Alle vegetarische hoofdgerechten

Uitgelicht Griekse witvis lievelingsgerecht Carlijne van Popering
Hoofdgerecht vegetarisch

Witvis uit de oven met een aardappel- en tomatensalade

Carlijne van Popering is schrijver en samensteller van een erotisch kookboek. Haar lievelingsgerecht is onlosmakelijk verbonden met haar grote Griekse liefde. Gewoon een heerlijk visje met een hele gewone maar erg lekkere salade. Geen feestgerecht hoor. Geregeld op tafel zetten, maak je iedereen blij mee.

Vegan groene curry van Wendy Walrabenstein
Hoofdgerecht vegetarisch

Vegan groene curry van Wendy Walrabenstein

Ze stopte met vlees vanwege de ontroostbare moederkoe onder het Zwitserse keukenraam, maar omarmde de plantaardige levensstijl definitief toen ze ontdekte dat deze veel gezonder is voor een mens. Als diëtist is ze een harde leermeester met een voorkeur voor mannen, want die luisteren beter. Het lievelingsgerecht van Wendy Walrabenstein is een veganistische groene curry met wortels in India.

Zeekraalrisotto van Femke Merel van Kooten
Hoofdgerecht vegetarisch

Risotto met zeekraal en avacado

Ze heeft niet veel tijd, dus koken komt er niet vaak van. Toch moet je Splinter-politica Femke Merel van Kooten niet onderschatten, want ze heeft de genen van haar oma, die ooit een fiets won met haar goulash. Wie voor het eerst bij Femke Merel over de vloer komt, maakt grote kans haar gevierde zeekraalrisotto te eten te krijgen. Die lukt altijd, is lekker en echt iets bijzonders. Vandaar.

Pizzoccherie lievelingsgercht van Friso Schotanus
Hoofdgerecht vegetarisch

Pizzoccheri van Friso Schotanus

Schrijver en journalist Friso Schotanus bewaart warme herinneringen aan de pizzoccheri die hij lang geleden op de top van een Italiaanse berg at. Een geweldige combinatie van pasta, aardappelen, groenten en heerlijke gesmolten kaas. Eenvoudig, voedzaam en bijzonder smaakvol.

Trofie alla Genovese lievelingsgerecht Mathilde Hoekstra
Hoofdgerecht vegetarisch

Pasta alla Genovese van Mathilde Hoekstra

Journaliste en schrijfster Mathilde Hoekstra kwam aan de arm van haar plaatselijke lover naar het Italiaanse Valle d’Aosta, waar ze ontdekte dat je als vegetariër net zo goed van Mars had kunnen komen. Al snel werd ze bekeerd tot hartige kost, waaronder deze pasta alla Genovese. Die grappig genoeg hartstikke vegetarisch is!

Thaise vegetarische ovenschotel met rijst, pompoen, kokosmelk en cashewnoten van Karlijn Visser
Hoofdgerecht vegetarisch

Ovenschotel met rijst, kokosmelk, pompoen, broccoli en cashewnoten

Dit lievelingsgerecht van Karlijn Visser komt uit het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer. Karlijn noemt het één van haar beste culinaire ontdekkingen. Het boek staat vol gezonde, snelle en lekkere vegetarische en veganistische ovengerechten. Zoals deze ovenschotel met pandanrijst die lekker kleverig kookt in kokosmelk, met pompoen en brocoli, verbrokkelde cashewnoten en een frisse dressing van limoen en koriander.

Spruitjesstamppot van Fatima Taki lievelingsgerech
Hoofdgerecht vegetarisch

Marokkaans/Hollandse stamppot van spruitjes, koolrabi, knolselderij en aardappel

Als kind griezelde schoonheidsspecialiste Fatima Taki van Hollandse kost, met name van de mishandeling van spruitjes. Die worden in de Marokkaanse keuken liefdevol in de tajine gestoomd in plaats van bitter stukgekookt. Maar nu is haar Marokkaans/Hollandse stamppot van spruitjes, koolrabi, knolserij en aardappel de perfecte blend van culinaire culturen. Het is haar lievelingsgerecht.

Gyoza ravioli lievelingsgerecht van Suzanne van Broekhuizen
Hoofdgerecht vegetarisch

Gyoza ravioli, het lievelingsgerecht van Suzanne van Broekhuizen (B.J.de Logie)

Gyoza-ravioli is voor Suzanne van Broekhuizen veel meer dan een herinnering aan het heerlijkste gerecht dat ze ooit at. Het roept haar jeugd weer in haar gedachten, voert haar terug naar die fijne onbekommerde tijd van urenlang genieten bij John Halvemaan, naar de tijd dat haar wereld nog compleet was, naar papa.

Blokzijlerbrok van Majella Le Blanc
Hoofdgerecht vegetarisch

Blokzijler Brok van Majella Le Blanc

Ga nou niet in Blokzijl vragen om een Blokzijler Brok als je deze koek zelf hebt gebakken en als je die, net als wij, heerlijk vond. Kennen ze niet in Blokzijl. Het recept komt van de moeder van Majella Le Blanc. Die bakte ze vroeger voordat het gezin op vakantie ging, lekkers voor onderweg. De naam ontleende zij aan de mensen die altijd met het gezin meereisden: die kwamen uit Blokzijl. Wij maakten een hele bakplaat vol en genoten er nog dagen van. Heerlijk.