Rotterdamse kruidbroodjes van Joop van Duin

Rotterdamse kruidbroodjes van Joop van Duin

Corinne van Duin, journalist bij de Volkskrant, at veertig jaar lang elke kerst de Rotterdamse kruidbroodjes van haar vader Joop. Deze kruidige kadetjes worden ook wel ‘bloedbroodjes’ genoemd. Je hebt rommelkruid nodig om ze te maken, maar dan wel de rode variant. Joop is helaas overleden, maar nu bakt Corinne deze Rotterdamse delicatesse zelf.


“In de jaren zeventig waren mijn ouders een poosje super-biologisch bezig. Kunstmatige toevoegingen aan het eten kwamen er niet meer in. Het brood van de bakker was voer van de duivel. Rijsmiddelen, E-nummers  en conserveringsmiddelen werden zonder pardon verbannen uit onze seventies-keuken-met-bruine-plavuizen.

In plaats van deze vuige prefab kwam het boek Zelf brood bakken én een bakgekke vader. Joop van Duin. Stond korte tijd bekend om zijn platte, keiharde zuurdesembroden die niet langer dan een halve dag houdbaar waren. Pakte toen zijn verlies en stopte met het dagelijks brood. Maar hij had voorgoed de smaak te pakken.

‘Bakkertje van Duin’ legde zich voortaan toe op luxe broodvarianten: plumpudding, kerststollen, krentenbroden en natuurlijk zijn legendarische ‘rooie broodjes’. Ruim veertig jaar lang bakte hij elke Kerst deze kruidige rode kadetjes. Een strikt Rotterdamse delicatesse die ook wel ‘bloedbroodjes’ worden genoemd.

De rode kleur komt van rommelkruid. Een mengsel van gemalen zoethoutwortel, suiker, nootmuskaat, anijs, kaneel, kruidnagel, peper, foelie, gemberpoeder en sandelhout. Rommelkruid is bijna nergens meer te koop, behalve online. Mijn vader kocht het uitsluitend bij bakkerij Van Ballegoie in Crooswijk. (Deze laatste smaakt het meest kruidig en kleurt  het meest rood.)

In zijn beduimelde broodbakboek uit 1976 vond ik een krantenknipsel uit de Volkskrant uit 1990. Daarin de volgende passage: ‘Een briefschrijver uit Mijnsheerenland die zichzelf bakker-padvinder noemt, geeft een recept voor Rotterdamse kruidbroodjes. Het recept is eenvoudig te maken met een pak witbroodmix.’ Dat kon alleen mijn vader zijn.
Na 1990 heeft hij nog 29 jaar het recept vervolmaakt. Maar het recept uit de krant is briljant in zijn eenvoud en perfect voor de beginnende bakker. ‘De bakker meldt dat de broodjes snel uitdrogen. Maar wel smullen zijn’. Wel zo eerlijk.”


Corinne van Duin is na een roemruchte carrière als hoofdredacteur van (vrouwen)bladen als Starstyle, Yes, Viva en Volkskrant Magazine toegetreden tot de 21e eeuw als chef digitale innovatie bij De Volkskrant. Waaronder de afdeling podcasts, die Netflix dreigt te verdrijven als haar favoriete hobby. Ze mist haar vader (en moeder) rond kerst altijd een beetje meer dan anders. Gelukkig wordt ze dan altijd opgevrolijkt door man Jan, kinderen Jan jr, Pieter en Willem, en @Mauwkees de Insta-kat.

Ingrediënten

Voor ongeveer 12 broodjes 

 • 500 gram patentbloem
 • 42 gram verse gist (bij de bakker) of 14 gram droge gist
 • 60 g suiker
 • 250 ml melk
 • 150 g zachte boter (in vlokjes)
 • 150 gram sukade
 • 20 gram rommelkruid (rood, er moet sandelhout in zitten!)

Rommelkruid is een mengsel van verschillende kruiden en specerijen dat in veel verschillende gerechten gebruikt wordt. Balkenbrij, worsten, vleeswaren of in gebak en hartige gerechten. En in deze Rotterdamse kruidbroodjes dus.

Bij Van Beekum Specerijen hebben wij een rommelkruid recept op authentieke wijze samengesteld: sandelhout, karwijzaad, venkel, knoflookpoeder, nootmuskaat, chilies, kaneel, gemberpoeder, anijszaad, kruidnagel, piment, zoethoutwortel, peper en koriander.
Een unieke combinatie van de beste kwaliteit ingrediënten die je doen verlangen naar vroeger.

