Heri heri – het lievelingsgerecht van Humberto Tan

Heri heri – het lievelingsgerecht van Humberto Tan


Vandaag, 1 juli, is het Ketikoti, de Surinaamse feestdag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Op tal van plekken in Amsterdam en Rotterdam en ook op locaties in Tilburg, Almere en Leeuwarden wordt ter gelegenheid van de viering een gratis maaltijd uitgedeeld: heri heri. Samen eten, brengt ons dichter bij elkaar is de gedachte van Kip Republic, de organisatie die de gratis maaltijden verstrekt. Heri heri betekent ‘helen’. Het gerecht dat op de plantages werd gegeten, is een eenpansmaaltijd die bestaat uit cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (bakkeljauw) en een ei. Heri heri is het lievelingsgerecht van Humberto Tan in wiens televisieprogramma onze Jan Heemskerk dikwijls te gast was.

Humberto Tan (1965) is met vijf doordeweekse talkshows, een radioprogramma op de vrijdagmiddag en God mag weten hoeveel ‘optredens’ in de media en op de commerciële sfeer een druk bezet man. Maar: een druk bezet man van goede wil. En dus is hij best bereid ons tussen de bedrijven zijn lievelingsgerecht te onthullen.

Onze eigenste Jan Heemskerk is in zijn capaciteit als Nationale Vrouwenfluisteraar vele malen te gast geweest bij RTL Late Night, de succesvolle talkshow waarmee Humberto Tan zijn naam als goedlachse en bevlogen presentator definitief vestigde. Jan heeft zelfs een tijdje deel mogen uitmaken van de redactie van dit prachtprogramma, en hoewel dat niet het allergrootste succesverhaal van zijn carrière is geworden, zul je Jan Heemskerk nooit een kwaad woord over Humberto Tan horen spreken.

Humberto Tan is een topgozer. Er kleeft eigenlijk maar één klein bezwaar aan de sympathieke presentator: hij heeft altijd haast en weinig tijd. Zelfs als je hem op een feestje tegenkomt en hij je – altijd oprecht! – belangstellend vraagt hoe het met je gaat, zie je zijn ogen alweer dwalen. en moet je maken dat je antwoord geeft, voor de karavaan weer verder is getrokken. Hoe kan het ook anders: die man heeft het drúk!
Het verbaast noch deert ons dan ook maar in het minst dat hij precies een kwartiertje de tijd heeft ons te woord te staan over zijn lievelingsgerecht, terwijl hij van de ene naar de andere afspraak wandelt. We komen dus direct ter zake. Zeg het maar Humberto.
‘Heri heri. Een Surinaams gerecht met bakkeljauw, cassave, groene bananen en bakbananen, zoete aardappelen, tayer en een eitje erbij. Het wordt niet zo vaak gekookt, maar ik vind het heerlijk, de combinatie van de zoute vis, de zoete banaan – heel hartig.’
Zelf heeft hij het nog nooit gemaakt, dat deed zijn moeder, ‘niet zo vaak, af en toe, en dan was het feest voor Humberto.’


Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Elk jaar op 1 juli wordt het slavernijverleden herdacht en de vrijheid gevierd tijdens Ketitkoti (in het Nederlands: ketenen gebroken). Hier vind je het overzicht van alle locaties waar vandaag heri heri gratis wordt uitgedeeld.


We hebben nog een minuut of drie. Net genoeg om Humberto te vragen of hij zelf eigenlijk überhaupt wel eens kookt, en zo ja: wat dan? Enigszins besmuikt: ‘Ik heb deze week maar één keer gekookt. Ik kijk tegenwoordig, zeker tijdens de afgelopen coronaperiode, wél vaak en graag naar koken. Vooral naar Gordon Ramsey, Vroeger vond ik dat een ordinaire schreeuwlelijk, tegenwoordig vind ik dat schreeuwen juist interessant, gepassioneerd: “You’re abusing that steak!” En kijk ook eens bij “Tasty” op tiktok. Je kijkt je ogen uit en de trend is véél gerechten met kaas.’

Laatste minuut… voor de dag ermee! ‘Nou… Mijn Surinaamse Kip uit de oven is fantastisch. Mijn carbonara is wereldtop – wel de echte, zonder room, met twee eierdooiers, en pancetta. En ik doe een behoorlijke pasta met zalm.’ Dan danst er stilte op de lijn, die klinkt als ‘verder nog iets?’ Humberto moet weer verder. Eet smakelijk!

