Kip-courgette hamburgers met knoflook- en sumaksaus van Carine Hulscher-Slot

Kip-courgette hamburgers met knoflook- en sumaksaus van Carine Hulscher-Slot

Deze kip-courgette-hamburgertjes hebben een heerlijke, intense kruidengeur. Je moet het kipgehakt vooral lekker met je blote handen kneden, dan heb je de rest van de dag die zalige geur aan je vingers. Het is een heel licht gerecht en het ziet er zo fleurig uit. En die knoflooksaus met sumak is onweerstaanbaar. Het lievelingsgerecht van Carine Hulscher-Slot.

Het recept voor deze kip-courgette-hamburgertjes staat in het kookboek Jeruzalem van Ottolenghi. In zijn recept gebruikt hij kalkoen, ik maak het met kippendijtjes. Maar ik kende deze burgertjes al lang voordat het boek uitkwam. Mijn man Ad en ik gaan al twintig jaar minstens één keer per jaar naar Tel Aviv waar een goede vriend van ons woont. In Tel Aviv vind je deze burgers echt overal. In chique restaurants, maar ook in een strandtent of gewoon op straat.

Daarna moesten we toch hoognodig nog een weekje naar Frankrijk om culinair bij te tanken en over de markten te struinen.

De afgelopen tien jaar is Tel Aviv op culinair gebied spectaculair veranderd. Je vindt er nu alle keukens van de wereld en het koken en het eten gaan dag en nacht door. Het is zo heerlijk om de hele dag door die stad te slenteren en overal dingetjes te proeven.

Koken en genieten van lekker eten is voor ons echt belangrijk. Onze vakantie is pas geslaagd als we ook lekker hebben kunnen eten. We waren eens drie weken in Oostenrijk waar werkelijk alles knusperig gebakken is, altijd met zo’n aangemaakte salade erbij. Daarna moesten we toch hoognodig nog een weekje naar Frankrijk om culinair bij te tanken en over de markten te struinen.

De keuken van de Provence is mijn favoriet. We zijn daar ontzettend vaak geweest en we raakten er bevriend met onze lievelingskok Emile die helaas is overleden. Ik droom nog van zijn geroosterde lamsbout en zijn zelf gefermenteerde geitenkaasjes. Die man kon met de eenvoudigste ingrediënten een fantastische maaltijd bereiden, dat vond ik zo geweldig.

Ik heb mijn culinaire hobby niet van huis uit meegekregen. Thuis mocht ik niet koken van mijn moeder. Toen ik uit huis ging, gaf ze me het kookboek mee dat zij zelf had gekregen toen ze in ondertrouw ging. Veel succes ermee!
Hier heb ik ‘t. Ik heb eruit geleerd hoe je appelmoes moest maken. Kijk dan, er ligt een blaadje achterin met de kooktijden van groenten. Dat had ik toen wel nodig ja, ik wist helemaal niets.

Ad en ik kennen elkaar uit onze studententijd. Een bamipakket van de AH van € 1,95 was toen een culinaire uitspatting. Daar deden we twee dagen mee.

Nu lees ik veel koekboeken om ideeën op te doen, maar daar ga ik meestal dan zelf mee experimenteren. En wat ik ook heel leuk vind: lekkere dingen die ik je in een restaurant hebt gegeten proberen zelf thuis na te maken. Koken verveelt mij nooit.


Carine Hulscher-Slot woont met haar man Ad in hartje Rotterdam, haar lievelingsstad. Zij is adviseur bij organisatieadviesbureau Leeuwendaal.

Ingrediënten

Voor ongeveer 18 kleine hamburgertjes. Bereidingstijd: 45 minuten.

Voor de hamburgers:

  • 500 gram biologische kippendijgehakt (of kalkoengehakt).
  • 200 gram grof geraspte courgette (met schil)
  • 40 gram bosui, in dunne ringetjes
  • 2 eetlepels fijngesneden munt
  • 2 eetlepels fijngesneden koriander
  • 2 tenen knoflook, geraspt of fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ongeveer ½ theelepel (zee)zout
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • ½ theelepel cayennepeper
  • zonnebloemolie

Voor de sumaksaus: 

  • 100 gram crème fraîche
  • 150 gram Griekse yoghurt (of Franse kwark)
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 geraspte of gehakte kleine teentjes knoflook (of 1 grote)
  • 1½ eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel sumak
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

Wij hebben het gehakt zelf gemaakt door kippendijtjes door de vleesmolen te draaien. Je kunt het ook kant en klaar kopen natuurlijk.
 
