Vegan groene curry van Wendy Walrabenstein

Vegan groene curry van Wendy Walrabenstein

Ze stopte met vlees vanwege de ontroostbare moederkoe onder het Zwitserse keukenraam, maar omarmde de plantaardige levensstijl definitief toen ze ontdekte dat deze veel gezonder is voor een mens. Als diëtist is ze een harde leermeester met een voorkeur voor mannen, want die luisteren beter. Het lievelingsgerecht van Wendy Walrabenstein is een veganistische groene curry met wortels in India.


Een klein stukje redactionele geschiedenis: een jaar of vijf geleden woog Jan Heemskerk bijna 111 kilo schoon aan de haak. Veel te dik dus en het zag er dan ook slecht uit voor zijn liefdesleven en lichamelijke gezondheid. Maat toen kwam, door een huwelijkse interventie van mevrouw Heemskerk, de parmantige maar spijkerharde diëtiste Wendy Walrabenstein in zijn leven, die hem een sterk verbeterde levensstijl aanmat, inclusief gloednieuwe, gezonde voedingsgewoontes, waarmee hij in dienst van deze site overigens regelmatig op schandalige wijze de hand licht. Tot zover zonder grote gevolgen.

Het liefst had Wendy gezien dat Heemskerk was overgestapt op een volledig plant based dieet, maar dat ging en gaat hem te ver. Zelf is de fameuze diëtiste wel – vanwege dierenliefde en voortschrijdende kennis van het menselijk metabolisme –  overgestapt op het veganisme. Het gerucht gaat dat ze nog af en toe een wijntje snoept, dus helemaal zonder zonde is zij toch niet. Haar lievelingsgerecht is echter geheel mensvriendelijk en een mooi voorbeeld van wat je te wachten staat als je weer eten gaat eten dat mensen horen te eten.

‘Zo’n 10 jaar geleden woonden we in Zwitserland naast een kleine boer. Hij zorgde goed voor z’n dieren en toch raakte het ons diep als er weer een kalfje van de koe werd afgezonderd. En de moederkoe door merg en been loeide onder ons keukenraam. We waren er helemaal klaar mee, werden eerst vegetarisch en later aten we alleen nog plantaardig. Want tot onze verrassing bleek een (overwegend) plantaardig voedingspatroon ook nog eens keer heel erg gezond te zijn.

Maar ja, wat eet je dan als beginnende vegetariër of veganist? Want aardappels, groente en een lege plek op je bord is geen aantrekkelijk vooruitzicht. Vleesvervangers? Die waren er toen nog niet en dat is eigenlijk ook niet de meest gezonde optie. Gelukkig kwamen we in die tijd met enige regelmaat voor ontwikkelingswerk in India, waar we de meest heerlijke vegetarische gerechten voorgeschoteld kregen. Dát werd onze inspiratie, heerlijke curries, lemon rice, dal, maar ook Ottolenghi werd later een goede vriend met zijn recepten uit het Midden-Oosten. Met onderstaand recept zijn we ooit ons nieuwe leven gestart en we bereiden het nog regelmatig.’


Wendy Walrabenstein is diëtiste en heeft een bloeiende praktijk waarin ze bij voorkeur mannen (‘die luisteren beter’) van hun overgewicht en metabool syndroom afhelpt. Daarnaast doet ze onderzoek naar de effecten van een strikt plantaardige leefstijl op de klachten van mensen met reumatische aandoeningen. De eerste resultaten worden eind 2021 verwacht. Wendy woont in Utrecht met haar steun, toeverlaat en echtgenoot Leo Verzijl, met wie ze regelmatig in India was voor ontwikkelingswerk.

Wendy en Leo in India
Wendy en Leo in India
Food Body Mind, boek van Wendy Walrabenstein
Food Body Mind, boek van Wendy Walrabenstein

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 eetlepel olie (bijvoorbeeld milde olijfolie)
  • 1 grote ui (100 gram), fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook (12 gram), fijngesneden
  • 2 cm verse gemberwortel (11 gram), fijngesneden
  • 1 theelepel sambal (of meer naar smaak), nog beter zijn uiteraard verse pepers
  • 1 theelepel gemalen mosterdzaad
  • 2 theelepels currypoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 groentebouillonblokje
  • 250 gram groene linzen of berglinzen (droog)
  • 150 gram wortel, in kleine blokjes gesneden
  • 250 gram courgette, in blokjes gesneden
  • 300 gram broccoliroosjes, kort geblancheerd
  • 300 gram tomaten, in blikjes gesneden (of tomatenblokjes uit blik)
  • 150 ml romige kokosmelk
  • 1 limoen
  • 1 bosje koriander, fijngesneden
  • zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de olie en voeg de ui toe, bak de ui tot deze glazig is. Voeg knoflook gember en sambal toe.

  • Even omroeren en daarna de specerijen toevoegen. Kort roerbakken en vervolgens 500 ml water, het bouillonblokje en de linzen toevoegen.

  • Het mengsel aan de kook brengen en 15 minuten laten koken. Voeg nu de wortel toe en laat deze 5 minuten meekoken, vervolgens de courgette toevoegen en nog eens 5 minuten laten koken, waarna de geblancheerde broccoliroosjes toegevoegd kunnen worden.

  • Als de groenten bijna gaar zijn de tomaat toevoegen.

  • Naar smaak kokosmelk toevoegen zodat er een lekkere saus ontstaat. Voeg nu het sap van een halve tot een hele limoen toe. Even proeven en eventueel op smaak brengen met zout, peper of sambal.

