Crème craque van Dorien Deckers

Crème craque van Dorien Deckers

Het familierecept voor crème craque van Dorien Deckers zou zomaar eens het recept van vele andere families kunnen worden. Deze chocolademousse lijkt sterk op Hemelse modder maar het is toch net even anders. De smaak is in elk geval niet van deze aarde.


“Crème craque, alleen al het noemen van de naam van dit toetje volstaat: het water loopt me in de mond. Het lijkt op Hemelse modder, maar dat is toch net weer anders. Crème craque is een soort chocolademousse. Of nee, niet zomaar een soort chocolademousse: de allerlekkerste die een mensenmond ooit proefde. Mits je ons familierecept trouw volgt. Als je, zoals ik, van kinds af aan hiermee bent verwend, dan leer je het bestellen van chocolademousse in een restaurant op den duur wel af. Het stelt vrijwel altijd teleur.

Kinderen en kleinkinderen weigeren te komen als dit niet op het menu staat.

Dit recept stamt van mijn oma, maar ik vermoed dat zij het ook heeft geërfd. Mijn moeder kreeg het als kind alleen met kerst. En omdat ze thuis met dertien kinderen waren, moest zij zich ook dan nog tevredenstellen met een piepklein borrelglaasje op een voetje. Maar eigenlijk volstaat dat ook, want dit toetje is behoorlijk machtig.
Mijn moeder maakt het ook al vele jaren met kerst. Ze zal wel moeten: haar kinderen en kleinkinderen weigeren te komen als dit niet op het menu staat.

Er was wel eens wat discussie in de familie of oma het niet toch met room maakte. Geen sprake van, zeg ik: geen room en al zeker geen gelatine. Einde discussie.

Ooit proefde ik een variant met kaneel die mij ook wel beviel. Toch houd ik het liever bij ons familierecept, hoewel ik daarin ook een bescheiden ‘innovatie’ heb aangebracht. Mijn moeder smelt de chocolade in een scheutje overgebleven koffie uit de thermoskan. Ik ontdekte dat het nog meer diepte en karakter krijgt als je die filterkoffie vervangt door een sterke espresso.

De perfecte Crème craque is boterzacht en smelt op je tong. Daarna hoef je helemaal niets meer. Een klein tukje hooguit, verder is alles best. Dit was, is en blijft mijn absolute lievelingsgerecht.”


Dorien Deckers (1970) werd geboren en groeide op in het dorpje Haler, Midden-Limburg. Na de nodige omzwervingen – Maastricht, Groningen, Lille en Amsterdam – is zij daar enkele jaren geleden weer neergestreken. Zij runt er een prachtige accommodatie voor grote families en groepen, de HoffenterHof.

Ingrediënten

Voor 4-6 personen. Dit toetje is niet geschikt voor zwangere vrouwen omdat er rauw ei in is verwerkt.

 • 175 gram pure chocolade (circa 50%, niet extra puur van 70% of meer)
 • 60 gram kristalsuiker
 • 4 kakelverse eieren
 • een kopje sterke koffie, bij voorkeur een kleine (n)espresso of ristretto

Bereidingswijze

 1. splits de eieren
 2. meng het eigeel met de suiker en klop dit tot het een beetje schuimig is
 3. klop de eiwitten goed stijf met de garde of een mixer
 4. plaats een vuurvaste schaal met daarin de koffie en chocolade bovenop een pan waarin je een bodempje water laat koken. De stoom verhit de schaal en de chocolade smelt langzaam – au bain-marie – in de koffie. Let op: de schaal mag het water niet raken.
 5. laat het chocolade-koffie mengsel iets afkoelen. Het mag niet warmer zijn dan 60 graden, anders stolt het eigeel in de volgende stap
 6. meng de chocolade die je in de koffie hebt gesmolten door het licht opgeklopte eigeel met suiker
 7. schep het geklopte eiwit voorzichtig erdoorheen
 8. verdeel de Crème craque in mooie schaaltjes of glazen. Laat deze een uurtje (of langer) opstijven in een koele ruimte of in de koelkast.

