • optioneel: roze zalmeitjes (maar wel mooi en lekker!)

 • 100 ml slagroom

 • halve rode peper, fijngesneden zonder zaad (of snufje peperoncino als je dat niet hebt)

 • zakje babyspinazie of rucola (100 gram)

 • klein teentje knoflook, fijngehakt

 • olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze

 • Zet eerst de pasta op en kook deze in ruim gezouten water al dente (beetgaar). Giet af en bewaar wat kookvocht
 • Bestrooi ondertussen de zalmfilets met zout en peper en bak ze in de olie op half hoog vuur, 4 minuten aan de onderkant, daarna elke kant 1 minuut en haal uit de pan. De filets moeten nèt of bijna gaar zijn.
 • Haal de zalm uit elkaar in mooie lamellen of stukjes, zoals je zelf wilt. Verwijder het vel als dat er nog aan zat.
 • Doe nog een beetje olijfolie in de pan en voeg de knoflook en de rode peper toe. Na 1 minuut de room en de spinazie erbij. Blijf dit doorroeren tot de spinazie/rucola is geslonken.
 • Doe de pasta bij de saus en meng dit met steeds een eetlepel van het kookvocht tot er een mooi smeuïg geheel ontstaat.
 • Meng als laatste de stukjes zalm erdoor en maak af met ruim zwarte peper uit de molen.
 • Serveer met een salade.
 • Extra chic:  garneer met roze zalmeitjes.

Wat vonden wij ervan?

Jan demonstreert het Droste-effect, zo ongeveer dan
Jan Heemskerk

Ik ben een sucker for romance en vind het altijd heel dapper als mannen proberen een nieuwe liefde het bed in te koken. Zelf heb ik dat ook weleens geprobeerd: zonder kennis van zaken, maar mét een onbehoorlijke homp lamsbout, die ik compleet heb stukgekookt, en die smaakte naar mufbitter Belgisch bier. Toch kwam er een huwelijk van. Dus met de zalm van Maureen, wil ik maar zeggen, kan het eigenlijk helemaal niet mis. Want die is eenvoudig en toch lekker. Vond ook mijn geliefde.

Marcel is pasta-verslaafd
Marcel Maassen

Ik maakte deze pasta al heel vaak, maar dan met nog één extra ingrediënt: wodka. Geweldig. Maar zonder die wodka blijft dit simpele en supersnelle gerecht ook stevig overeind. Hoe kan een mens dit niet lekker vinden?
Als liefdesgerecht kun je je hieraan echt geen buil vallen. Tenzij hij of zij geen vis blieft natuurlijk, behalve kibbeling. Maar dat simpele feit zou mijn ontluikende liefde meteen al danig op de proef stellen.
Het enige wat aan dit gerecht kan mislukken, is die zalm. Die moet écht net aan lauwwarm zijn van binnen als je hem hebt gebakken in de pan. Je gaat hem immers nog kort door de pasta roeren op het eind. Is de zalm al grauw van binnen, dan wordt het geen succes. 
Die roze zalmeitjes zou ik zeker niet skippen. Ziet er prachtig uit en het geeft zeker ook extra smaak. Wat gesnipperde peterselie eroverheen zou ik ook aanbevelen. Voor het oog en de tong.

Deel dit lievelingsgerecht

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

De perfect gegrilde Tomahawk van Tim Coronel lievelingsgerecht
Hoofdgerecht vlees

De perfect gegrilde Tomahawk van Tim Coronel

Tim Coronel eet braaf zijn verplichte drie hapjes groenten, maar hij is nu eenmaal een volbloed carnivoor. De Tomahawk is voor hem het mooiste en het stoerste stuk vlees. Zomer en winter gaat die op de barbecue. Hij is het alleen niet eens met de benaming: het is echt Timahawk hoor, vernoemd naar hem en niet naar zijn tweelingbroer Tom. Zo gril je de Timahawk op z’n allerbest. Reverse sear: eerst langzaam garen, dan op hoog vuur grillen. Met een zeer verrassend sausje.

Hoofdgerecht vlees

Bulgogi van Thierry Schrier

Van zijn eerste Bulgogi sloeg Thierry Schrier steil achterover. Die smaakexplosie in zijn mond! Hij wist werkelijk niet wat hij proefde. Maar nu weet hij dat wel en hij weet ook hoe je de perfecte Bulgogi maakt. Dit is het recept van zijn lievelingsgerecht.