Bestel je voor 16:00 dan versturen wij jouw pakketje dezelfde dag nog. En je krijgt altijd direct antwoord op elke vraag! Bestel nu

Bereidingswijze

 • Zeef de bloem en doe deze in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en strooi daarin de droge gist of verbrokkel de verse gist.
 • Voeg een theelepel suiker en de warme melk toe aan het kuiltje en laat dit circa 15 minuten inwerken.
 • Voeg de overige ingrediënten toe en mix het geheel goed door totdat het deeg loslaat van de rand.
 • Afdekken, op een warme plaats zetten en tot de dubbele hoeveelheid laten rijzen (ongeveer 40 minuten).  
 • Handen bestrooien met bloem en het deeg nog een keer goed doorkneden. Vorm langwerpige hoopjes deeg die je op voldoende afstand van elkaar op bakpapier of op een ingevette bakplaat legt. Nogmaals 25 minuten laten rijzen. In de voorverwarmde oven schuiven en 20-30 minuten bakken.

Serveren met roomboter. In Rotterdam is dit een must bij het kerstontbijt, maar het mag op elk gewenst moment van het jaar. 

Baktijden:

 • Elektrische oven: 20-25 min bij 225 C
 • Gasoven: 20-30 min op stand 4

Wat vonden wij ervan?

Jan proeft de rosolje de volgende dag
Jan Heemskerk

Hoewel ik natuurlijk van voor tot achter een toegewijde en goudeerlijke professional ben als het gaat om schrijven van recensies op deze gezaghebbende site, is het ten enen male onmogelijk een puur zakelijk oordeel te vellen over deze Rotterdamse Rode Broodjes. Ze zijn namelijk het lievelingskostje van mijn beminde echtgenote, omdat ze altijd met heel veel liefde werden gebakken door mijn schoonvader zaliger. En alleen al om die mooie herinnering zal ik tot het einde van mijn dagen braaf mijn rode broodjes eten bij het kerstontbijt, dik besmeerd met boter, en ze van harte aanbevelen aan iedereen die die eeuwige kerststol met mierzoete spijs óók helemaal spuugzat is, maar toch een creatief, kruidig, knapperig zelfgebakken broodje op zijn bordje wil. Bewaartip: beter van niet.

Marcel Maassen

Van het bestaan van deze Rotterdamse kruidbroodjes had ik geen weet. Hoe is het toch mogelijk dat zo’n goed recept zo goed geheim kan blijven voor de rest van ons land? Zweren de Rotterdammers een eed dat ze dit aan niemand verder zullen vertellen en het recept met zich mee in het graf zullen nemen? Ik at mijn bloedbroodje nog lauwwarm en supervers. Met rijkelijk veel roomboter. Heerlijk. We hadden zelfs nog wat royaler mogen zijn met het rommelkruid, die smaak hadden we nog wel wat meer mogen aanzetten. Het is nog lang tot de volgende Kerst, maar ik zou niet weten waarom ik deze broodjes niet met Pasen zou mogen bakken. Ik ben geen Rotterdammer immers, ben aan geen eed of traditie gebonden.

Deel dit lievelingsgerecht

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Salade gésiers de canard gekonfijte eendenmaagjes lievelingsgerecht Daphne Gouweloos
Salade vlees

Salade gésiers de canard van Daphne Gouweloos

Daphne Gouweloos (1974) had nog geen oester gegeten toen ze halverwege de jaren negentig als rechtenstudente in Le Petit Latin een bijbaantje in de bediening kreeg. Daar, in het lievelingsrestaurant van de gevreesde culinair recensent Johannes van Dam, ontdekte ze haar tong. Haar lievelingsgerecht was een klassieker op de kaart: salade met gekonfijte eendenmaagjes.

Charlotte Royale van Hanneke Evers-Palmen
Snoepen

Charlotte Royale taart van Hanneke Evers-Palmen

‘Deze Charlotte Royale is echt een bom van een taart’, zegt Hanneke Evers-Palmen (1945). Ze maakte hem voor het eerst toen ze in de jaren tachtig op kookcursus ging. ‘Hij oogt zo feestelijk met die fraaie spiraalsgewijze belegging met plakjes van een swiss roll gesneden biscuitgebak. En de vulling met vers fruit kun je aanpassen aan het seizoen.’ De Charlotte Royale was het onbetwiste dessert van haar dochter Annebel.

Zeekraalrisotto van Femke Merel van Kooten
Hoofdgerecht vegetarisch

Risotto met zeekraal en avacado

Ze heeft niet veel tijd, dus koken komt er niet vaak van. Toch moet je Splinter-politica Femke Merel van Kooten niet onderschatten, want ze heeft de genen van haar oma, die ooit een fiets won met haar goulash. Wie voor het eerst bij Femke Merel over de vloer komt, maakt grote kans haar gevierde zeekraalrisotto te eten te krijgen. Die lukt altijd, is lekker en echt iets bijzonders. Vandaar.