Vegan groene curry van Wendy Walrabenstein
Ze stopte met vlees vanwege de ontroostbare moederkoe onder het Zwitserse keukenraam, maar omarmde de plantaardige levensstijl definitief toen ze ontdekte dat deze veel gezonder is voor een mens. Als diëtist is ze een harde leermeester met een voorkeur voor mannen, want die luisteren beter. Het lievelingsgerecht van Wendy Walrabenstein is een veganistische groene curry met wortels in India.
Een klein stukje redactionele geschiedenis: een jaar of vijf geleden woog Jan Heemskerk bijna 111 kilo schoon aan de haak. Veel te dik dus en het zag er dan ook slecht uit voor zijn liefdesleven en lichamelijke gezondheid. Maat toen kwam, door een huwelijkse interventie van mevrouw Heemskerk, de parmantige maar spijkerharde diëtiste Wendy Walrabenstein in zijn leven, die hem een sterk verbeterde levensstijl aanmat, inclusief gloednieuwe, gezonde voedingsgewoontes, waarmee hij in dienst van deze site overigens regelmatig op schandalige wijze de hand licht. Tot zover zonder grote gevolgen.
Het liefst had Wendy gezien dat Heemskerk was overgestapt op een volledig plant based dieet, maar dat ging en gaat hem te ver. Zelf is de fameuze diëtiste wel – vanwege dierenliefde en voortschrijdende kennis van het menselijk metabolisme – overgestapt op het veganisme. Het gerucht gaat dat ze nog af en toe een wijntje snoept, dus helemaal zonder zonde is zij toch niet. Haar lievelingsgerecht is echter geheel mensvriendelijk en een mooi voorbeeld van wat je te wachten staat als je weer eten gaat eten dat mensen horen te eten.
‘Zo’n 10 jaar geleden woonden we in Zwitserland naast een kleine boer. Hij zorgde goed voor z’n dieren en toch raakte het ons diep als er weer een kalfje van de koe werd afgezonderd. En de moederkoe door merg en been loeide onder ons keukenraam. We waren er helemaal klaar mee, werden eerst vegetarisch en later aten we alleen nog plantaardig. Want tot onze verrassing bleek een (overwegend) plantaardig voedingspatroon ook nog eens keer heel erg gezond te zijn.
Maar ja, wat eet je dan als beginnende vegetariër of veganist? Want aardappels, groente en een lege plek op je bord is geen aantrekkelijk vooruitzicht. Vleesvervangers? Die waren er toen nog niet en dat is eigenlijk ook niet de meest gezonde optie. Gelukkig kwamen we in die tijd met enige regelmaat voor ontwikkelingswerk in India, waar we de meest heerlijke vegetarische gerechten voorgeschoteld kregen. Dát werd onze inspiratie, heerlijke curries, lemon rice, dal, maar ook Ottolenghi werd later een goede vriend met zijn recepten uit het Midden-Oosten. Met onderstaand recept zijn we ooit ons nieuwe leven gestart en we bereiden het nog regelmatig.’
Wendy Walrabenstein is diëtiste en heeft een bloeiende praktijk waarin ze bij voorkeur mannen (‘die luisteren beter’) van hun overgewicht en metabool syndroom afhelpt. Daarnaast doet ze onderzoek naar de effecten van een strikt plantaardige leefstijl op de klachten van mensen met reumatische aandoeningen. De eerste resultaten worden eind 2021 verwacht. Wendy woont in Utrecht met haar steun, toeverlaat en echtgenoot Leo Verzijl, met wie ze regelmatig in India was voor ontwikkelingswerk.
Ingrediënten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 eetlepel olie (bijvoorbeeld milde olijfolie)
- 1 grote ui (100 gram), fijngesneden
- 3 teentjes knoflook (12 gram), fijngesneden
- 2 cm verse gemberwortel (11 gram), fijngesneden
- 1 theelepel sambal (of meer naar smaak), nog beter zijn uiteraard verse pepers
- 1 theelepel gemalen mosterdzaad
- 2 theelepels currypoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 groentebouillonblokje
- 250 gram groene linzen of berglinzen (droog)
- 150 gram wortel, in kleine blokjes gesneden
- 250 gram courgette, in blokjes gesneden
- 300 gram broccoliroosjes, kort geblancheerd
- 300 gram tomaten, in blikjes gesneden (of tomatenblokjes uit blik)
- 150 ml romige kokosmelk
- 1 limoen
- 1 bosje koriander, fijngesneden
- zout
Bereidingswijze
Verwarm de olie en voeg de ui toe, bak de ui tot deze glazig is. Voeg knoflook gember en sambal toe.
Even omroeren en daarna de specerijen toevoegen. Kort roerbakken en vervolgens 500 ml water, het bouillonblokje en de linzen toevoegen.
Het mengsel aan de kook brengen en 15 minuten laten koken. Voeg nu de wortel toe en laat deze 5 minuten meekoken, vervolgens de courgette toevoegen en nog eens 5 minuten laten koken, waarna de geblancheerde broccoliroosjes toegevoegd kunnen worden.
Als de groenten bijna gaar zijn de tomaat toevoegen.
Naar smaak kokosmelk toevoegen zodat er een lekkere saus ontstaat. Voeg nu het sap van een halve tot een hele limoen toe. Even proeven en eventueel op smaak brengen met zout, peper of sambal.
Serveren met rijst, couscous of bulgur en garneer met de verse koriander.
Wat vonden wij ervan?

