Blokzijler Brok van Majella Le Blanc

Blokzijler Brok van Majella Le Blanc

Ga nou niet in Blokzijl vragen om een Blokzijler Brok als je deze koek zelf hebt gebakken en als je die, net als wij, heerlijk vond. Kennen ze niet in Blokzijl. Het recept komt van de moeder van Majella Le Blanc. Die bakte ze vroeger voordat het gezin op vakantie ging, lekkers voor onderweg. De naam ontleende zij aan de mensen die altijd met het gezin meereisden: die kwamen uit Blokzijl. Wij maakten een hele bakplaat vol en genoten er nog dagen van. Heerlijk.

Majella Le Blanc is business developer & recruiter voor fit20 en ze is freelance model. In die eerste hoedanigheid bombardeerde ze Jan Heemskerk tot ambassadeur van het voornoemde fit20, waar hij nu al 86 sessies van 20 minuten achter de rug heeft. Hij heeft er zijn spijkerharde lichaam aan te danken. Majella trakteert ons op Blokzijler brok, een vakantiedelicatesse uit haar jeugd, voor die lange ritten naar de zon.

‘Het was wel even graven: ik kon zo één-twee-drie niet op een echt familierecept komen. Mijn moeder was nou ook niet echt een keukenprinses en ze liet de aardappels nogal eens aanbranden, omdat ze intussen druk met pianospelen was. Maar ineens dacht ik terug aan die heerlijke Blokzijler Brok. Een speculaaskoek die mijn moeder altijd bakte voordat we op zomervakantie gingen. Een hele bakplaat vol, die in stukken in een trommel ging en bij de koffie en thee onderweg werd genuttigd.

Het recept is afkomstig van de familie of vrienden die in de omgeving van Blokzijl woonden en met wie we altijd op vakantie gingen, vandaar die naam. In colonne reden we dan, met auto en caravan, surfplanken, kano’s en fietsen mee, naar Italië of Frankrijk. Op de camping een kampement van de caravans en kleine bijzettentjes van mijn broertjes en mij en hun dochters. Onvergetelijke zomers!’


Majella is dus business developer voor fit20 en recent ontdekt fotomodel. Tevens moeder van drie dochters, woonachtig in Wijhe aan de mooie IJssel, waar ze hardlopend of wandelend van geniet, of turend naar het water. Ze is ook dol op skiën en roadtrips naar Engeland, Italië en Frankrijk.

Ingrediënten

 • 1 kg bloem
 • 500 boter of margarine
 • 500 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 1 pakje Backin
 • 1 eetlepel speculaaskruiden
 • zonodig (als het beslag te droog is) een beetje melk of room.

Bereidingswijze

 • smelt de boter
 • voeg alle ingrediënten samen en kneed deze tot een soepel deeg. Voeg wat melk toe als het deeg te droog blijft.
 • bakplaat invetten en vullen met het deeg
 • plaats de bakplaat in het midden van de oven. Ovenstand: 150 graden. Baktijd: circa 40 minuten
 • Na het bakken direct in stukjes snijden (als de koek afkoelt, wordt deze te brokkelig om te snijden).

Wat vonden wij ervan?

Jan vindt algemene foto
Jan Heemskerk

We hebben nog dagen genoten van deze voedzame koek, stevig maar bedrieglijk smeuïg, strak gesneden in forse brokken. En het zou ons niets verbazen als we hem nog eens bakken voor ons eerstvolgende ritje naar de sneeuw. Minpuntje: je hebt niet zomaar een ‘soepel deeg’. Dat kost kneden en inderdaad een stevige scheut melk (die we niet hadden) of kookroom (nog net een scheut). Maar dat is werk voor kniesoren. Het is een dolfijne kruimelkorstkoek en een sieraad voor iedere bungalowtent!

Marcel Maassen
Marcel Maassen

Twaalf uit twaalf scoorde deze koek: alle twaalf mensen die ik ‘m liet proeven, vonden hem heerlijk. En dat is hij ook. De speculaassmaak is heel ingetogen, dat vind ik er lekker aan. En verder heb ik niet zo gek veel te melden over deze Blokzijler Brok. Gewoon superlekker, ga ik vaker maken. Want dat stelt dus geen bal voor.

Deel dit lievelingsgerecht

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Rode bietensalade van Tanja Jess 2
Salade vegetarisch

Rode bietensalade van Tanja Jess

Actrice Tanja Jess (54) staat natuurlijk in ons geheugen gegrift als de gemene maar begeerlijke Bowien Galema uit GTST, of anders wel vanwege haar tweevoudig verschijnen (´Volgens mij ben ik de enige die ooit in twee achtereenvolgende edities heeft gestaan’) in de Nederlandse Playboy. Maar dat was toen en dit is nu. Vandaag viert Tanja triomfen op de Duitse tv, hopelijk binnenkort weer in het theater, met haar eigen Podcast en natuurlijk: met de bietensalade van haar omi.

Runderstoof lievelingsgerecht van Bas Pauw
Hoofdgerecht vlees

Runderstoof van Bas Pauw

Sommige gerechten blijven een leven lang bij je. Ze vervelen nooit en van tijd tot tijd dringen ze zich onweerstaanbaar aan je op; dan moeten ze op tafel. Deze runderstoof is het lievelingsgerecht van Bas Pauw. Elk najaar, je kunt er de klok op gelijk zetten, springt hem de geur van dit gerecht weer voor de geest. Het recept voor dit heerlijke en troostrijke gerecht kreeg Bas van huis uit mee.

Hoofdgerecht vis

Pasta con le sarde van Henk Wiersema

Henk Wiersema kookte zichzelf gezond. Als Crohn-patiënt deed hij de potjes en de zakjes in de ban en al 25 jaar heeft hij van Crohn geen last meer gehad. Maar gezond moest vooral ook lekker zijn en het lekkerst is voor hem de Italiaanse keuken. Deze pasta con le sarde at hij voor het eerst met zijn gezin op vakantie in Sicilië. Een pasta met vele smaaknuances.