Okersoep van Howard Komproe

Okersoep van Howard Komproe

Net als alle Surinaamse kinderen had comedian Howard Komproe een gloeiende hekel aan okersoep. Dit vanwege de glijmiddelachtige substantie die deze tropische groente afscheidt. Toen hij echter later in het leven het geheim van de droge oker ontdekte, werd deze heerlijke maaltijdsoep alsnog zijn favoriet.


“Als kind kreeg ik koudzweet bij het idee dat ik okers moest eten. Een tropische groente. Gezond, natuurlijk, maar er komt wel een soort slijmerig goedje uit waar elk kind van moet kokhalzen. Het ging wel altijd op. Daar had moeder een speciale pollepel voor. Die moest je dan zelf uit de la halen, aan haar geven en vervolgens rillend die okers opeten. Er zou een gratis telefoonnummer moeten komen voor iedereen die dit trauma herkent.

Maar zoals dat vaker gaat: hoe ouder je wordt, des te meer je jezelf gaat verbazen. Inmiddels is okersoep mijn liefste lievelingseten. Dat de Surinaamse zanger Lieve Hugo – vlak voor de onafhankelijkheid overleden – een lied opnam dat refereert aan een slijmerigheidje waar de meeste mannen wél gek op zijn, is een leuk weetje voor de kenners. Mooi okrosoepoe, datte den jongens lobi, zingt ie. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig.

Okrosoepoe, datte den jongens lobi!

Maar die soep dus, heerlijk. Een basis van kippenbouillon. Daar gaat uitgekookt zoutvlees bij. Ik ga nu niets uitleggen over gepekeld vlees, slavenschepen en lange zeereizen. Het moet wel gezellig blijven. Anyway, er gaat ook antroewa in. Die naam alleen al klinkt als een enge creepy stalkende mafkees. En zo smaakt het ook. Tajerblad, het wier dat boven de pom-tajer groeit. Pimentkorrels, laurier en Madame Jeanette.

En uiteraard de okers. Vol met vitaminen en mineralen, waaronder verschillende B-vitaminen, vitamine C, vitamine K, betacaroteen, calcium, magnesium, ijzer, selenium en zink. Bovendien is oker een probaat laxeermiddel, een probioticum, het vermindert de vermoeidheid, je slankt er heerlijk van af en het remt ontstekingen.

Ik begrijp, tenslotte, dat schrijvend gastheer Jan Heemskerk met zijn maat alles gaat bereiden. Als je hoort dat hij met een pollepel in mootjes gehakt terug is gevonden in een achterbak: ik weet van niks.”


Howard Komproe (1971) is (stand-up)comedian, presentator en acteur. U kent hem van zijn kookprogramma Komproeven of het Carribean Combo, maar hij zal voor altijd en eeuwig in ons hart blijven als de opperLUL van de theater-reeks LULverhalen, waarin de wereld eindelijk te weten is gekomen wat mannen werkelijk bezielt en dat de meesten van ons gewoon lieve jongens zijn.

In de film Wan Pipel van Pim de la Parra (1975) loopt hoofdrolspeler Borger Breeveld over de markt en proeft van alle waren. We horen het lied Okrosoepoe van Lieve Hugo, een ode aan de Surinaamse keuken én aan de kokkinnen.

Ingrediënten

 • 2,5 liter water
 • 2 sjalotten
 • 4 laurierbladen
 • 500 gram kippenbouten met vel en bot
 • 250 gram Bakkeljauwfilet
 • 200 gram zoutvlees
 • 1 Antroewa (verwant aan de aubergine, zo groot als een tomaat
 • 1 bosje tajerblad ( ongeveer 8 takjes) Iets steviger dan spinazie
 • 10 okers
 • 2 knoflooktenen
 • 4 pimentkorrels
 • 2 kruidnagels
 • 4 takjes selderij
 • 2 á 3 kipbouillonblokjes
 • 1 Madame Jeanette-peper

De minder bekende ingrediënten vind je in de dichtstbijzijnde Surinaamse toko.

 

Bereidingswijze

 1. Ontdoe de vis van vel en graten als die niet al schoongemaakt is. Pluk in flinke stukken.

 2. Snijd het zoutvlees in blokjes van anderhalve bij anderhalve centimeter.
  Kook de vis en het zoutvlees 15 minuten in ruim water (zonder zout) om de intense zoutsmaak eruit te krijgen.

 3. Pel de sjalotten en verdeel in kwarten. Pel de knoflooktenen en hak de knoflook fijn. Hak ook de selderij.

 4. Was de tajerbladen en snijd de stengels eraf. Leg de bladen op elkaar en rol ze in de lengte op. Snijd de rol in dunne plakjes. Gooi de harde delen van de stengels weg. Haal van de zachte delen het buitenste velletje af en snijd ze in stukjes van 3 centimeter en voeg ze met de gesneden bladen toe aan de soep.

