Okersoep van Howard Komproe

Okersoep van Howard Komproe

Net als alle Surinaamse kinderen had comedian Howard Komproe een gloeiende hekel aan okersoep. Dit vanwege de glijmiddelachtige substantie die deze tropische groente afscheidt. Toen hij echter later in het leven het geheim van de droge oker ontdekte, werd deze heerlijke maaltijdsoep alsnog zijn favoriet.


“Als kind kreeg ik koudzweet bij het idee dat ik okers moest eten. Een tropische groente. Gezond, natuurlijk, maar er komt wel een soort slijmerig goedje uit waar elk kind van moet kokhalzen. Het ging wel altijd op. Daar had moeder een speciale pollepel voor. Die moest je dan zelf uit de la halen, aan haar geven en vervolgens rillend die okers opeten. Er zou een gratis telefoonnummer moeten komen voor iedereen die dit trauma herkent.

Maar zoals dat vaker gaat: hoe ouder je wordt, des te meer je jezelf gaat verbazen. Inmiddels is okersoep mijn liefste lievelingseten. Dat de Surinaamse zanger Lieve Hugo – vlak voor de onafhankelijkheid overleden – een lied opnam dat refereert aan een slijmerigheidje waar de meeste mannen wél gek op zijn, is een leuk weetje voor de kenners. Mooi okrosoepoe, datte den jongens lobi, zingt ie. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig.

Okrosoepoe, datte den jongens lobi!

Maar die soep dus, heerlijk. Een basis van kippenbouillon. Daar gaat uitgekookt zoutvlees bij. Ik ga nu niets uitleggen over gepekeld vlees, slavenschepen en lange zeereizen. Het moet wel gezellig blijven. Anyway, er gaat ook antroewa in. Die naam alleen al klinkt als een enge creepy stalkende mafkees. En zo smaakt het ook. Tajerblad, het wier dat boven de pom-tajer groeit. Pimentkorrels, laurier en Madame Jeanette.

En uiteraard de okers. Vol met vitaminen en mineralen, waaronder verschillende B-vitaminen, vitamine C, vitamine K, betacaroteen, calcium, magnesium, ijzer, selenium en zink. Bovendien is oker een probaat laxeermiddel, een probioticum, het vermindert de vermoeidheid, je slankt er heerlijk van af en het remt ontstekingen.

Ik begrijp, tenslotte, dat schrijvend gastheer Jan Heemskerk met zijn maat alles gaat bereiden. Als je hoort dat hij met een pollepel in mootjes gehakt terug is gevonden in een achterbak: ik weet van niks.”


Howard Komproe (1971) is (stand-up)comedian, presentator en acteur. U kent hem van zijn kookprogramma Komproeven of het Carribean Combo, maar hij zal voor altijd en eeuwig in ons hart blijven als de opperLUL van de theater-reeks LULverhalen, waarin de wereld eindelijk te weten is gekomen wat mannen werkelijk bezielt en dat de meesten van ons gewoon lieve jongens zijn.

In de film Wan Pipel van Pim de la Parra (1975) loopt hoofdrolspeler Borger Breeveld over de markt en proeft van alle waren. We horen het lied Okrosoepoe van Lieve Hugo, een ode aan de Surinaamse keuken én aan de kokkinnen.

Ingrediënten

 • 2,5 liter water
 • 2 sjalotten
 • 4 laurierbladen
 • 500 gram kippenbouten met vel en bot
 • 250 gram Bakkeljauwfilet
 • 200 gram zoutvlees
 • 1 Antroewa (verwant aan de aubergine, zo groot als een tomaat
 • 1 bosje tajerblad ( ongeveer 8 takjes) Iets steviger dan spinazie
 • 10 okers
 • 2 knoflooktenen
 • 4 pimentkorrels
 • 2 kruidnagels
 • 4 takjes selderij
 • 2 á 3 kipbouillonblokjes
 • 1 Madame Jeanette-peper

De minder bekende ingrediënten vind je in de dichtstbijzijnde Surinaamse toko.

 

Bereidingswijze

 1. Ontdoe de vis van vel en graten als die niet al schoongemaakt is. Pluk in flinke stukken.

 2. Snijd het zoutvlees in blokjes van anderhalve bij anderhalve centimeter.
  Kook de vis en het zoutvlees 15 minuten in ruim water (zonder zout) om de intense zoutsmaak eruit te krijgen.

