Blokzijler Brok van Majella Le Blanc
Ga nou niet in Blokzijl vragen om een Blokzijler Brok als je deze koek zelf hebt gebakken en als je die, net als wij, heerlijk vond. Kennen ze niet in Blokzijl. Het recept komt van de moeder van Majella Le Blanc. Die bakte ze vroeger voordat het gezin op vakantie ging, lekkers voor onderweg. De naam ontleende zij aan de mensen die altijd met het gezin meereisden: die kwamen uit Blokzijl. Wij maakten een hele bakplaat vol en genoten er nog dagen van. Heerlijk.
Majella Le Blanc is business developer & recruiter voor fit20 en ze is freelance model. In die eerste hoedanigheid bombardeerde ze Jan Heemskerk tot ambassadeur van het voornoemde fit20, waar hij nu al 86 sessies van 20 minuten achter de rug heeft. Hij heeft er zijn spijkerharde lichaam aan te danken. Majella trakteert ons op Blokzijler brok, een vakantiedelicatesse uit haar jeugd, voor die lange ritten naar de zon.
‘Het was wel even graven: ik kon zo één-twee-drie niet op een echt familierecept komen. Mijn moeder was nou ook niet echt een keukenprinses en ze liet de aardappels nogal eens aanbranden, omdat ze intussen druk met pianospelen was. Maar ineens dacht ik terug aan die heerlijke Blokzijler Brok. Een speculaaskoek die mijn moeder altijd bakte voordat we op zomervakantie gingen. Een hele bakplaat vol, die in stukken in een trommel ging en bij de koffie en thee onderweg werd genuttigd.
Het recept is afkomstig van de familie of vrienden die in de omgeving van Blokzijl woonden en met wie we altijd op vakantie gingen, vandaar die naam. In colonne reden we dan, met auto en caravan, surfplanken, kano’s en fietsen mee, naar Italië of Frankrijk. Op de camping een kampement van de caravans en kleine bijzettentjes van mijn broertjes en mij en hun dochters. Onvergetelijke zomers!’
Majella is dus business developer voor fit20 en recent ontdekt fotomodel. Tevens moeder van drie dochters, woonachtig in Wijhe aan de mooie IJssel, waar ze hardlopend of wandelend van geniet, of turend naar het water. Ze is ook dol op skiën en roadtrips naar Engeland, Italië en Frankrijk.
Ingrediënten
- 1 kg bloem
- 500 boter of margarine
- 500 gr donkerbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 pakje Backin
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- zonodig (als het beslag te droog is) een beetje melk of room.
Bereidingswijze
- smelt de boter
- voeg alle ingrediënten samen en kneed deze tot een soepel deeg. Voeg wat melk toe als het deeg te droog blijft.
- bakplaat invetten en vullen met het deeg
- plaats de bakplaat in het midden van de oven. Ovenstand: 150 graden. Baktijd: circa 40 minuten
- Na het bakken direct in stukjes snijden (als de koek afkoelt, wordt deze te brokkelig om te snijden).
Wat vonden wij ervan?
We hebben nog dagen genoten van deze voedzame koek, stevig maar bedrieglijk smeuïg, strak gesneden in forse brokken. En het zou ons niets verbazen als we hem nog eens bakken voor ons eerstvolgende ritje naar de sneeuw. Minpuntje: je hebt niet zomaar een ‘soepel deeg’. Dat kost kneden en inderdaad een stevige scheut melk (die we niet hadden) of kookroom (nog net een scheut). Maar dat is werk voor kniesoren. Het is een dolfijne kruimelkorstkoek en een sieraad voor iedere bungalowtent!
Twaalf uit twaalf scoorde deze koek: alle twaalf mensen die ik ‘m liet proeven, vonden hem heerlijk. En dat is hij ook. De speculaassmaak is heel ingetogen, dat vind ik er lekker aan. En verder heb ik niet zo gek veel te melden over deze Blokzijler Brok. Gewoon superlekker, ga ik vaker maken. Want dat stelt dus geen bal voor.
Deel dit lievelingsgerecht
Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)
Gortdroge nasi goreng met pulled chicken van Nico Dijkshoorn
Marcel belde met Nico Dijkshoorn. Ongeveer 350 woorden had hij nodig, dat is zo’n beetje de gemiddelde lengte van onze verhalen. Louter bescheidenheid hoor: de mensen zijn druk, je wilt ze niet van het werk houden. Maar als iemand zo vol is van zijn lievelingsgerecht als Nico van zijn gortdroge nasi goreng met pulled chicken, als hem het water én de woorden tijdens het interview in de mond lopen, dan zeggen we: fuck het format. Toen we zelf Nico’s gortdroge nasi goreng met pulled chicken hadden bereid en geproefd, wisten we het zeker: dit is belangrijk en urgent, dit moet Nederland weten!
Ossobuco van Martijn Sorber
Martijn Sorber had een oma die rondjakkerde in een sportwagen, kookles gaf aan hofmeesters, een huis bezat aan de Italiaanse kust en twee kookboeken schreef. Bovendien mocht hij altijd komen logeren als het hem thuis te heet onder de voeten werd. Dan maakte ze zijn lievelingsgerecht: ossobucco. Geen wonder dat Jean van Helbergen zijn favoriete oma was.
Torta salata con guanciale van Jan Heemskerk
Na drie jaar aandachtig over de schouder van zijn Italiaanse verloofde te hebben meegekeken, durft Jan Heemskerk (30) nu eindelijk af en toe het voortouw te nemen in de keuken. Dat zijn aanstaande zich soms schuldig maakt aan ‘back-seat-cooking’ neemt hij maar voor lief. Want hij weet: zonder haar zou hij nog steeds op een dieet van instant noodles en diepvriespizza leven. Deze Torta salata con guanciale is zijn lievelingsgerecht.