Humberto Tan (foto: Romaine)
Kwakoe standbeeld in Paramaribo
Ter gelegenheid van honderd jaar Ketikoti werd in Paramaribo in 1963 het standbeeld van Kwakoe onthuld. Het beeld symboliseert de drang naar de vrijheid in de persoon van een weggelopen en weer gevangengenomen slaaf. (foto: Mark Ahsmann)
Het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark (Foto: Arthena)
Het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark (Foto: Arthena)

Ingrediënten

Voor 6 personen

Humberto Tan heeft zelf nog nooit heri heri gemaakt en kon ons geen betrouwbaar recept verschaffen. Dat recept en een prachtige uitgebreide toelichting op de Surinaamse keuken vonden we bij Francesca Kookt.

  • 450 gram bakkeljauw
  • 3 sjalotten (ui kan ook)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 kleine cassave
  • 650 gram oranje zoete aardappel
  • 350 gram witte zoete aardappel
  • 2 groene bakbananen
  • 1 rijpe, bruine bakbanaan (niet een zwarte, die zijn te rijp)
  • 3 Chinese tayer-knollen (taro)
  • 300 gr kousenband
  • 6 eieren
  • zonnebloemolie
  • kokosolie
  • 1 volle el tomatenpuree
  • 1 grote trostomaat of twee kleine, in kleine stukjes
  • zwarte peper

Je kunt ook kiezen voor maar één soort zoete aardappel en bakbanaan, neem wat je lekker vindt.
Als je zonnebloem- en kokosolie één op één mengt, schijn je het perfecte vetgehalte te krijgen. Je kunt echter ook alleen zonnebloemolie gebruiken.
 

Bereidingswijze

  1. Haal de bakkeljauw uit de verpakking en spoel af onder de kraan in een vergiet. Zo spoel je het buitenste zout vast weg. Meng de bakkeljauw met ruim water in een pan en breng aan de kook. Laat 1 uur rustig pruttelen en giet daarna af in een fijnmazig vergiet en spoel nog goed na onder de koude kraan. Laat uitlekken en verdeel daarna de bakkeljauw over een platte schaal. Loop de vis nog even goed na met je schone vingers. Pluis het verder uit en check of er echt geen graatjes meer tussen zitten. In principe zou de bakkeljauw graatvrij moeten zijn, maar je weet maar nooit.
  2. Hak de sjalot en knoflook helemaal fijn: 2/3 gebruik je voor de bakkeljauw en 1/3 voor de kousenband.
  3. Snijd en was alle bananen, aardvruchten en groenten: schil de cassave en snijd ‘m in 4 stukken, schil de beide zoete aardappels en snijd ze in grove stukken, snijd de kontjes van de bakbananen af en snijd ze daarna (met schil en al, want door die mee te koken blijven alle vitaminen bewaard) in 2 stukken of als ze heel groot zijn in 3 stukken. Maak een inkeping in de zijkant zodat je ze later makkelijk kunt pellen. De Chinese tayer schil je en snijd je in grote stukken. Was alles nog even goed in een vergiet. Als laatste snijd je de kousenband in stukjes, was die ook in een vergiet en zet klaar in een kom.
  4. Nu ga je alles koken in één grote pan met kokend water en een snufje zout, in etappes:
  • De cassave gaat als eerste in de pan en die kook je 7 minuten.
  • Daarna gaat de rest er nog bij, dus de zoete aardappel, bakbananen en Chinese tayer. Nu kook je het nog 15 minuten verder.
  • Daarna haal je alles uit de pan en laat je het uitlekken.
  • Nadat de cassave gekookt is, snijd je de nerf er nog uit. Eventueel kun je de cassave nog frituren (als telo) voor een wat chiquere heri heri, maar dat is niet nodig. Wij hebben ‘m ook gewoon gekookt toegevoegd.
  • De bakbananen pel je en de schil gooi je weg.
  1. Kook de eieren in 8 – 10 minuten hard en laat ze daarna schrikken in koud water.
  2. Terwijl alles aan het koken is maak je de bakkeljauw en kouseband. Voor de bakkeljauw verhit je een hapjespan met 1 eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel kokosolie. Fruit hierin 2/3 van het sjalot-knoflookmengsel, voeg daarna de tomatenpuree en stukjes trostomaat toe en bak 1 minuut mee. Voeg de ontzoute bakkeljauw toe en bak 5 minuten mee. Voor de liefhebbers kun je nog wat zwarte peper toevoegen.
  3. Voor de kouseband fruit je de resterende ui en knoflook in een koeken- of hapjespan met wat olie. Voeg de kouseband toe en bak even mee. Schenk 100 ml water in de pan en laat circa 10 minuten koken. Naar wens kun je nog een snufje zout toevoegen.
  4. Inmiddels is alles klaar en kun je de borden gaan opmaken. Waarbij eenvoud en de combinatie van pure smaken het gerecht maken! Op ieder bord gaat een royale hoeveelheid van de gekookte aardvruchten en bakbanaan, een gehalveerd ei, een schepje kouseband en natuurlijk de bakkeljauw.
  5. Serveer de heri heri naar wens met sambal.