  • Serveren met rijst, couscous of bulgur en garneer met de verse koriander.

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk

Ambieer je een gezonde leefstijl? Dan moet je snel wennen aan gerechten als deze curry, die uit de pan barsten van de groente, peulen, bonen, volkorengraanproducten en vooral géén vlees. Dat lukt, kan ik uit eigener ervaring getuigen, veel makkelijker dan je denkt. Voor je het weet ben je gewend aan woest gekruide tajinegerechten en kun je je maar nauwelijks voorstellen dat er tijden zijn geweest dat kikkererwten en linzen compleet ontbraken op je bord. Voor je het weet begint ieder recept met het fruiten van uitjes, knoflook en gember, waarna de groente van de dag, al dan niet geblancheerd, in volgorde van hardheid wordt toegevoegd, net als de kruiden(pasta) en de kokosmelk, de lime juice en de sesamzaadjes. En voor je het weet ben je dol op dat soort eten. Nieuwelingen moeten vaak even wennen.

Marcel kan de risotto met zeekraal en avocado van Femke Merel van Kooten zeer waarderen
Marcel Maassen

Gezonde recepten kunnen mij gestolen worden, tenzij het ook nog lekker is. Ik ben niet ter aarde om het hier zo lang mogelijk uit te houden. Ik eet mezelf niet fit, slank en jong – ik eet wat ik lekker vind. En daarbij is matigheid mijn leidraad om het niet uit de hand te laten lopen: geniet van alles en neem genoegen met weinig.
Deze vegan groene curry is ongetwijfeld heel gezond, maar dat is niet het criterium aan de hand waarvan ik recepten beoordeel. Is dat voor jou wel héél belangrijk? Meteen maken dan, dit gerecht, echt iets voor jou. En voor mij, puur op basis van mijn ervaren eetgenot? Best oké voor een keertje.

Wijnadvies van De Logie

Piovene_Tai_Rosso_RiveselleBij deze groentecurry past een rode wijn uit Italie, de Tai Rosso. Een lichte rode wijn met rijp rood fruit, kruidig, zachte zuren en weinig tannines. Dat gaat uitstekend samen met Aziatisch aromatisch en/of pittig eten.
Tai Rosso Riveselle – Piovene Porto Godi (€12.00 – 5% korting bij 12 stuks of meer). Nu bestellen

Advertentie de Krat 1 Thuisbezorgd in heel Nederland. Bekijk onze kratten

Logo Van Beekum onslievelingsgerecht cropped

Van Beekum Specerijen (sinds 1908) levert topkwaliteit producten die voldoen aan de strengste kwaliteitseisen. Voor 16.00 uur besteld, vandaag nog verzonden.

Van Beekum advertentie 1 ons lievelingsgerecht

En wat vond jij ervan?

Heb je dit lievelingsgerecht zelf bereid en wil je jouw reactie met ons delen? Heel graag!
We willen deze website zo persoonlijk mogelijk houden en we plaatsen daarom geen anonieme reacties. Met jouw Facebook-account kun je direct reageren.
Gebruik je geen Facebook en wil je toch iets vragen of opmerken? Stuur ons dan een reactie met het contactformulier.

Deel dit lievelingsgerecht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

spaghetti alla puttanesca van Gregor Christiaans lievelingsgerecht
Hoofdgerecht vis

Spaghetti alla puttanesca, salade caprese en bruschetta met Nutella van Gregor Christiaans

Volgens Gregor Christiaans – en hij is waarlijk een kenner – dient een mens altijd drie flessen olijfolie in huis te hebben: fris, medium en vol fruitig. En daar moet je dus flink mee experimenteren. Op de vraag wat zijn lievelingsgerecht is, krijgen we – logisch – een antwoord in drievoud retour: een salade Caprese met een delicate, hooiachtige Griekse olijfolie, een spaghetti Puttanesca met een robuuste olie uit Ligurië en een warme bruschetta met Nutella, grof zeezout en een stevige olijfolie uit Spanje met een nasmaak van banaan en amandel. Nou, vooruit dan, we maken ze alle drie. Omdat het allemaal zo verschrikkelijk lekker is.

Boeuf bourgougnon van Jos van Oers
Hoofdgerecht vlees

Recept voor boeuf bourguignon van Jos van Oers

Stoofvlees van de snackbar, dat ging het budget van het arbeidersgezin Van Oers te boven. Tot teleurstelling van benjamin Jos, die er later achter kwam dat het stoofvlees van de snackbar echt niet kon tippen aan de hachee van zijn moeder. Het duurde nog lang voordat hij nog chiquer stoofvlees ontdekte: boeuf bourguignon. Dat is voor hem stoofvlees op z’n best, het is zijn lievelingsgerecht. Hij maakt het volgens dit basisrecept waar hij telkens weer wat frivoliteiten aan toevoegt.

Pasta met venkel en chorizo en tomaat van Edward Hermans
Hoofdgerecht vlees

Pasta met chorizo, venkel en tomaat van Ward en Luuke Hermans

Dit snelle, makkelijke en heerlijke pastagerecht is erg populair op onze site. We ontvingen al vele foto’s van vaste bezoekers die het zelf hebben gemaakt en ons lieten weten: dit is een blijvertje! Het lievelingsgerecht van Ward en Luuke Hermans valt zeer in de smaak bij andere kinderen en bij hun ouders.