Pasta met chorizo, venkel en tomaat van Ward en Luuke Hermans
Ward en Luuke Hermans wonen in Amsterdam, in de Watergraafsmeer. Hun ouders, Floor en Edward, zijn echte genieters en aten in menige sterrentent. Voor Edward niets van de geit aub, zelfs de geur van een geitenleren jasje kan hij niet verdragen. Met oesters hoef je bij beiden niet aan te komen, maar verder zijn het avontuurlijke eters. Hoe avontuurlijk eten hun kinderen, wat lusten zij graag? Dit in ieder geval, deze pasta is hun lievelingsgerecht.
Ward (11) is een makkelijke eter maar hij heeft – zegt zijn vader – een vrij beperkt smaakpallet. Hij is ook nogal precies. Lasagne is bijvoorbeeld prima, maar alleen als oma Thea hem maakt. Bloemkool lust hij uitsluitend op Barry’s wijze. Spaghetti carbonara vindt hij altijd heerlijk. Pizza Margherita ook, maar dan zonder groene versiersels zoals een basilicumblaadje. En die ziet Ward liever ook niet in z’n tomatensoep drijven. Die eet hij trouwens het liefst in combinatie met pannenkoeken.
Je gaat als overtuigd vegetariër natuurlijk niet zomaar door de knieën.
Ward houdt van vlees: wienerschnitzel, cordon blue, kippenpootjes, chipolata of braadworstjes, gehaktballen en natuurlijk de Brabantse worstenbroodjes van Oma Liny. Die kunnen overal bij, voor of na.
Zijn zus Luuke (14) is avontuurlijker ingesteld, die probeert graag iets nieuws. Maar geen vlees, dat eet ze sinds haar achtste niet meer. Dat is zielig voor de dieren en slecht voor het klimaat. Ze maakt slechts één uitzondering: voor deze pasta met chorizo, venkel en tomaat. Die is ze altijd blijven eten. En vaak ook, want het gerecht komt vrijwel wekelijks op tafel.
Dit is het lievelingsgerecht van Ward, hij vindt het lekkerder dan friet en net zo lekker als pizza.
Dat Luuke het heerlijk vindt, dat moge duidelijk zijn. Je gaat als overtuigd vegetariër natuurlijk niet zomaar door de knieën.
Vader Edward Hermans nodigde ons uit om mee te eten. ‘Het is oorspronkelijk een gerecht van Jamie Oliver, maar die maakte het met salami. Ik vind het met chorizo veel lekkerder.
Dit maakte ik vaak op vrijdagmiddag als de kinderen moesten trainen voor voetbal. Er kwamen altijd wel vriendjes en vriendinnetjes mee die dan ook mee-aten en het heel lekker vonden. Ze gingen er vervolgens om vragen en soms moest er een ouder mee-eten om het te proeven zodat ze het thuis ook konden maken. De geur van chorizo en knoflook in de pan is echt onweerstaanbaar.
Het fijne van dit gerecht is trouwens dat je het op vrijwel elke vakantiebestemming in de wereld kunt maken, de ingrediënten zijn overal te verkrijgen.”
Ingrediënten
Voor 4 personen. De bereidingstijd is 20 minuten
- 500 gram spaghetti, bij voorkeur vers
- circa 300 gram bakchorizo (worstjes). Als je deze niet kunt krijgen, kun je ook chorizo voor op de boterham gebruiken.
- 2 venkelknollen
- 2 teentjes knoflook
- 2 blikken pomodorini (kerstomaatjes)
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 halve Spaanse peper (laat deze weg als je niet zo van pittig houdt)
- geraspte Parmezaan
- extra vergine olijfolie
- (eventueel: oud brood om te bakken en over het gerecht te strooien)
Bereidingswijze
- Breng een pan met water aan de kook voor de spaghetti.
- Giet een scheut olijfolie in een pan en bak de in blokjes gesneden chorizo licht. Het vet moet er een beetje uitbakken. Hak de Spaanse peper fijn en voeg deze bij de chorizo.
- Hak ondertussen de knoflook fijn. Draai het vuur op de laagste stand als de chorizo is uitgebakken en doe de knoflook erbij.
- Kneus het venkelzaad in de vijzel en doe het erbij. Laat zachtjes smoren.
