Torta salata con guanciale van Jan Heemskerk
Na drie jaar aandachtig over de schouder van zijn Italiaanse verloofde te hebben meegekeken, durft Jan Heemskerk (30) nu eindelijk af en toe het voortouw te nemen in de keuken. Dat zijn aanstaande zich soms schuldig maakt aan ‘back-seat-cooking’ neemt hij maar voor lief. Want hij weet: zonder haar zou hij nog steeds op een dieet van instant noodles en diepvriespizza leven. Deze Torta salata con guanciale is zijn lievelingsgerecht.
‘Ik ben een man van vlugge praatjes. Van excuusjes, lulkoek en geouwehoer. Van huiswerk tot de afwas, er was vroeger niet veel waar ik niet onderuit kon komen. Vraag maar aan mijn arme vader. De Italianen hebben daar een mooi woord voor. Paraculo kan losjes vertaald worden naar ‘man die zijn eigen aars dekt’, en het is niet voor niets één van Chiara’s favoriete koosnaampjes voor mij.
Mijn favoriete excuus om mij niet met het avondeten bezig te hoeven houden? Trots verkondigen dat ik een man van het ontbijt ben. En hoewel daar geen woord van is gelogen (veelvoudig bewezen door mijn katergenezende en uiterst romige roerei met zalm á la Gordon Ramsay, of de kruidige, vitaminerijke shakshuka met feta), is het natuurlijk nog steeds slap gelul.
Daarnaast kan Chiara gewoon heel erg lekker koken. Als er zoiets zou bestaan als culinaire impotentie dan zou mijn fragiele mannelijke ego daar geheid onder lijden. Want wie durft na het proeven van hemelse lasagne nog aan te komen met een bordje droge aardappelpuree, wat slappe broccoli en een aangebakken wienerschnitzel?
Maar goed. Zelfmedelijden is wellicht nog onaantrekkelijker dan onzekerheid, en voor je het weet word je vervangen door iemand met geld die ook nog eens zijn eigen deeg kan maken (en zo lastig is dat niet). Dus, ben jij ook een lulmens? Neem dan maar van mij aan dat diezelfde creativiteit je goed te pas kan komen in de keuken.
Gooi die schort om, durf te spelen met spijzen en kruiden en leeg de koelkast voordat je nieuwe dingen koopt. Zo dwing je jezelf om af te wijken van recepten en kom je soms tot mooie gerechten. Zoals deze Italiaanse quiche, of torta salata, met guanciale (gekruid en gerijpt wangspek). Samen met wat pittige pecorino, een zoete ui en wat frisse tomaat creëer je binnen een uur een interessante symfonie van smaken die gegarandeerd ‘verlaat mij niet, ik kan heus wel koken’ schreeuwen. Geniet!’

Ingrediënten
Voor een ronde bakvorm van 27 cm in diameter:
- 150 tot 200 gram guanciale (wangspek) – in kleine blokjes gesneden.
- 100 tot 150 gram pecorino – geraspt
- 1 grote zoete ui
- 2 tot 3 trostomaten – in relatief grove stukjes gesneden
- 1 pak ricotta
- 2 middelgrote eieren
- 1 ronde quiche bladerdeeg uit het koelvak van de supermarkt. Beter en veel meer werk: zelf je bladerdeeg maken.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Haal het bladerdeeg 10 minuten voor het de oven ingaat uit de koelkast.
- Snijd de guanciale in kleine blokjes en bak het in de koekenpan tot ze knapperig zijn. Haal het uit de pan en zet opzij.
- Snijd de tomaten in grove stukken en zet opzij.
- Snijd de ui in halve ringen en bak deze op hoog vuur zacht en bruin in het vet van de guanciale (sauteren).
- Mix met een garde de ricotta, de eieren en de pecorino in een grote kom.
- Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Leg ronde bladerdeeg in de bakvorm en prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Beleg deze met de mix van guanciale, ui en tomaat.
- Giet het mengsel van de ricotta, het ei en de pecorino op het beleg, verdeel het netjes.
- Vouw de randen van het bladerdeeg een klein beetje naar binnen, over het mengsel heen zodat er een korst kan ontstaan
- Zet de taart 30-45 minuten in oven.
Wat vonden wij ervan?

Het is altijd vertederend je kind zijn eerste stapjes te zien doen, ook als hij dertig is en de stapjes culinair. Een hartige taart – toen hij werd geboren, aten mannen die nog niet – , die heeft onze Jan voor ons gemaakt. Maar waag het niet hem een quiche te noemen, want deze Torta is 100% Italiaans, net als mijn schoondochter, Chiara, vandaar. Dit prachtige paar gaat in september trouwen. Ik kan niet wachten op de kleinbambini.

Zo, nu hebben we ook het lievelingsgerecht van de derde Jan Heemskerk op onslievelingsgerecht.nl. Drie generaties genieters. En schrijvers, ook dat. Fijne zin hoor: ‘Als er zoiets zou bestaan als culinaire impotentie dan zou mijn fragiele mannelijke ego daar geheid onder lijden.’ En een heel fijne taart, zeer smakelijk. Eentje die met geen mogelijkheid kan mislukken, tenzij je hem vergeet uit de over te halen. Kleine moeite, groot genoegen.
Deel dit lievelingsgerecht
Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Jambalaya op z’n Hollands van Christel Hoeflaken
Haar vader vond het recept ooit in de Libelle en wilde het meteen uitproberen. Het werd het lievelingseten van het hele gezin, en één van de drie ‘exotische’ gerechten die ooit de deur binnenkwamen bij Christel Hoeflaken en haar ouders. En de jambalaya smaakt tot op heden best! ‘Ik heb het zo langzamerhand wel honderd keer gegeten!’

Bloedworst met Foie Royale van René Brienen
De culinaire carrière van René Brienen begon toen hij negen jaar oud was. Zijn vader werkte in het ziekenhuis en daar konden ze wel twee extra handjes gebruiken. René stond er op een krukje in de pannen te roeren. Al vele jaren mag hij zich Meesterkok noemen en heeft hij een Michelinster op zijn naam, maar de bloedworst uit zijn kinderjaren is nog steeds zijn lievelingsgerecht. Maar dan wel in een sterrenuitvoering.

Rode bietensalade van Tanja Jess
Actrice Tanja Jess (54) staat natuurlijk in ons geheugen gegrift als de gemene maar begeerlijke Bowien Galema uit GTST, of anders wel vanwege haar tweevoudig verschijnen (´Volgens mij ben ik de enige die ooit in twee achtereenvolgende edities heeft gestaan’) in de Nederlandse Playboy. Maar dat was toen en dit is nu. Vandaag viert Tanja triomfen op de Duitse tv, hopelijk binnenkort weer in het theater, met haar eigen Podcast en natuurlijk: met de bietensalade van haar omi.