Boston Baked Beans van Eddy Zoëy

Boston Baked Beans van Eddy Zoëy

Televisiepresentator Eddy Zoëy kocht, toen hij ging studeren, een wok-kookboek omdat hij toch wat moest eten. In dat kookboek vond hij naast diverse Aziatische éénpansgerechten ook een recept voor Boston Baked Beans, een zoete bonenschotel  die hem zijn hele leven is bijgebleven.


“Ik heb nog even getwijfeld, want ik maak ook een fucking goede boerenkool – je zou er verbaasd van staan wat een likje sambal voor wonderen kan doen. Toch heb ik als lievelingsgerecht gekozen voor Boston Baked Beans, al heel lang een echte klassieker in de keuken van Zoëy. 

Toen ik ging studeren aan de kunstacademie, had ik net als de meeste studenten nog nooit gekookt. Ik hield wel van Aziatisch eten en kocht dus maar een wok en een kookboek met wokgerechten. Ik heb er thuis nog naar gezocht, maar ik kon het nergens meer vinden: er staan plotseling alleen nog maar kookboeken van Yotam Ottolenghi en Jigal Krant in de keuken.

Ik gebruik alleen het vlees van het Mangalica-varken

Ik weet ook niet meer hoe het boek heet, ik geloof iets in de sfeer van ‘50 snel-klaar wokgerechten’ of ‘Wok je suf – de Aziatische keuken voor beginners’, en waarschijnlijk was het  ook een heel slecht kookboek. Ik heb er evengoed veel Aziatische gerechten uit gekookt, maar het recept dat me altijd is bijgebleven, en bij me is gebleven, is Boston Baked Beans.

Boston Baked Beans is – de naam geeft het al een beetje weg – een gerecht met bonen, uien, tomaten, spek en stroop, dat in de verte wel iets wegheeft van een zoete Chili con carne. Er zijn talloze varianten (met witte of met bruine bonen maakt al een heel verschil) en het hangt er een beetje van af wat ik in huis heb, hoe ik het ga klaarmaken. Het basic recept uit mijn studententijd heb ik hoe dan ook allang achter me gelaten.

Twee tweaks die mijn Boston Baked Beans à la Zoëy maken zijn het vlees en de stroop. Ik maak alleen gebruik van het vlees van de Mangalica, een Hongaars wolbehaard scharrelvarken met een ouderwetse spekbedekking en karaktervolle smaak. Die smaak trekt overal doorheen. Ik koop elk jaar een half dier bij mijn vaste leverancier en heb het dus altijd in de vriezer. Het tweede ingrediënt dat er absoluut in moet is stroop van Zeeuwse Boerin. In het oranje potje. Dat is de allerbeste.

Ik volg eigenlijk nooit een recept en kook mijn baked beans uit de losse pols. Onderstaand recept benadert nog het meest hoe ik Boston Baked Beans klaarmaak. Met Mangalica-spek en stroop van Zeeuwse Boerin natuurlijk.”


Eddy Zoëy is televisiepresentator (bij RTL Boulevard), muzikant (de Eddy Zoëy Band), theatermaker, schrijver, kunstschilder en (stem)acteur. Minder bekend is dat hij een liefhebber is van goed eten, van goed drinken en van de betere sigaar.

Ingrediënten

 • 500 gram witte bonen in tomatensaus
 • 3 eetlepels stroop
 • 400 gram tomaten
 • 4 eetlepels bladpeterselie
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 2 eetlepels Zaanse mosterd
 • 2 rode uien
 • 200 gram gebakken spek (Mangalica als je het krijgen kunt, spek van het Livar-varken is ook top)
 • 1 eetlepel wtte wijnazijn
 • 1 teentje knoflook
 • 1 halve rode peper
 • 1 theelepel Tabasco
 • peper en zout naar smaak
 • eventueel over het gerecht strooien: oude Goudse kaas

