Picanha al trapo van Harald Poelstra

Picanha al trapo van Harald Poelstra

Als je zo fanatiek barbecuet als Harald Poelstra, dan komt er een moment dat je eens iets geks wilt doen met een picanha. En dan verzin je dus picanha al trapo, een variant op lomo al trapo – heel hip in bbq-land. Lomo al trapo is een Colombiaanse klassieker, een mooi gekruide ossenhaas met een flinke zoutkorst in een doek gewikkeld die met rode wijn is doordrenkt en die je direct op de hete kolen bereidt. En picanha al trapo is dus precies hetzelfde, maar dan met een picanha. O nee, Harald doet nog iets eigenzinnigs: de wijn vervangt hij door bier. En dit alles is niet zomaar een beetje lekker, dit is zijn absolute bbq-lievelingsgerecht.


De kookgekte van Harald begon heel bescheiden met potjes Chicken Tonight. Hij kreeg er aardigheid in en ging stilaan wat uitgebreider koken, de kinderen lustten ook steeds meer. En op een dag, een jaar of tien geleden, kwam de barbecue in zijn leven. Een elektrische die later werd vervangen door een gas-bbq met lavastenen die weer later gezelschap kreeg van een Weber 47. De eerste contouren van zijn buitenkeuken werden zichtbaar, maar zijn repertoire was nog tamelijk standaard. Aan low & slow waagde hij zich nog niet. Beer can chicken, dat wel. Machtig mooi. Zijn vader schonk hem voor zijn verjaardag een rookoven – zelf zalm roken, waanzinnig lekker!

Zijn vrouw Bea won vijf jaar geleden een echte braai, een traditionele Zuid-Afrikaanse barbecue, en daarmee was Haralds bbq-geluk compleet. Nou ja, niet helemaal, die buitenkeuken verdiende nog wel een serieuze upgrade. Die braai inbouwen, de Weber (maatje groter inmiddels) inbouwen, dakje erboven – damn: te weinig plek – keuken groter maken – damn: alles wordt nat – dakje verlengen, de Weber er weer uit en de fonkelnieuwe Grill Bill (maatje senior) kamado erin, die is toch makkelijker op temperatuur te houden. Enfin, een leuke hobby mag wel wat kosten.

Die hobby begon zichzelf terug te verdienen toen Harald in 2018 lid werd van het Smokey Goodness-team van Jord Aldhuizen. Stond de hypotheek-adviseur, want dat is hij, zich in de weekenden opeens veertien uur achter elkaar in het zweet te werken op festivals. Lowlands, Rollende keukens, Taste of Amsterdam, hij kwam nog eens ergens. En hij kwam ook opeens heel vaak in de Intratuin en de Hornbach toen hij een jaar later demochef werd voor een bbq-merk. Corona maakte aan die pret helaas een eind.

Vijf jaar geleden werd Harald lid van de Facebook-groep Smoke&BBQ. De groep telde toen 15.000 leden, inmiddels is dat uitgegroeid naar 47,5 duizend. Het zegt voldoende over de populariteit van barbecue en smoken (het roken van gerechten). Harald is nu één van de drie beheerders van deze Facebook-groep. Zij houden de groep reclamevrij en ze zorgen ervoor dat iedereen zich aan de belangrijkste regel houdt: geef meer dan je neemt. Geen pure zelfpromotie dus en alleen maar links droppen naar een eigen website, maar een echte bijdrage leveren met informatie en inspiratie. Dat maakt deze groep zo leuk.
In het bbq-en ziet hij nog steeds nieuwe uitdagingen, hij zit niet aan zijn top. Maar het allerleukste van barbecueën is toch leuke nieuwe mensen ontmoeten. Van alle leeftijden en ook steeds meer vrouwen.

Wij kwamen Harald op het spoor via onze vrienden van Van Beekum Specerijen – partner van Ons Lievelingsgerecht. Hij is één van hun ambassadeurs. Van Beekum maakt de fijne rubs die Smoke&BBQ onder de eigen naam op de markt heeft gebracht. Verdomd goed spul.


Harald Poelstra (49) is in het dagelijks leven hypotheek-adviseur bij de ING, hij helpt mensen bij het realiseren van hun woonwensen. Met vrouw Bea en zijn zonen Ben (17) en Christiaan (19) woont hij in Lelystad.
Volg zijn bbq-avonturen op zijn website, Harald’s Braai Corner

Ingrediënten

Voor 4 personen. Voorbereidingstijd: 30 minuten. Bereidingstijd: 45 minuten

 • Picanha van zo’n 1,2 kg
 • schone theedoek
 • Smoke & BBQ All Purpose Rub
 • zout
 • slagerstouw / rollade touw
 • flesje Othmar Rauch bier, maar een ander bier mag ook. Rode wijn, ook prima
Picanha australische black angus The Meatlovers