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk profielfoto onslievelingsgerecht
Jan Heemskerk

Ik ga jullie op deze site niet om de haverklap lastigvallen met mijn gewichtsperikelen en de heilige eed die ik heb gezworen om nooit meer boven de 89,0 kilo te komen. Maar het zijn mensen als Dorien Deckers die zelfs mijn stalen wilskracht danig op de proef stellen. Crème craque, ofwel chocolademousse met koffievleug. Wat een verleiding! En wat leuk om te maken, met spannende kookkunstjes als eierscheiden en au bain-marie. Een dankbaar publiek is vrijwel gegarandeerd.

 

Profielfoto Marcel Maassen onslievelingsgerecht.nl
Marcel Maassen

Onweerstaanbaar, dit toetje. Zo smeuïg en vol van smaak. En dat proefde ik natuurlijk al toen ik de crème craque in de bakjes had geschept. Er zat nog best wat crème in die schaal waarin ik deze had bereid. Die heb ik er met behulp van alle vingers van mijn rechterhand tot het laatste spatje uit gesnoept.

Wijnadvies van De Logie

Wijnadvies De Logie bij lievelingsgerecht crème craque van Dorien DeckersEen klassieke combinatie van chocolade & dessertwijn is Pedro Ximénez, ook wel PX genoemd:
Pedro Ximénez Monteagudo – Delgado Zuleta
€20.50 (bij 12 stuks of meer 5% korting). Nu bestellen

Voor wie niet dol is op de mierzoete PX of juist eens iets anders zou willen proberen, is de iets lichtere Moscatel ook een uitstekende begeleider van chocolade desserts: Moscatel (hele fles) – Delgado Zuleta
€13.50 (bij 12 stuks of meer 5% korting). Nu bestellen

 

 

En wat vond jij ervan?

Heb je dit lievelingsgerecht zelf bereid en wil je jouw reactie met ons delen? Heel graag!
We willen deze website zo persoonlijk mogelijk houden en we plaatsen daarom geen anonieme reacties. Met jouw Facebook-account kun je direct reageren.
Gebruik je geen Facebook en wil je toch iets vragen of opmerken? Stuur ons dan een reactie met het contactformulier.

Deel dit lievelingsgerecht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Thaise vegetarische ovenschotel met rijst, pompoen, kokosmelk en cashewnoten van Karlijn Visser
Hoofdgerecht vegetarisch

Ovenschotel met rijst, kokosmelk, pompoen, broccoli en cashewnoten

Dit lievelingsgerecht van Karlijn Visser komt uit het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer. Karlijn noemt het één van haar beste culinaire ontdekkingen. Het boek staat vol gezonde, snelle en lekkere vegetarische en veganistische ovengerechten. Zoals deze ovenschotel met pandanrijst die lekker kleverig kookt in kokosmelk, met pompoen en brocoli, verbrokkelde cashewnoten en een frisse dressing van limoen en koriander.

Zeekraalrisotto van Femke Merel van Kooten
Hoofdgerecht vegetarisch

Risotto met zeekraal en avacado

Ze heeft niet veel tijd, dus koken komt er niet vaak van. Toch moet je Splinter-politica Femke Merel van Kooten niet onderschatten, want ze heeft de genen van haar oma, die ooit een fiets won met haar goulash. Wie voor het eerst bij Femke Merel over de vloer komt, maakt grote kans haar gevierde zeekraalrisotto te eten te krijgen. Die lukt altijd, is lekker en echt iets bijzonders. Vandaar.

Broeder, het lievelingsgerecht van Eva Hoeke
Snoepen

Broeder (Jan in de zak) van Eva Hoeke

Het lievelingsgerecht van columniste Eva Hoeke is een West-Fries streekgerecht: Broeder. Ook wel Jan in de zak genaamd. Een bleekwitte bol gekookt beslag die met suikerstroop overgoten best lekker is en in elk geval zeer voedzaam. Maar het gaat Eva minder om de smaak dan om de herinneringen die aan deze lekkernij kleven: aan haar moeder en vooral aan buurvrouw ‘tante’ Nooij.