De crèmetaart van Doortje Deckers

De crèmetaart van Doortje Deckers

Vandaag, 21 januari, is de geboortedag van Dora Deckers – Brunenberg. Doortje. Geboren in 1936, overleden in 2016. Ze was een huisvrouw zoals zovelen en leefde om te zorgen, dat was een zinvolle invulling van haar bestaan. Op het bidprentje ter nagedachtenis van Doortje prijkt het recept van haar crèmetaart die zij honderden keren in haar leven heeft gebakken. Vandaag eren wij Doortje en alle andere Doortjes voor haar en na haar met het recept voor haar lievelingsgerecht.


Tot begin jaren zestig was het een uitgemaakte zaak: de werkende vrouw die haar baas vertelde dat ze in verwachting was, werd in één adem gefeliciteerd én ontslagen. Als huisvrouw had ze voortaan een onbetaalde full time job. Ze had vele monden te voeden in haar – hopelijk – kroostrijke gezin. Zonder koelkast of vrieskist, wasmachine of stofzuiger, laat staan een wasdroger, vaatwasser of magnetron. Werk te over.

Doortje (Dora) Brunenberg, geboren in Stamproy in 1936, werd huisvrouw toen ze in 1960 trouwde met Wim Deckers. Daarmee kwam er een eind aan de dagelijkse fietstochten naar Sittard, dertig kilometer heen en weer terug, waar ze leerde en werkte als gezinsverzorgster. Maar haar collegaatjes uit die tijd bleven vriendinnen voor het leven.

Ze werkten en leefden achter de coulissen, maar zonder hen ging het doek niet open.

Na de geboorte van zoon Henk kregen Doortje en Wim een dochter, Gerrie, en daarna nog twee zonen, Peter en Mark. Doortje was zelf de oudste van negen kinderen, Wim kwam uit een gezin met acht kinderen. Met zoveel familie en schoonfamilie, de aanhang en de groeiende kinderschaar, was elke verjaardag een volksfeest. Dan moest er natuurlijk lekkers op tafel, tijd om te bakken.

Doortje bakte als geen ander. Ze ging ’s ochtends bijtijds aan de slag en aan het eind van de dag stonden er soms wel vijftien verschillende vlaaien te pronken. Kersen en abrikoos natuurlijk, rastervlaaien. En dichte vlaaien: altijd een rijstevlaai met slagroom en vlokken. En pudding-kruimelen. Appel, niet te vergeten. Maar haar pronkstuk was de taart. Die had verder geen naam. Op het bidprentje dat de kinderen lieten drukken toen Doortje in 2016 overleed, heet hij eenvoudig ‘taart van oma.’ Dat recept op dat bidprentje is een ontroerend eerbetoon aan een vrouw die leefde om te zorgen. Een huisvrouw, zoals zovelen. Ze werkten en leefden achter de coulissen, maar zonder hen ging het doek niet open.

Zoon Peter en zijn vrouw Sonja waren zestien toen ze verkering kregen. Die taart was er toen al. Peter kan zich geen leven vóór die taart herinneren. Wie jarig was, kreeg die taart van Doortje cadeau. Behalve Sonja, die bakte hem zelf immers net zo goed. En ze bakt hem nog steeds.
Hoe Doortje ooit aan het recept is geraakt, weet niemand. Twee zwagers waren bakker, maar die hielden hun recepten strikt geheim. Boter met poedersuiker, dat was en is het gebruikelijke recept. Maar Doortje maakte haar crème met pudding en dat maakt deze taart zo lekker.

In 2009, één jaar voor hun gouden bruiloft, overleed Wim. Doortje bleek inmiddels dementerend. Onder protest wilde ze – één dagje hoor – wel een keer naar de zorgboerderij. En vervolgens sloeg ze geen dag meer over. Niet dat ze zelf zorg nodig had natuurlijk, ze wilde daar voor de oudjes zorgen en koken. Ze presenteerde het als vrijwilligerswerk. Elke dag bracht Doortje tien eieren mee van de zorgboerderij want dat had volgens haar iemand van de familie of in de buurt gevraagd die ging bakken of wafels zou gaan maken.

Hoe vergeetachtig Doortje ook werd, het recept voor haar taart kende ze nog steeds uit het hoofd. Haar dood volgde op een ziekbed van één dag. Een hartstilstand na een longontsteking. Een dood waarvoor menigeen zou tekenen en een leven welbesteed.

Ingrediënten

Voor de bodem

 • 5 eieren
 • 200 gram suiker
 • 100 gram bloem
 • 100 gram maïzena
 • 3 pakjes vanillesuiker
 • 2 theelepels backin

Voor de crème

 • 200 gram boter
 • 200 gram suiker
 • 200 milliliter melk
 • 2 theelepels Nescafé Mocca oploskoffie
 • 2 eetlepels custard

Voor de afwerking

 • slagroom
 • Nougatine-nootjes

Bereidingswijze

De bodem bereiden

 • verwarm de oven voor op 175 °C
 • doe de eieren, de suiker en de vanillesuiker in een kom en mix dit mengsel 10 minuten
 • meng de bloem, de maïzena en de backin door elkaar en haal dit door een zeef
 • wrijf de vorm met boter in, bedek de bodem met paneermeel en leg bakpapier tegen de zijkanten van de vorm
 • meng de bloem, maïzena en backin langzaam met een spatel of houten lepel door het mengsel van eieren, suiker en vanillesuiker
 • zet de taart in de oven. Na 45 minuten met een breinaald of een ander puntig voorwerp in de taart prikken. Komt deze er droog uit, dan is de taart gaar.
 • zet de oven uit en zet de ovendeur op een kier. Laat de taart nog tien minuten in de oven staan en haal hem dan eruit. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen en dek hem af met keukenpapier. Pas als de taart helemaal is afgekoeld, haal je hem uit de vorm.