 3. Pel de sjalotten en verdeel in kwarten. Pel de knoflooktenen en hak de knoflook fijn. Hak ook de selderij.

 4. Was de tajerbladen en snijd de stengels eraf. Leg de bladen op elkaar en rol ze in de lengte op. Snijd de rol in dunne plakjes. Gooi de harde delen van de stengels weg. Haal van de zachte delen het buitenste velletje af en snijd ze in stukjes van 3 centimeter en voeg ze met de gesneden bladen toe aan de soep.

 5. Was vóór het snijden de okers en dep ze zorgvuldig droog om de slijmafscheiding zo veel mogelijk te beperken. Verwijder eerst de uiteinden van de oker en snijd hem dan in schuine plakjes van ongeveer een halve centimeter breed. Doe in een droog schaaltje.

 6. Breng een pan met 2,5 liter water aan de kook. Voeg de sjalotten, de laurierbladen, de pimentkorrels, de kruidnagels, de knoflook, de selderij en de bouillonblokjes toe. Roer om en laat twee tot drie minuten koken.

 7. Voeg de kip toe (botten en vel incluis). Voeg ook het zoutvlees toe, roer stevig om. Laat de soep een half uur pruttelen. Voeg nu de vis toe en roer de soep om. Laat twee minuten doorkoken.

 8. Voeg de antroewa toe en laat deze 10 minuten meekoken.

 9. Snijd het vlees van de kip in stukjes en gooi en verwijder het vel. Doe de kip weer bij de soep.

 10. Voeg de tajerbladen, de stukjes van de zachte stelen en de okers toe. Laat de soep nu niet meer koken, anders laat de oker al zijn griezelige slijmerigheid alsnog los!
  Voeg tenslotte de Madame Jeanette-peper in zijn geheel toe en laat nog 5 tot 7 minuten op laag vuur doorgaren. Houd je van scherp, dan kun je de Madame Jeanette ook eerder toevoegen. Maar o wee als deze openbarst!

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk

‘Rijke soep’ is nog mild uitgedrukt voor deze olieachtige Caribische substantie met een massieve basis van kip, vlees en vis, en een woud van min of minder bekende groente. De smaak is ongekend, en dat bedoelen we op de best denkbare manier: stevig zout, lipgloss-vet en bijna fruitig zuur van de okra’s. Deze soep komt gegarandeerd in het Heemskerk basispakket.

 

Marcel Maassen

Ik begeef me op volstrekt onbekend terrein met deze soep, ik heb nog nooit iets gegeten dat hierop lijkt. En het is grotendeels een aangename kennismaking. Ik vind die okers erg lekker en proef gelukkig niets van die gevreesde slijmerigheid. De combinatie van kip, zoutvlees en bakkeljauw bevalt me zeer. Ik had alleen mijn tanden niet in die bittere antroewa moeten zetten. Geen pollepel groot genoeg om me te dwingen om die helemaal op te eten.

Deel dit lievelingsgerecht

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Gortdroge nasi goreng en pulled chicken van Nico Dijkshoorn
Hoofdgerecht vlees

Gortdroge nasi goreng met pulled chicken van Nico Dijkshoorn

Marcel belde met Nico Dijkshoorn. Ongeveer 350 woorden had hij nodig, dat is zo’n beetje de gemiddelde lengte van onze verhalen. Louter bescheidenheid hoor: de mensen zijn druk, je wilt ze niet van het werk houden. Maar als iemand zo vol is van zijn lievelingsgerecht als Nico van zijn gortdroge nasi goreng met pulled chicken, als hem het water én de woorden tijdens het interview in de mond lopen, dan zeggen we: fuck het format. Toen we zelf Nico’s gortdroge nasi goreng met pulled chicken hadden bereid en geproefd, wisten we het zeker: dit is belangrijk en urgent, dit moet Nederland weten!

Boston Baked Beans lievelingsgerecht van Eddy Zoëy
Hoofdgerecht vlees

Boston Baked Beans van Eddy Zoëy

Televisiepresentator Eddy Zoëy kocht, toen hij ging studeren, een wok-kookboek omdat hij toch wat moest eten. In dat kookboek vond hij naast diverse Aziatische éénpansgerechten ook een recept voor Boston Baked Beans, een zoete bonenschotel die hem zijn hele leven is bijgebleven.