Blokzijler Brok van Majella Le Blanc

Blokzijler Brok van Majella Le Blanc

Ga nou niet in Blokzijl vragen om een Blokzijler Brok als je deze koek zelf hebt gebakken en als je die, net als wij, heerlijk vond. Kennen ze niet in Blokzijl. Het recept komt van de moeder van Majella Le Blanc. Die bakte ze vroeger voordat het gezin op vakantie ging, lekkers voor onderweg. De naam ontleende zij aan de mensen die altijd met het gezin meereisden: die kwamen uit Blokzijl. Wij maakten een hele bakplaat vol en genoten er nog dagen van. Heerlijk.

Majella Le Blanc is business developer & recruiter voor fit20 en ze is freelance model. In die eerste hoedanigheid bombardeerde ze Jan Heemskerk tot ambassadeur van het voornoemde fit20, waar hij nu al 86 sessies van 20 minuten achter de rug heeft. Hij heeft er zijn spijkerharde lichaam aan te danken. Majella trakteert ons op Blokzijler brok, een vakantiedelicatesse uit haar jeugd, voor die lange ritten naar de zon.

‘Het was wel even graven: ik kon zo één-twee-drie niet op een echt familierecept komen. Mijn moeder was nou ook niet echt een keukenprinses en ze liet de aardappels nogal eens aanbranden, omdat ze intussen druk met pianospelen was. Maar ineens dacht ik terug aan die heerlijke Blokzijler Brok. Een speculaaskoek die mijn moeder altijd bakte voordat we op zomervakantie gingen. Een hele bakplaat vol, die in stukken in een trommel ging en bij de koffie en thee onderweg werd genuttigd.

Het recept is afkomstig van de familie of vrienden die in de omgeving van Blokzijl woonden en met wie we altijd op vakantie gingen, vandaar die naam. In colonne reden we dan, met auto en caravan, surfplanken, kano’s en fietsen mee, naar Italië of Frankrijk. Op de camping een kampement van de caravans en kleine bijzettentjes van mijn broertjes en mij en hun dochters. Onvergetelijke zomers!’


Majella is dus business developer voor fit20 en recent ontdekt fotomodel. Tevens moeder van drie dochters, woonachtig in Wijhe aan de mooie IJssel, waar ze hardlopend of wandelend van geniet, of turend naar het water. Ze is ook dol op skiën en roadtrips naar Engeland, Italië en Frankrijk.

Speciale wijnaanbieding De Logie

 Op ons verzoek stelde De Logie twee wijnpakketten met ieder zes wijnen samen: één prachtpakket voor de dorst van alledag, en één zestal luxe wijnen voor als het echt een keer feest mag zijn! Lees meer >>

Logo B.J. De Logie

Ingrediënten

 • 1 kg bloem
 • 500 boter of margarine
 • 500 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 1 pakje Backin
 • 1 eetlepel speculaaskruiden
 • zonodig (als het beslag te droog is) een beetje melk of room.

Bereidingswijze

 • smelt de boter
 • voeg alle ingrediënten samen en kneed deze tot een soepel deeg. Voeg wat melk toe als het deeg te droog blijft.
 • bakplaat invetten en vullen met het deeg
 • plaats de bakplaat in het midden van de oven. Ovenstand: 150 graden. Baktijd: circa 40 minuten
 • Na het bakken direct in stukjes snijden (als de koek afkoelt, wordt deze te brokkelig om te snijden).

Wat vonden wij ervan?

Jan vindt algemene foto
Jan Heemskerk

We hebben nog dagen genoten van deze voedzame koek, stevig maar bedrieglijk smeuïg, strak gesneden in forse brokken. En het zou ons niets verbazen als we hem nog eens bakken voor ons eerstvolgende ritje naar de sneeuw. Minpuntje: je hebt niet zomaar een ‘soepel deeg’. Dat kost kneden en inderdaad een stevige scheut melk (die we niet hadden) of kookroom (nog net een scheut). Maar dat is werk voor kniesoren. Het is een dolfijne kruimelkorstkoek en een sieraad voor iedere bungalowtent!

Marcel Maassen
Marcel Maassen

Twaalf uit twaalf scoorde deze koek: alle twaalf mensen die ik ‘m liet proeven, vonden hem heerlijk. En dat is hij ook. De speculaassmaak is heel ingetogen, dat vind ik er lekker aan. En verder heb ik niet zo gek veel te melden over deze Blokzijler Brok. Gewoon superlekker, ga ik vaker maken. Want dat stelt dus geen bal voor.

 100% vers garantie      Hoge kwaliteit       Gekoeld thuisbezorgd

De hoogste kwaliteit vlees vers en gekoeld aan de deur bezorgd. Breng de restaurantervaring bij je thuis met premium vlees. Stap onze digitale slagerij binnen en bestel met gemak de beste vleessoorten. Bekijk ons assortiment

En wat vond jij ervan?

Heb je dit lievelingsgerecht zelf bereid en wil je jouw reactie met ons delen? Heel graag!
We willen deze website zo persoonlijk mogelijk houden en we plaatsen daarom geen anonieme reacties. Met jouw Facebook-account kun je direct reageren.
Gebruik je geen Facebook en wil je toch iets vragen of opmerken? Stuur ons dan een reactie met het contactformulier.

Deel dit lievelingsgerecht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Blokzijlerbrok van Majella Le Blanc
Hoofdgerecht vegetarisch

Blokzijler Brok van Majella Le Blanc

Ga nou niet in Blokzijl vragen om een Blokzijler Brok als je deze koek zelf hebt gebakken en als je die, net als wij, heerlijk vond. Kennen ze niet in Blokzijl. Het recept komt van de moeder van Majella Le Blanc. Die bakte ze vroeger voordat het gezin op vakantie ging, lekkers voor onderweg. De naam ontleende zij aan de mensen die altijd met het gezin meereisden: die kwamen uit Blokzijl. Wij maakten een hele bakplaat vol en genoten er nog dagen van. Heerlijk.

Käsekuchen lievelingsgerecht van Kalien en Majel Blonden
Snoepen

Käsekuchen van Kalien en Majel Blonden

Voor de zussen Kalien en Majel Blonden is eten nauw verweven met hun familiegeschiedenis. Hun Indische overgrootmoeder van moederskant was kokkin in het beroemde hotel Homan in Bandung. Ze koesteren haar spekkoek-recept dat van generatie op generatie werd overgeleverd. Maar hoe maakte hun moeder Käsekuchen, een recept van hun Duitse oma van vaderskant? Dat recept is verdwenen, maar de smaak herinneren ze zich nog heel goed.

Hachee lievelingsgerecht van Petra Vethman
Hoofdgerecht vlees

Hachee van Petra Vethman

ANWB-hoofdredacteur Petra Vethman komt uit een nest waar enkel Hollandse Standaardkost op tafel kwam. Ze kon het dan ook nauwelijks geloven toen ze bij een collega voor het eerst hachee proefde: dat die Hollandse pot zó lekker kon zijn! Sindsdien is dit haar lievelingsgerecht en ze kan het nog zelf klaarmaken ook. Dit recept is een succesgarantie.