De crème bereiden

 • meng de custard met een paar eetlepels melk en roer goed door. Doe de rest van de melk en de suiker in een pan en breng aan de kook. Voeg de in de melk opgeloste custard hieraan toe en roer de pudding goed door. Laat deze helemaal afkoelen.
 • klop de boter luchtig met de mixer en voeg dan de helemaal afgekoelde pudding hier lepel voor lepel aan toe. Mix weer goed door.
 • meng de Nescafé met twee eetlepels warm water en roer goed door. Voeg deze oplossing druppelsgewijs toe aan de crème terwijl je blijft mixen tot je een gladde massa hebt.

De taart afwerken

 • snijd de bodem in twee plakken van gelijke dikte. Gebruik de bodemzijde als het deksel van de taart, die is helemaal vlak en leent zich het beste om te decoreren.
 • leg één plak op een taartschaal en bespuit deze met stijfgeklopte slagroom uit een spuitzak. Leg dan de andere plak erbovenop.
 • breng rondom en op het deksel van de taart een laagje van de crème aan. Decoreer de zijkant van de taart met de Noutatine-nootjes.
 • gebruik de spuitzak om de taart fraai op te spuiten met de crème

Wat vonden wij ervan?

Jan proeft de taart van Doortje Deckers
Jan Heemskerk

De taart is zóet! Heerlijk zoet zoals je tegenwoordig nog maar zelden proeft. Het is dat mijn lieve diëtist blaakt van de gezondheid, anders zou ze zich nog omdraaien in haar graf. Dit soort zoet, daar doen we eigenlijk niet meer aan… en dus des te lekkerder om een ferme punt af te snijden, je tanden er in te zetten en het glazuur van je kakement te laten springen van puur genot om deze smaak uit het verre verleden, toen oma´s nog taarten maakten. Mijn moeder maakt trouwens nog steeds de appeltaart van haar moeder, die hem maakte van de appels uit de boom in haar tuin, die altijd precies rijp waren, als ik jarig was.

Marcel Maassen proeft de taart van Doortje Deckers
Marcel Maassen

Kijk naar die taart die ik zo trots in mijn handen houd! Wat was die goed gelukt. En wat smaakte die fantastisch. Ik ben bepaald geen ervaren bakker, maar dit had ik toch echt goed gedaan, nietwaar? 
Dat vond niet iedereen. Sonja en Peter moeten zich rot zijn geschrokken van de foto van die taart die ik hen toezond. Een gruweltaart die in niets lijkt op de taart van Doortje. Ik had weliswaar geen foto van het origineel tot mijn beschikking, maar iemand die overweg kan met de spuitzak maakt er natuurlijk echt iets fraais van. Zo iemand ben ik niet. Ik vond de smaak van de taart (die crème!) fantastisch, maar ik ben héél blij dat Sonja het visuele spektakel voor haar rekening nam door de taart van Doortje voor ons te bakken.

Advertentie de Krat 3Producten van kleine Nederlandse boeren en telers direct op jouw bord? De Krat heeft korte lijnen met haar leveranciers. Supervers, lekker en zonder zorgen aan tafel. Thuisbezorgd in heel Nederland. Bekijk onze kratten

En wat vond jij ervan?

Heb je dit lievelingsgerecht zelf bereid en wil je jouw reactie met ons delen? Heel graag!
We willen deze website zo persoonlijk mogelijk houden en we plaatsen daarom geen anonieme reacties. Met jouw Facebook-account kun je direct reageren.
Gebruik je geen Facebook en wil je toch iets vragen of opmerken? Stuur ons dan een reactie met het contactformulier.

Deel dit lievelingsgerecht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Torta salata con guanciale van Jan Heemskerk
Hoofdgerecht vlees

Torta salata con guanciale van Jan Heemskerk

Na drie jaar aandachtig over de schouder van zijn Italiaanse verloofde te hebben meegekeken, durft Jan Heemskerk (30) nu eindelijk af en toe het voortouw te nemen in de keuken. Dat zijn aanstaande zich soms schuldig maakt aan ‘back-seat-cooking’ neemt hij maar voor lief. Want hij weet: zonder haar zou hij nog steeds op een dieet van instant noodles en diepvriespizza leven. Deze Torta salata con guanciale is zijn lievelingsgerecht.

Okersoep, het lievelingsgerecht van Howard Komproe
Soep vlees en vis

Okersoep van Howard Komproe

Net als alle Surinaamse kinderen had comedian Howard Komproe een gloeiende hekel aan okersoep. Dit vanwege de glijmiddelachtige substantie die deze tropische groente afscheidt. Toen hij echter later in het leven het geheim van de droge oker ontdekte, werd deze heerlijke maaltijdsoep alsnog zijn favoriet.

Pasta al ragu - bolognese saus
Hoofdgerecht vlees

Pasta al ragù (bolognese) van Sarah Puozzo

De allerlekkerste bolognesesaus maak je zelf met dit recept van Sarah Puozzo, half Vlaams en half Venetiaans, getooid met de officiële titel Master of Pasta. Sarah ontfutselde dit recept aan een kok genaamd Mario – hoe zou hij ook anders hebben moeten heten? – uit de Emilia-Romagna. Deze regio in het noorden van Italië is de kraamkamer van de bolognesesaus die men daar ragù noemt. Mocht je eens in Bologna zijn, verlaat de stad dan zeker niet zonder een goed bord dampende pasta al ragù te hebben geproefd. En wil je gewoon nú zelf de lekkerste bolognesesaus maken? Hierzo, met dit recept voor het lievelingsgerecht van Sarah zet je het zo op tafel.