Crème craque van Dorien Deckers

Crème craque van Dorien Deckers

Het familierecept voor crème craque van Dorien Deckers zou zomaar eens het recept van vele andere families kunnen worden. Deze chocolademousse lijkt sterk op Hemelse modder maar het is toch net even anders. De smaak is in elk geval niet van deze aarde.


“Crème craque, alleen al het noemen van de naam van dit toetje volstaat: het water loopt me in de mond. Het lijkt op Hemelse modder, maar dat is toch net weer anders. Crème craque is een soort chocolademousse. Of nee, niet zomaar een soort chocolademousse: de allerlekkerste die een mensenmond ooit proefde. Mits je ons familierecept trouw volgt. Als je, zoals ik, van kinds af aan hiermee bent verwend, dan leer je het bestellen van chocolademousse in een restaurant op den duur wel af. Het stelt vrijwel altijd teleur.

Kinderen en kleinkinderen weigeren te komen als dit niet op het menu staat.

Dit recept stamt van mijn oma, maar ik vermoed dat zij het ook heeft geërfd. Mijn moeder kreeg het als kind alleen met kerst. En omdat ze thuis met dertien kinderen waren, moest zij zich ook dan nog tevredenstellen met een piepklein borrelglaasje op een voetje. Maar eigenlijk volstaat dat ook, want dit toetje is behoorlijk machtig.
Mijn moeder maakt het ook al vele jaren met kerst. Ze zal wel moeten: haar kinderen en kleinkinderen weigeren te komen als dit niet op het menu staat.

Er was wel eens wat discussie in de familie of oma het niet toch met room maakte. Geen sprake van, zeg ik: geen room en al zeker geen gelatine. Einde discussie.

Ooit proefde ik een variant met kaneel die mij ook wel beviel. Toch houd ik het liever bij ons familierecept, hoewel ik daarin ook een bescheiden ‘innovatie’ heb aangebracht. Mijn moeder smelt de chocolade in een scheutje overgebleven koffie uit de thermoskan. Ik ontdekte dat het nog meer diepte en karakter krijgt als je die filterkoffie vervangt door een sterke espresso.

De perfecte Crème craque is boterzacht en smelt op je tong. Daarna hoef je helemaal niets meer. Een klein tukje hooguit, verder is alles best. Dit was, is en blijft mijn absolute lievelingsgerecht.”


Dorien Deckers (1970) werd geboren en groeide op in het dorpje Haler, Midden-Limburg. Na de nodige omzwervingen – Maastricht, Groningen, Lille en Amsterdam – is zij daar enkele jaren geleden weer neergestreken. Zij runt er een prachtige accommodatie voor grote families en groepen, de HoffenterHof.

Ingrediënten

Voor 4-6 personen. Dit toetje is niet geschikt voor zwangere vrouwen omdat er rauw ei in is verwerkt.

 • 175 gram pure chocolade (circa 50%, niet extra puur van 70% of meer)
 • 60 gram kristalsuiker
 • 4 kakelverse eieren
 • een kopje sterke koffie, bij voorkeur een kleine (n)espresso of ristretto

Bereidingswijze

 1. splits de eieren
 2. meng het eigeel met de suiker en klop dit tot het een beetje schuimig is
 3. klop de eiwitten goed stijf met de garde of een mixer
 4. plaats een vuurvaste schaal met daarin de koffie en chocolade bovenop een pan waarin je een bodempje water laat koken. De stoom verhit de schaal en de chocolade smelt langzaam – au bain-marie – in de koffie. Let op: de schaal mag het water niet raken.
 5. laat het chocolade-koffie mengsel iets afkoelen. Het mag niet warmer zijn dan 60 graden, anders stolt het eigeel in de volgende stap
 6. meng de chocolade die je in de koffie hebt gesmolten door het licht opgeklopte eigeel met suiker
 7. schep het geklopte eiwit voorzichtig erdoorheen
 8. verdeel de Crème craque in mooie schaaltjes of glazen. Laat deze een uurtje (of langer) opstijven in een koele ruimte of in de koelkast.

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk profielfoto onslievelingsgerecht
Jan Heemskerk

Ik ga jullie op deze site niet om de haverklap lastigvallen met mijn gewichtsperikelen en de heilige eed die ik heb gezworen om nooit meer boven de 89,0 kilo te komen. Maar het zijn mensen als Dorien Deckers die zelfs mijn stalen wilskracht danig op de proef stellen. Crème craque, ofwel chocolademousse met koffievleug. Wat een verleiding! En wat leuk om te maken, met spannende kookkunstjes als eierscheiden en au bain-marie. Een dankbaar publiek is vrijwel gegarandeerd.

 

Profielfoto Marcel Maassen onslievelingsgerecht.nl
Marcel Maassen

Onweerstaanbaar, dit toetje. Zo smeuïg en vol van smaak. En dat proefde ik natuurlijk al toen ik de crème craque in de bakjes had geschept. Er zat nog best wat crème in die schaal waarin ik deze had bereid. Die heb ik er met behulp van alle vingers van mijn rechterhand tot het laatste spatje uit gesnoept.

Deel dit lievelingsgerecht

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Boeuf bourgougnon van Jos van Oers
Hoofdgerecht vlees

Recept voor boeuf bourguignon van Jos van Oers

Stoofvlees van de snackbar, dat ging het budget van het arbeidersgezin Van Oers te boven. Tot teleurstelling van benjamin Jos, die er later achter kwam dat het stoofvlees van de snackbar echt niet kon tippen aan de hachee van zijn moeder. Het duurde nog lang voordat hij nog chiquer stoofvlees ontdekte: boeuf bourguignon. Dat is voor hem stoofvlees op z’n best, het is zijn lievelingsgerecht. Hij maakt het volgens dit basisrecept waar hij telkens weer wat frivoliteiten aan toevoegt.

Coq au vin en tian au broccoli van Inger Boxsem
Hoofdgerecht vlees

Coq au vin met tian au broccoli van Inger Boxsem

Inger Boxsem ontwikkelt en test recepten voor de maatijdboxen van de Krat. Deze coq au vin, in combinatie met een tian au broccoli, is een heuse klassieker. Een gerecht dat haar vader graag maakte toen hij in de jaren tachtig aan het koken sloeg. Ze heeft haar vaders kookschrift nog met zijn originele recept, opgetikt met een typemachine, inclusief vetvlekken. Een prachtig recept, een heerlijk lievelingsgerecht.

Spruitjesstamppot van Fatima Taki lievelingsgerech
Hoofdgerecht vegetarisch

Marokkaans/Hollandse stamppot van spruitjes, koolrabi, knolselderij en aardappel

Als kind griezelde schoonheidsspecialiste Fatima Taki van Hollandse kost, met name van de mishandeling van spruitjes. Die worden in de Marokkaanse keuken liefdevol in de tajine gestoomd in plaats van bitter stukgekookt. Maar nu is haar Marokkaans/Hollandse stamppot van spruitjes, koolrabi, knolserij en aardappel de perfecte blend van culinaire culturen. Het is haar lievelingsgerecht.