- Snijd de venkel zeer fijn. Hak het blad van de venkel fijn en houd dit apart voor de garnering. Doe de gesneden venkel in de pan en roer om. Laat de venkel zachtjes meebakken.
- Voeg twee theelepels zout toe aan het water voor de spaghetti en kook deze beetgaar.
- Giet het vocht van de bliktomaten af en doe de tomaten bij de saus. Laat deze zachtjes verder pruttelen.
- Verwijder de korsten van het brood en snijd het in kleine blokjes. Giet een laag olijfolie in een pan en bak het brood krokant en goudbruin terwijl je het voortdurend omroert.
- Meng de gekookte spaghetti met de saus. Schep de borden op en maal wat verse peper over elk bord. Strooi er wat gebakken broodkruimels overheen en wat gehakt venkelblad. Zet de geraspte Parmazaan op tafel zodat ieder die zelf kan toevoegen naar smaak.
Wat vonden wij ervan?
Als je zo vaak pasta eet als wij, weet je dat je drie soorten pastagerechten hebt. Je hebt ‘been there, done that, toedeledokie’. Je hebt ‘oh mijn god wat heerlijk, maar wat een klus, deze bewaren we voor speciale gelegenheden!’. En je hebt ‘sodeju, wat een kanjer, deze houden we er in!’. De pasta van de familie Hermans is er één in de laatste categorie. Makkelijk klaar te maken, goed op vitamines, neutraal van smaak, met een klein scheutje scherp vanwege de bak-chorizo, die de pasta zijn karakter geeft. Een mooi bewijs dat eenvoudig niet saai hoeft te zijn, en een gerecht dat je – naast die chorizo – waarschijnlijk geheel compleet in je keukenkastje hebt staan. Als je tenminste een beetje liefhebber bent van venkel. Geen wonder dat alle kinderen uit de Watergraafsmeer er hun vingers bij aflikken. Mevrouw Heemskerk en ik ook.
Pasta, ik zou het alle dagen willen eten. Dat doe ik maar niet, dan kan ik elke drie maanden nieuwe kleren gaan kopen. Maar ook deze variant: zó lekker. En zo simpel om te maken. Begin maar gerust met het aan de kook brengen van het water voor de spaghetti want het is allemaal zo klaar. In twintig minuten staat dit gerecht op tafel.
De combinatie van chorizo en venkel is verrukkelijk. Het krokant gebakken broodkruim geeft het een lekkere crunch. Omdat ik zelf wel van wat pit in mijn pasta houd, bak ik een halve Spaanse peper mee. Voor kleine kinderen is dat misschien wat te gortig. Dan kun je ook gedroogde chilipeper op tafel zetten, zoals de ouders van Ward en Luuke doen.
Deel dit lievelingsgerecht
Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)
Koninginnepasteitjes met ragout van Ronald Giphart
Het is nostalgie op een bord: ragout. Ronalds moeder weigerde om fabrieksblubber uit een blik op te warmen. Weinig in de keuken zo eenvoudig als
Mantu, een Afghaans koningsgerecht van Chef Maryam
Aan de smaak van de gerechten uit haar vaderland die Maryam Alizadah (1978) zo dierbaar zijn, viel niets te verbeteren. Dus maakt ze die zoals dat hoort, geen fratsen. Maar ze konden wel wat meer visueel spektakel gebruiken. Maryam wil heerlijk en oogverblindend koken. Het resultaat kan iedereen zien en proeven in de vijf restaurants die de familie Alizadah bestiert. Wij kregen een vip-behandeling tijdens een geweldige kooksessie in de showroom van Steel in Zevenhuizen. Maryam maakte voor ons haar lievelingsgerecht: Mantu. En dat is verschrikkelijk lekker en zeer verfijnd van smaak.
Marokkaans/Hollandse stamppot van spruitjes, koolrabi, knolselderij en aardappel
Als kind griezelde schoonheidsspecialiste Fatima Taki van Hollandse kost, met name van de mishandeling van spruitjes. Die worden in de Marokkaanse keuken liefdevol in de tajine gestoomd in plaats van bitter stukgekookt. Maar nu is haar Marokkaans/Hollandse stamppot van spruitjes, koolrabi, knolserij en aardappel de perfecte blend van culinaire culturen. Het is haar lievelingsgerecht.