Salade met duivenborst filets

Salade met duivenborst filets

Jager en coach Martijn van Dooren doet, zoals iedere jager dat over zichzelf zegt, aan natuurbeheer. Hij zorgt er mede voor dat de wildstand in zijn domein op het juiste peil blijft. Ook in de zomer. Dan is er duif, heel veel duif. In te grote aantallen zorgen die dieren voor veel schade en dus schiet Martijn ze ’s zomers. En duif is erg lekker hoor, het heeft een verfijnde wildsmaak. Martijns lievelingsgerecht is deze zomermaaltijdsalade met duif. Zelf niet zo’n schutter? Geen nood: duif vind je ook bij de poelier.


‘Ik wil tijdens de jachtsessies mensen iets laten beleven waar ze nog jaren profijt van hebben. Een unieke ervaring met impact geven. Mensen aan het denken zetten over hun rol, hun betekenis, hun bezieling, dat is mijn doel.’ Aldus jager en motivational coach Martijn van Dooren op de website van zijn bedrijf Hunting Day. En daar is geen woord van gejokt, want wij kennen Martijn langer dan vandaag. We zijn namelijk als verslaggever van ons lifestyle-magazine meneren.nl al eens een dag met hem de velden ingetrokken, hebben toegezien hoe hij twee kraaien neerhaalde, en hebben die kraaien eigenhandig naar hun laatste rustplaats gebracht.

Dat was me het dagje wel. Met verder nog het besluipen van een argeloze Canadese gans, het eindeloos turen over de velden en eindelijk eens zien wat daar allemaal rondscharrelt. En vooral veel geduldig wachten en zwijgen in een klein hutje tot de buit komt opdagen. Maar het hoogtepunt van deze dag, voor Martijn van Dooren dan, was toch wel dat hij ons het metershoog kreupelhout injoeg om het wild uit zijn schuilplaats op te schrikken.

Zo gezegd, zo gedaan, en even later maakten wij een duif aan het schrikken, die met veel kabaal opvloog en met nog veel meer lawaai direct weer werd geschoten. Wat ons brengt op het lievelingsgerecht van Martijn van Dooren: zomermaaltijdsalade met duif. En Brabants roggebrood.

Martijn heeft om een aantal redenen gekozen voor deze lekkernij. Allereerst omdat het een heerlijke salade is, maar ook om nu eindelijk eens een eind te maken aan het misverstand dat er geen wild zou zijn te krijgen in de zomer. ‘Er is het hele jaar aanvoer van duif, en datzelfde geldt voor ree en wilde zwijnen.’ Ten tweede wil hij nog maar weer eens benadrukken dat jagers niet voor de lol dieren afknallen of een hekel hebben aan de prooi. ‘Ik ben dol op duiven, het zijn mooie beesten, maar er is een grens aan de hoeveelheden. Er is in de zomer veel schade door duiven – ze vreten opkomend gewas, kiemen, pitjes en vruchten, tarwe, blauwe en rode bessen, erwten. We schoten eens 12 duiven en haalden ruim een kilo aan bessen uit de kroppen. Bovendien schijten ze de hele boel onder, de bijkomende schade is enorm. Wij jagen om te eten en doen aan natuurbeheer, zie je? Eigenlijk zou de veganist ook blij met ons moeten zijn: we beschermen eigenlijk planten.’


In maart 2011 verruilde Martijn van Dooren zijn dagelijkse leven als manager en coach bij de Belastingdienst voor het zelfstandig ondernemerschap. Hij richtte HuntingDay Outdoor Coaching op, een bureau voor outdoor coaching en – experience, waarbij de jachtwereld als middel wordt ingezet om persoonlijke ontwikkeling te realiseren én te verankeren. Zo zegt hij het zelf op zijn website: ‘Wij nemen deelnemers mee de jachtwereld in om hen daarin te confronteren met dilemma’s en onomkeerbare keuzen die hen helpen hun eigen coachvraag te beantwoorden en om vaardigheden te ontwikkelen.’

Ingrediënten

Voor 4 personen. Bereidingstijd: 20 minuten.

  • 400 gram duivenborstfilets
  • 200 gram veldsla
  • 4 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • takje rozemarijn
  • 2 kleine sjalotjes
  • 100 gr geraspte oude kaas
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • extra vergine olijfolie voor de dressing
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • een halve citroen
  • peper en zout
  • Brabants roggebrood