Picanha uit Australië van Black Angus runderen, minimaal 100 dagen graangevoerd. Een prachtige marmering en een intense smaak. Bestel nu >>

Logo The Meatlovers

Bereidingswijze

 • Snij de vetkap van de picanha deels weg. Niet teveel, er mag nog wel wat vet blijven zitten.
 • Zorg voor een volle bak met gloeiend hete houtskool. Dit kan in de braai, maar kan ook gewoon in je Weber BBQ of kamado.
 • Leg de theedoek in een bak en giet het bier (of wijn als je daarvoor hebt gekozen) er in zijn geheel over heen. Zorg dat al het vocht uiteindelijk is opgenomen door de theedoek.
 • Bestrooi de Picanha met een dun laagje van de Smoke&BBQ rub, doe hier vervolgens een heel dun laagje zout over heen.
 • Wikkel de Picanha vervolgens in de natte theedoek en bindt dit vast met het slagerstouw
 • Leg het pakketje direct op de kolen en pak een biertje voor jezelf en geniet van het mooie plaatje 🙂
 • Draai na 20 minuten het pakketje om, pas op het kan heet zijn!
 • Na 15 minuten op de andere zijde, check je voorzichtig de kerntemperatuur. Bij 54 graden kan hij er af en is hij medium rare (mijn voorkeur)
 • Pak hem voorzichtig uit en laat hem heel even tot rust komen.
  Daarna snijdt je hem in mooie plak, bestrooi hem met verse zwarte peper en grof zeezout.

Wat vonden wij ervan?

Dit is niet de eerste picanha voor Jan

Minder vlees, zeker, maar dan wel beter. Ik ben door de jaren heen steeds kieskeuriger geworden. Picanha, voor minder doe ik het niet. Al valt ook een picanha natuurlijk volledig te verklooien, sommige mensen krijgen alles stuk. Maar dit lappie vlees dat ik hier in mijn pootjes houd alsof het een Hollandse Nieuwe is die ik aanstonds ga verslinden, is het lekkerste lapje vlees dat een mens zich maar wensen kan. Zie die kleur! Is dat perfect medium rare of wat? En is dat lekker? Wat dacht je zelf?

Marcel grilt de Tandoori Chicken op hoog vuur op de Big Green Egg
Marcel Maassen

Ik ben net zo bezeten van bbq als Harald, maar aan een picanha al trapo had ik mij nog niet gewaagd. Niet dat het moeilijk is hoor, en dat geldt eigenlijk voor vrijwel alles wat je op de bbq bereidt. Met goede spullen, aandacht en geduld kom je een heel eind. En het hoeft lang niet altijd vlees te zijn wat je op het rooster gooit, met groenten kun je ook geweldige dingen klaarmaken. Maar als het dan wel vlees is, dan ook echt goed. Picanha is sowieso al geweldig en met deze bereidingsmethode is het niet moeilijk om hem perfect medium rare te krijgen. Heerlijk van genoten!

Deel dit lievelingsgerecht

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Spring rolls lievelingsgerecht van Gerda Feunekes
Voorgerecht vegetarisch

Spring rolls, vega, met kip of Hollandse garnalen van Gerda Feunekes

Spring rolls lijken ongefrituurde loempia’s en ze zien er schitterend uit omdat de vulling door het omhulsel van de rijstvellen zichtbaar is. Met die vulling kun je eindeloos variëren en experimenteren. Alleen groenten, met vlees of vis of zeevruchten. Serveren met een lekker dipsausje, klaar. Heerlijk als borrelhapje, voor de lunch of als hoofdmaaltijd. Het lievelingsgerecht van Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum.

Salade gésiers de canard gekonfijte eendenmaagjes lievelingsgerecht Daphne Gouweloos
Salade vlees

Salade gésiers de canard van Daphne Gouweloos

Daphne Gouweloos (1974) had nog geen oester gegeten toen ze halverwege de jaren negentig als rechtenstudente in Le Petit Latin een bijbaantje in de bediening kreeg. Daar, in het lievelingsrestaurant van de gevreesde culinair recensent Johannes van Dam, ontdekte ze haar tong. Haar lievelingsgerecht was een klassieker op de kaart: salade met gekonfijte eendenmaagjes.

Bloedworst met foie gras, appeltjes, boerenjongens en zuurkool van René Brienen
Hoofdgerecht vlees

Bloedworst met Foie Royale van René Brienen

De culinaire carrière van René Brienen begon toen hij negen jaar oud was. Zijn vader werkte in het ziekenhuis en daar konden ze wel twee extra handjes gebruiken. René stond er op een krukje in de pannen te roeren. Al vele jaren mag hij zich Meesterkok noemen en heeft hij een Michelinster op zijn naam, maar de bloedworst uit zijn kinderjaren is nog steeds zijn lievelingsgerecht. Maar dan wel in een sterrenuitvoering.