Wafels van Kick Maassen

Wafels van Kick Maassen

Kick Maassen (2005) is de vierde generatie wafelbakkers in de familie Maassen. Hij bakt sinds zijn twaalfde zijn wafels volgens het recept van zijn overgrootmoeder. Kick zit in 3 VWO en combineert het aloude wafelbakken op een wonderbaarlijk soepele wijze met hedendaagse bezigheden: gamen en Netflix kijken. En de smaak en kwaliteit van wafels hebben er écht niet onder te lijden.


“Mijn overgrootmoeder bakte deze wafels al. Margarethe Maassen-Pelzer. Ze was Duits, ze kwam uit Aken, en werd geboren in 1904. Misschien at zij haar eerste Maassen-wafel al voor de Eerste Wereldoorlog en had zij het recept weer van haar moeder geleerd.

Zolang ik mij kan herinneren, eten we deze wafels al bij opa en oma Maassen in Geleen met kerst. Er staat een schaal op tafel en je pakt er eentje als je er zin in hebt. Met niks eroverheen, geen poedersuiker of slagroom. Dat zou misdadig zijn. Deze wafels zijn lekker van zichzelf.
Als we naar huis gaan, komt ons wafelpakket tevoorschijn. Per persoon krijg je nog minstens tien wafels mee, zorgvuldig verpakt in driedubbel aluminiumfolie – aan zuinig doen ze niet in Limburg.

Grappig dat andere mensen nu van ons recept hun eigen familierecept hebben gemaakt.

Tussen kerst en oud en nieuw ontbijten we met een wafel. Altijd. Maar op één wafel kun je natuurlijk niet teren en dus gaat een tweede er een paar uur later weer prima in.

Ze zijn zacht en luchtig, zoet maar niet mierzoet. Ik bijt er niet in, maar ik breek de vierkantjes af en stop ze lekker in m’n mond.

Ik bakte deze wafels voor het eerst zelf drie jaar geleden. Mijn vader maakte er een filmpje van en dat staat op YouTube. Regelmatig sturen mensen ons reacties en dat is erg leuk. Grappig dat andere mensen nu van ons recept hun eigen familierecept hebben gemaakt.

Vorig jaar was er dikke paniek: de uitneembare bakplaten voor de wafels waren onvindbaar. Gelukkig konden we die nabestellen en arriveerden ze nog op tijd voor de kerst. Na het wafelbakken besloten we die maar eens goed op te bergen.
‘De ovenla’, stelde ik voor.
Dat vond mijn vader een goed idee. Hij trok die ovenla open en daar lagen onze originele bakplaten. Blijkbaar vond hij dat een jaar eerder ook al een goede opbergplek.

Dit jaar konden we jammer genoeg niet naar opa en oma met de kerst. Ik ben heel blij dat ik zelf die wafels heb leren bakken. Als ik die ook nog had moeten missen, was het helemaal een rotjaar geweest.”


Kick Maassen (2005) is de zoon van Annebel en Marcel. Hij zit in 3VWO en is een fanatiek gamer en waterpoloër én een foodie in de dop. Probeert alles en lust veel. Hij heeft geen ambitie om zelf een sterrenchef te worden, maar hij is graag beschikbaar voor een proefpanel.

Ingrediënten

Met dit recept bak je ongeveer 25 wafels, maar dat ligt een beetje aan de grootte van je wafelijzer.

Je moet wel precies het recept volgen, zegt Kick: ‘Dat recept ken ik uit mijn hoofd. Wat ik zo komisch vind, dat is die 312 gram witte basterdsuiker. Dat moet zeer nauwkeurig worden afgewogen, blijkbaar. Ik houd me daar strikt aan, dus geen 313 of 311 gram, dan mislukt die hele shit vast.’

  • 250 gram roomboter
  • 312 gram witte basterdsuiker
  • 16 gram vanillepoeder
  • 5 hele eieren
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 mililiter lauw water

Bereidingswijze

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.

  • Voeg de zachte roomboter, de basterdsuiker en de vanillesuiker bij elkaar in een kom.
  • Voeg een ei toe en roer door met de mixer. Daarna een volgend ei, weer mixen, et cetera.
  • Na de eieren voeg je ook het bakmeel toe, beetje bij beetje terwijl je blijf mixen. Tot slot voeg je het water toe, ook weer terwijl je blijft mixen. Klaar, dat is je beslag.

Wat de juiste temperatuur is voor jouw wafelijzer, dat is moeilijk te zeggen. Die dingen verschillen veel van elkaar. Maar je ruikt die heerlijke bakgeur als de wafels bijna gaar zijn en je ziet waarschijnlijk ook wat stoom uit het ijzer ontsnappen. Dan zijn ze wel ongeveer klaar.

Kick: ‘Je bent er wel even mee bezig. Ik zet de stopwatch van mijn telefoon op 3.24 minuten als ik het wafelijzer sluit. Dan zijn ze precies goed. Maak het wafelijzer nooit te vroeg open, dan trek je uit elkaar.’