Bereidingswijze

  • leg de duivenborstfilets een uur voordat je ze gaat bakken uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen.
  • hak de knoflook, de rozemarijn en de sjalotjes fijn. Giet een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan en fruit daarin alles een paar minuten op een heel kleine pit. Laat de knoflook niet bruin worden!
  • schep de knoflook, rozemarijn en sjalotjes in een zeefje en laat goed uitlekken. Doe het dan in een kommetje en voeg er 2 eetlepels balsamicoazijn en het sap van een halve citroen aan toe. Blijf voortdurend roeren met een garde terwijl je er langzaam 6 eetlepels extra vergine olijfolie bij giet. Voeg een snufje zout en wat versgemalen zwarte peper toe. Gebruik hiervan twee derde deel als dressing voor de salade en serveer een derde deel bij de salade als dipsaus voor het roggebrood.
  • gebruik dezelfde koekenpan en de olie waarin je de knoflook, de ui en de rozemarijn hebt gefruit nu om de duivenborstfilets in te bakken. Dep de filets droog en wrijf ze goed in met grof zeezout. Laat de pan loeiheet worden en bak dan de filets snel rondom mooi bruin. Niet te lang, ze moeten van binnen echt rosé blijven!
    Haal de filets uit de pan, maal er wat peper overheen en laat even drie minuten rusten. Snijd dan de filets in plakjes van een halve centimeter dik. Het lekkerst is het natuurlijk als je het vlees warm houdt, dat kan in een oven die op 50 graden is voorverwarmd.
  • maak de borden op met de salade. Was de veldsla goed als je deze ongewassen hebt gekocht en maak weer goed droog. Leg er tomaten in partjes op. Je kunt nog andere dingen die je lekker vindt toevoegen. Rucola, geroosterde pijnboompitten, wat je maar wilt. De geraspte oude kaas is optioneel en ook te vervangen door bijvoorbeeld een lekkere blauwschimmel, pecorino of feta. Allemaal lekker.
  • leg de plakjes duivenborstfilet op de salade en sprenkel dan de dressing over alles heen. Doe dat pas vlak voor het opdienen, zodat de salade mooi stevig blijft.
  • geef roggebrood erbij en een deel van de dressing om het brood in te dopen.

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk dresseert de salade met duivenborstfilets
Jan Heemskerk
Een salade als politiek statement, die eet je ook niet elke dag. Maar dat is typisch Martijn van Dooren: een overschot aan duiven moet je bejagen om het evenwicht in de natuur te bewaren. En als je ze dan toch schiet, kun je ze net zo goed eten, dat getuigt van respect voor het dier en de cirkel van het leven. Dat de (hout)duif op deze recht-toe-recht-aan salade een heerlijke mild-wilde smaak heeft, is een mooie bonus.
Marcel Maassen en Jan Heemskerk met salade van duivenborstfilets
Marcel Maassen
Ik had wel vaker duif gegeten, zeer tot mijn genoegen. De wildsmaak is onmiskenbaar, maar niet zo overheersend als bij haas of hert. Die smaak staat of valt bij de juiste bereiding. De duivenborstfilets moeten van binnen rosé blijven. Bak je ze te ver door, dan is het onmiddellijk droog en saai. Dus: hoog vuur, om en om snel bruin bakken en meteen uit de pan. De dressing met rozemarijn, knoflook en sjalotjes is echt heel lekker op de salade en op de duif. Een bijzondere gerecht dat je snel en makkelijk op tafel zet.

Wijnadvies van De Logie

cottanera-etna-rosso-barbazzaleBij de salade met rosé gebakken filets van houtduif is de Barbazzale Rosso van Cottanera de perfecte combinatie.
Dit is een rode wijn uit Sicilië en deze wijngaarden liggen op de noordhelling van de Etna. Het heeft aroma´s van zwarte kersen, bosbessen en bramen.

Barbazzale Etna Rosso – Cottanera
(€12.00 – 5% korting bij 12 stuks of meer). Nu bestellen

Logo Van Beekum onslievelingsgerecht cropped Van Beekum Specerijen (sinds 1908) levert topkwaliteit producten die voldoen aan de strengste kwaliteitseisen. Voor 16.00 uur besteld, vandaag nog verzonden. Van Beekum advertentie 1 ons lievelingsgerecht

Zorgeloos aan tafel

Advertentie de Krat 3Producten van kleine Nederlandse boeren en telers direct op jouw bord? De Krat heeft korte lijnen met haar leveranciers. Supervers, lekker en zonder zorgen aan tafel. Onze maaltijdboxen worden thuisbezorgd in heel Nederland. Bekijk onze kratten

En wat vond jij ervan?

Heb je dit lievelingsgerecht zelf bereid en wil je jouw reactie met ons delen? Heel graag!
We willen deze website zo persoonlijk mogelijk houden en we plaatsen daarom geen anonieme reacties. Met jouw Facebook-account kun je direct reageren.
Gebruik je geen Facebook en wil je toch iets vragen of opmerken? Stuur ons dan een reactie met het contactformulier.

Deel dit lievelingsgerecht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

De appeltaart van oma Budel
Snoepen

Appeltaart van oma Budel

Riet Fiddelaers-Jaspers zat na een grondige verbouwing tegen een wel erg lege keukenmuur aan te gapen. Ze kreeg een prachtidee: ze liet het recept van de appeltaart van haar moeder op die muur kalligraferen, compleet met haar handtekening eronder. Die appeltaart staat in de familie bekend als de appeltaart van oma Budel en het recept wordt van generatie op generatie doorgegeven. Nu wij hem ook hebben gebakken, willen we het recept warm aanbevelen aan andere families. Dit is dé appeltaart waarnaar je verlangt als je onweerstaanbare trek hebt in appeltaart.

Pasta met venkel en chorizo en tomaat van Edward Hermans
Hoofdgerecht vlees

Pasta met chorizo, venkel en tomaat van Ward en Luuke Hermans

Dit snelle, makkelijke en heerlijke pastagerecht is erg populair op onze site. We ontvingen al vele foto’s van vaste bezoekers die het zelf hebben gemaakt en ons lieten weten: dit is een blijvertje! Het lievelingsgerecht van Ward en Luuke Hermans valt zeer in de smaak bij andere kinderen en bij hun ouders.