Bereidingswijze

 1. Snijd het spek in blokjes en bak deze mooi bruin
 2. Hak de Spaanse peper en de knoflook fijn en laat deze zachtjes pruttelen in een beetje neutrale olie. Laat de knoflook niet bruin worden!
 3. Wok de uien en voeg de in stukken gesneden tomaten toe als de uien bruin zijn.
 4. Voeg de stroop, de suiker, de mosterd en de azijn en de tabasco bij de uien.
 5. Laat de witte bonen uitlekken in een vergiet maar spoel ze niet af. Voeg ze bij de uien.
 6. Voeg ook het uitgebakken spek erbij. Roer alles goed door. Maak op smaak met zout en verse peper en roer de gehakte peterselie erbij. Roer nog een keer door. Klaar. Strooi, als je dat lekker vindt, nog geraspte Goudse kaas over het gerecht.

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk proeft lievelingsgerecht van Eddy Zoëy
Jan Heemskerk

Bonen, spek, kaas en stroop, niet een combinatie waar ik direct zou opkomen, hoewel je natuurlijk in onze eigen Nederlandse cuisine ook de spek- en kaaspannenkoek met stroop hebt, maar ik houd niet van pannenkoeken, vandaar. Als wokgerecht hebben deze Boston Baked Beans nog het meeste weg van babi pangang, en daar lust ik dan weer wél pap van. Van chili con carne trouwens ook, maar daar lijkt BBB alleen uiterlijk op, want het smaakt heel anders, dat u het weet. Oordeel: heerlijke zoete vette bek voor de morning after, met highlights in superieur (gebakken) varkensvlees. Zeg maar dág tegen de kater!

 

Marcel Maassen proeft lievelingsgerecht van Eddy Zoëy
Marcel Maassen

Deze bonenschotel van Eddy Zoëy is een ware teletijdmachine die me terugvoert naar mijn Nijmeegse studentenjaren. Zo aten we toen! En wat was dat toch eigenlijk lekker, denk ik. Ik heb de witte bonen in tomatensaus na mijn afstuderen net zo hardnekkig gemeden als het Brouwmeester-bier van de Aldi dat we toen zopen. Zou ik dat bier misschien nu ook weer lekker vinden?
We hebben de zoetigheid in het originele recept van Eddy ietsje getemperd. Ben je een echte zoetekauw, doe er dan gerust nog een extra lepel bruine suiker bij en twee extra lepels stroop. Dan doe je het helemaal op z’n Zoëy’s.

Deel dit lievelingsgerecht

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Runderstoof lievelingsgerecht van Bas Pauw
Hoofdgerecht vlees

Runderstoof van Bas Pauw

Sommige gerechten blijven een leven lang bij je. Ze vervelen nooit en van tijd tot tijd dringen ze zich onweerstaanbaar aan je op; dan moeten ze op tafel. Deze runderstoof is het lievelingsgerecht van Bas Pauw. Elk najaar, je kunt er de klok op gelijk zetten, springt hem de geur van dit gerecht weer voor de geest. Het recept voor dit heerlijke en troostrijke gerecht kreeg Bas van huis uit mee.

Brood

Noors brood dat onmogelijk kan mislukken van René Bakker

Hij leerde van zijn buurvrouw hoe je het moest maken, en nu bakt iedereen ‘zijn’ Noorse geen-kneed-brood. Omdat het niet kan mislukken, heerlijk smaakt en je er eindeloos mee kunt variëren. En je niet in de corona-rij voor de bakker hoeft te staan. Het mooiste is nog: René Bakker houdt niet eens van koken. Wel van eten.

Zalmbonbons van Michel Lambermon 2
Voorgerecht vis

Zalmbonbons van Michel Lambermon

Aanvankelijk wilde Michel Lambermon, executive chef van Big Green Egg Europe, kiezen voor de Fettucine Alfredo uit zijn tijd bij Cas Spijkers, maar hij koos met het oog op zijn aderen voor een eigen recept uit zijn megakookboek Modus Operandi. Een gerecht van de Big Green Egg natuurlijk: zalmbonbons. Of beter: ZalmBonBoms. Een ware smaakexplosie. Ook mooi: het is absoluut niet moeilijk om te maken en het kost je niet veel tijd.