 5. Was vóór het snijden de okers en dep ze zorgvuldig droog om de slijmafscheiding zo veel mogelijk te beperken. Verwijder eerst de uiteinden van de oker en snijd hem dan in schuine plakjes van ongeveer een halve centimeter breed. Doe in een droog schaaltje.

 6. Breng een pan met 2,5 liter water aan de kook. Voeg de sjalotten, de laurierbladen, de pimentkorrels, de kruidnagels, de knoflook, de selderij en de bouillonblokjes toe. Roer om en laat twee tot drie minuten koken.

 7. Voeg de kip toe (botten en vel incluis). Voeg ook het zoutvlees toe, roer stevig om. Laat de soep een half uur pruttelen. Voeg nu de vis toe en roer de soep om. Laat twee minuten doorkoken.

 8. Voeg de antroewa toe en laat deze 10 minuten meekoken.

 9. Snijd het vlees van de kip in stukjes en gooi en verwijder het vel. Doe de kip weer bij de soep.

 10. Voeg de tajerbladen, de stukjes van de zachte stelen en de okers toe. Laat de soep nu niet meer koken, anders laat de oker al zijn griezelige slijmerigheid alsnog los!
  Voeg tenslotte de Madame Jeanette-peper in zijn geheel toe en laat nog 5 tot 7 minuten op laag vuur doorgaren. Houd je van scherp, dan kun je de Madame Jeanette ook eerder toevoegen. Maar o wee als deze openbarst!

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk

‘Rijke soep’ is nog mild uitgedrukt voor deze olieachtige Caribische substantie met een massieve basis van kip, vlees en vis, en een woud van min of minder bekende groente. De smaak is ongekend, en dat bedoelen we op de best denkbare manier: stevig zout, lipgloss-vet en bijna fruitig zuur van de okra’s. Deze soep komt gegarandeerd in het Heemskerk basispakket.

 

Marcel Maassen

Ik begeef me op volstrekt onbekend terrein met deze soep, ik heb nog nooit iets gegeten dat hierop lijkt. En het is grotendeels een aangename kennismaking. Ik vind die okers erg lekker en proef gelukkig niets van die gevreesde slijmerigheid. De combinatie van kip, zoutvlees en bakkeljauw bevalt me zeer. Ik had alleen mijn tanden niet in die bittere antroewa moeten zetten. Geen pollepel groot genoeg om me te dwingen om die helemaal op te eten.

Deel dit lievelingsgerecht

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Thaise vegetarische ovenschotel met rijst, pompoen, kokosmelk en cashewnoten van Karlijn Visser
Hoofdgerecht vegetarisch

Ovenschotel met rijst, kokosmelk, pompoen, broccoli en cashewnoten

Dit lievelingsgerecht van Karlijn Visser komt uit het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer. Karlijn noemt het één van haar beste culinaire ontdekkingen. Het boek staat vol gezonde, snelle en lekkere vegetarische en veganistische ovengerechten. Zoals deze ovenschotel met pandanrijst die lekker kleverig kookt in kokosmelk, met pompoen en brocoli, verbrokkelde cashewnoten en een frisse dressing van limoen en koriander.

Vegetarische barbecuesaus van Ottolgenghi van Marcel Rözer
Saus

Ottolenghi’s legendarische vegetarische barbecuesaus van Marcel Rözer

Barbecue is meer dan vlees, je kunt ook geweldige groentengerechten bereiden op het grilrooster. Spitskool van de bbq is fantastisch. En aubergines, paprika, baby romainesla. Ook die groenten lusten wel wat extra smaak van een barbecuesaus, maar kant en klare sauzen zijn te overheersend en vermorzelen de smaak van de groenten. Intens én subtiel is deze barbecuesaus van Ottolenghi. Een gerecht kun je deze saus niet noemen, maar elke goed bereide groente van de barbecue in combinatie met deze saus voegt zich bij de lievelingsgerechten van schrijver Marcel Rözer.

Hoofdgerecht vis

Pasta con le sarde van Henk Wiersema

Henk Wiersema kookte zichzelf gezond. Als Crohn-patiënt deed hij de potjes en de zakjes in de ban en al 25 jaar heeft hij van Crohn geen last meer gehad. Maar gezond moest vooral ook lekker zijn en het lekkerst is voor hem de Italiaanse keuken. Deze pasta con le sarde at hij voor het eerst met zijn gezin op vakantie in Sicilië. Een pasta met vele smaaknuances.