  • Maak de sumaksaus het liefst de avond van tevoren, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Alle ingrediënten bij elkaar in een kom doen en goed doorroeren.
  • Rasp de courgette zonder deze te schillen. Knijp de geraspte courgette stevig uit om overtollig vocht te verwijderen.
  • Verwarm de oven op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng alle ingrediënten, behalve de zonnebloemolie, maak er bolletjes van  van ongeveer 45 gram en druk deze plat. Je kunt zo’n 18 kleine burgers maken.
  • Giet in een grote koekenpan een laag van ongeveer 2 mm olie en bak de burgertjes in ongeveer 4 minuten aan weerszijden bruin. Leg ze daarna op de bakplaat.
  • Laat de burgers in de oven in zo’n 5 tot 7 minuten gaar worden.
  • Serveer de burgers samen met de sumaksaus als hoofdgerecht, bijvoorbeeld met pita en mejadra (een gerecht van linzen, rijst, zoete specerijen en krokant gebakken uien), als hapje bij de borrel of als onderdeel van een picknick. Ze zijn zowel warm als koud sappig en vol smaak.
  • De sumaksaus combineert ook goed met bijvoorbeeld kip of geroosterde groenten.

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk

Kipgehakt: het kán geen toeval zijn dat ik, op dezelfde dag dat ik voor de eerste keer in mijn leven kippendij door de molen draai, ’s avonds zit te kijken naar Thunder Force, een superheldenparodie waarin de twee hoofdpersonen (een volle vrouw met reuzenkracht en een slechterik met krabbenscharen) elkaar vinden in hun ongebreidelde liefde voor rauwe kipfilets, en samen de wereld redden. Zo lekker als die twee rauwe kip vinden, zo heerlijk vond ik de kip-courgetteburgertjes met – vooral – sumaksaus. Zodra het kan, gaan mevrouw Heemskerk en ik naar Tel Aviv om dit soort supersnacks in hun eigen habitat op te smikkelen!

Marcel proeft de kip-courgette burgers
Marcel Maassen

Een openbaring, deze hamburgertjes. Zo ongelooflijk smaakvol en heerlijk zacht en kruidig. Vast ook heel lekker met kalkoen, maar ik ben net als Carine dol op kippendijtjes. En die saus is ook fantastisch. De next level knoflooksaus. Ik had nog nooit sumak gebruikt in een gerecht, maar de Ottolenghi-rage is dan ook aan mij voorbijgegaan. En nu ben ik razend benieuwd wat deze hamburgers doen op de bbq als ik er wat rook tegenaan kwak. Want dat heb ik ook gemeen met Carine: recepten zijn altijd een fijne basis, maar koken wordt pas echt leuk als je daar weer je eigen koppige draai aan geeft.

Deel dit lievelingsgerecht

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Rosolje, Estlandse feestsalade
Hoofdgerecht vlees

Rosolje, Estlandse feestsalade van Willem Westerik

De salade die grafisch vormgever Willem Westerik elke jaarwisseling opdient, is vernoemd naar zijn vader: Co’s oudejaarsavondsalade. Beeldend kunstenaar Co Westerik vervolmaakte het recept voor rosolje, de nationale aardappel- en bietensalade van Estland, door er biefstuk aan toe te voegen. Wij weten werkelijk niet waarom je deze salade maar één keer per jaar zou mogen eten.

Reibekuchen lievelingsgerecht van Klaus Schmitt
Tussendoortje

Reibekuchen (of Kartoffelpuffer of rijfkoeken) van Klaus Schmitt

Klaus Schmitt werd grootgebracht met degelijke Duitse gerechten als Semmelknödel en ontpopte zich pas op latere leeftijd tot een echte fijnproever. Maar zijn lievelingsgerecht is nog steeds een oersimpele aardappelpannenkoek waarvan hij er in zijn puberjaren wel tien kon verslinden: Reibekuchen. Nu bakt hij ze zelf voor zijn puberzonen die er ook wel raad mee weten. Een doodsimpel en heerlijk tussendoortje.

Pasta al ragu - bolognese saus
Hoofdgerecht vlees

Pasta al ragù (bolognese) van Sarah Puozzo

De allerlekkerste bolognesesaus maak je zelf met dit recept van Sarah Puozzo, half Vlaams en half Venetiaans, getooid met de officiële titel Master of Pasta. Sarah ontfutselde dit recept aan een kok genaamd Mario – hoe zou hij ook anders hebben moeten heten? – uit de Emilia-Romagna. Deze regio in het noorden van Italië is de kraamkamer van de bolognesesaus die men daar ragù noemt. Mocht je eens in Bologna zijn, verlaat de stad dan zeker niet zonder een goed bord dampende pasta al ragù te hebben geproefd. En wil je gewoon nú zelf de lekkerste bolognesesaus maken? Hierzo, met dit recept voor het lievelingsgerecht van Sarah zet je het zo op tafel.