Ambieer je een gezonde leefstijl? Dan moet je snel wennen aan gerechten als deze curry, die uit de pan barsten van de groente, peulen, bonen, volkorengraanproducten en vooral géén vlees. Dat lukt, kan ik uit eigener ervaring getuigen, veel makkelijker dan je denkt. Voor je het weet ben je gewend aan woest gekruide tajinegerechten en kun je je maar nauwelijks voorstellen dat er tijden zijn geweest dat kikkererwten en linzen compleet ontbraken op je bord. Voor je het weet begint ieder recept met het fruiten van uitjes, knoflook en gember, waarna de groente van de dag, al dan niet geblancheerd, in volgorde van hardheid wordt toegevoegd, net als de kruiden(pasta) en de kokosmelk, de lime juice en de sesamzaadjes. En voor je het weet ben je dol op dat soort eten. Nieuwelingen moeten vaak even wennen.

Gezonde recepten kunnen mij gestolen worden, tenzij het ook nog lekker is. Ik ben niet ter aarde om het hier zo lang mogelijk uit te houden. Ik eet mezelf niet fit, slank en jong – ik eet wat ik lekker vind. En daarbij is matigheid mijn leidraad om het niet uit de hand te laten lopen: geniet van alles en neem genoegen met weinig.
Deze vegan groene curry is ongetwijfeld heel gezond, maar dat is niet het criterium aan de hand waarvan ik recepten beoordeel. Is dat voor jou wel héél belangrijk? Meteen maken dan, dit gerecht, echt iets voor jou. En voor mij, puur op basis van mijn ervaren eetgenot? Best oké voor een keertje.
Deel dit lievelingsgerecht
Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Pasta al ragù (bolognese) van Sarah Puozzo
De allerlekkerste bolognesesaus maak je zelf met dit recept van Sarah Puozzo, half Vlaams en half Venetiaans, getooid met de officiële titel Master of Pasta. Sarah ontfutselde dit recept aan een kok genaamd Mario – hoe zou hij ook anders hebben moeten heten? – uit de Emilia-Romagna. Deze regio in het noorden van Italië is de kraamkamer van de bolognesesaus die men daar ragù noemt. Mocht je eens in Bologna zijn, verlaat de stad dan zeker niet zonder een goed bord dampende pasta al ragù te hebben geproefd. En wil je gewoon nú zelf de lekkerste bolognesesaus maken? Hierzo, met dit recept voor het lievelingsgerecht van Sarah zet je het zo op tafel.

Risotto met zeekraal en avacado
Ze heeft niet veel tijd, dus koken komt er niet vaak van. Toch moet je Splinter-politica Femke Merel van Kooten niet onderschatten, want ze heeft de genen van haar oma, die ooit een fiets won met haar goulash. Wie voor het eerst bij Femke Merel over de vloer komt, maakt grote kans haar gevierde zeekraalrisotto te eten te krijgen. Die lukt altijd, is lekker en echt iets bijzonders. Vandaar.

Zeeduivel met een saus van gin en jeneverbessen
Pieter Broertjes is de burgemeester van Hilversum. Hij kookt graag, maar door de week komt hij daar niet aan toe. In het weekend wel, dan scharrelt hij wat restjes bij elkaar en daar weet hij altijd wel wat moois van te maken. En soms slooft hij zich echt uit met een recept als dit. Het is zijn lievelingsgerecht: zeeduivel met een heerlijke saus van gin en jeneverbessen.