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk
Jan Heemskerk

Er was door mensen van Surinaamse komaf hoog van opgegeven, dus misschien dat onze verwachtingen een tikje te hoog waren gespannen. Ons was een feest van een gerecht beloofd, ons werd een (zoete) aardappelen, groente, vlees (vis) voorgeschoteld. Voedzaam? Zeker. Lekker? Mwah. Alledaags, niks mis mee. maar geen hoogvlieger. De vis is lekker. De kousenband ook. De rest? Gekookte groente. Dit lijkt me zo’n gerecht dat je van huis uit moet hebben meegekregen, zoals wij hutspot, die objectief ook veel minder lekker is dan wij doen voorkomen, omdat ons moeder het altijd klaarmaakte, met een balletje half-om-half. En precies daar draait het om bij onslievelingsgerecht.nl. Je favoriete gerecht, ook al is het eigenlijk niet zo heel lekker.

Marcel Maassen met de zelfgemaakte heri heri
Marcel Maassen

Stevige kost, heri heri. Asjemenou. Voor de smaak moet dit gerecht het hebben van de bakkeljauw en de kousenband. De rest smaakt gewoon zoals het smaakt omdat het uitsluitend wordt gekookt. De zoete aardappelen, de casave, de tayer-knollen – het komt allemaal zonder opsmuk van kruiden of sausje, alles geheel puur. ‘Het is wel heel Creools hoor’, waarschuwde een Surinaamse vriend mij al. ‘Heel machtig, maar ook supergezond.’ En dat is het zeker.

Deel dit lievelingsgerecht

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Jambalaya
Hoofdgerecht vis

Jambalaya op z’n Hollands van Christel Hoeflaken

Haar vader vond het recept ooit in de Libelle en wilde het meteen uitproberen. Het werd het lievelingseten van het hele gezin, en één van de drie ‘exotische’ gerechten die ooit de deur binnenkwamen bij Christel Hoeflaken en haar ouders. En de jambalaya smaakt tot op heden best! ‘Ik heb het zo langzamerhand wel honderd keer gegeten!’

Pasta alle vongole van Christian Borsboom Steel
Hoofdgerecht vis

Pasta alle vongole van Christian en Shirley Jane (Steel) Borsboom

Christian en Shirley Jane Borsboom zijn met hun bedrijf Steel Benelux partner van onslievelingsgerecht.nl. Zij maken het mede mogelijk dat wij zo idioot veel tijd kunnen steken in het verzamelen van lievelingsgerechten – waarvoor onze grote dank. Christian en Shirley aten hun favoriete gerecht pasta alle vongole voor het eerst op Sardinië, tijdens hun huwelijksreis. Wij maakten het voor hun klaar op ons nieuwe lievelingsfornuis. Geniet van deze bijzondere pasta alle vongole, mét bottarga.

Picanha al trapo van Harald Spoelstra
Hoofdgerecht vlees

Picanha al trapo van Harald Poelstra

Als je zo fanatiek barbecuet als Harald Poelstra, dan komt er een moment dat je eens iets geks wilt doen met een picanha. En dan verzin je dus picanha al trapo, een variant op lomo al trapo – heel hip in bbq-land. Lomo al trapo is een Colombiaanse klassieker, een mooi gekruide ossenhaas met een flinke zoutkorst in een doek gewikkeld die met rode wijn is doordrenkt en die je direct op de hete kolen bereidt. En picanha al trapo is dus precies hetzelfde, maar dan met een picanha. O nee, Harald doet nog iets eigenzinnigs: de wijn vervangt hij door bier. En dit alles is niet zomaar een beetje lekker, dit is zijn absolute bbq-lievelingsgerecht.