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk lust nog wel zo'n wafel van Kick Maassen
Jan Heemskerk

Ik ken Kick Maassen al het grootste deel van zijn jonge leven als een kritische eter die je niet zomaar alles kunt voorzetten en verwachten dat hij het zomaar klakkeloos naar binnen werkt. Hij zal zeker een hapje proeven – je krijgt altijd een kans bij Kick – maar wee je gebeente als je hem iets smerigs voorzet – zijn oordeel zal onverbiddelijk zijn, en zeker niet mals. Dat is vervelend, maar de andere kant van Kick is: hij zal jou ook nooit iets goors voor je neus zetten. Je kunt dus met blind vertrouwen je tanden in zijn fameuze wafels zetten: mals maar niet slap, zoet maar niet té, volmaakt van kleur en geschikt voor iedereen!

Marcel geniet van de wafels van zijn zoon Kick Maassen
Marcel Maassen

Al ruim een halve eeuw eet ik deze wafels en elk jaar weer stel ik mij dezelfde vraag: waarom alleen in de laatste week van het jaar? Ze smaken ongetwijfeld net zo lekker begin augustus of halverwege mei. Toch komt het nooit in mij op om dan ons wafelijzer tevoorschijn te halen. Op deze manier kan dat apparaat nog wel drie eeuwen mee.
Ik ben blij dat Kick de wafels nu elk jaar voor ons bakt. Dat doet hij met liefde en met aandacht, ze smaken precies zoals ze moeten smaken: heerlijk.

Wijnadvies van De Logie

Wijnadvies De Logie bij wafels lievelingsgerechtWafels zijn heerlijk in combinatie met de klassieke dessertwijn uit de Bordeaux-streek: Sauternes, of in dit geval Cadillac. De zuren geven deze dessertwijn verfijning. Cadillac – Château Fayau €17.00. Bestel 12 stuks of meer en ontvang 5% korting (€ 16.15 per fles). Nu bestellen

Lichter van smaak en qua alcoholpercentage is de cider uit Normandië. Normandiërs houden van wafels…en hun cider. Cidre Bouché (Cider) – Domaine Dupont
€10.00 Bestel 12 stuks of meer en ontvang 5% korting (€ 9.50 per fles). Nu bestellen

Advertentie de Krat 3Producten van kleine Nederlandse boeren en telers direct op jouw bord? De Krat heeft korte lijnen met haar leveranciers. Supervers, lekker en zonder zorgen aan tafel. Thuisbezorgd in heel Nederland.
Bekijk onze kratten

 100% vers garantie      Hoge kwaliteit       Gekoeld thuisbezorgd

De hoogste kwaliteit vlees vers en gekoeld aan de deur bezorgd. Breng de restaurantervaring bij je thuis met premium vlees. Stap onze digitale slagerij binnen en bestel met gemak de beste vleessoorten. Bekijk ons assortiment

En wat vond jij ervan?

Heb je dit lievelingsgerecht zelf bereid en wil je jouw reactie met ons delen? Heel graag!
We willen deze website zo persoonlijk mogelijk houden en we plaatsen daarom geen anonieme reacties. Met jouw Facebook-account kun je direct reageren.
Gebruik je geen Facebook en wil je toch iets vragen of opmerken? Stuur ons dan een reactie met het contactformulier.

Deel dit lievelingsgerecht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Zeeduivel van Pieter Broertjes lievelingsgerecht
Hoofdgerecht vis

Zeeduivel met een saus van gin en jeneverbessen

Pieter Broertjes is de burgemeester van Hilversum. Hij kookt graag, maar door de week komt hij daar niet aan toe. In het weekend wel, dan scharrelt hij wat restjes bij elkaar en daar weet hij altijd wel wat moois van te maken. En soms slooft hij zich echt uit met een recept als dit. Het is zijn lievelingsgerecht: zeeduivel met een heerlijke saus van gin en jeneverbessen.

Hoofdgerecht vlees

Bulgogi van Thierry Schrier

Van zijn eerste Bulgogi sloeg Thierry Schrier steil achterover. Die smaakexplosie in zijn mond! Hij wist werkelijk niet wat hij proefde. Maar nu weet hij dat wel en hij weet ook hoe je de perfecte Bulgogi maakt. Dit is het recept van zijn lievelingsgerecht.

Vegetarische barbecuesaus van Ottolgenghi van Marcel Rözer
Saus

Ottolenghi’s legendarische vegetarische barbecuesaus van Marcel Rözer

Barbecue is meer dan vlees, je kunt ook geweldige groentengerechten bereiden op het grilrooster. Spitskool van de bbq is fantastisch. En aubergines, paprika, baby romainesla. Ook die groenten lusten wel wat extra smaak van een barbecuesaus, maar kant en klare sauzen zijn te overheersend en vermorzelen de smaak van de groenten. Intens én subtiel is deze barbecuesaus van Ottolenghi. Een gerecht kun je deze saus niet noemen, maar elke goed bereide groente van de barbecue in combinatie met deze saus voegt zich bij de lievelingsgerechten van schrijver Marcel Rözer.