Coquilles met Noilly Prat Saus van Fred ten Kroode

Coquilles met Noilly Prat Saus van Fred ten Kroode

Had Fred ten Kroode een restaurant gehad, dan zou dit gerecht altijd op de kaart hebben gestaan. Je eet het en bent meteen verkocht. Al veertig jaar is dit zijn lievelingsgerecht.


“Begin jaren tachtig werd ik lid van de Cuisine Culinaire Amsterdam, een kookvereniging met inmiddels bijna 400 leden. We beoefenen de culinaire kunst in groepsverband en we hebben onze eigen professionele keuken en ons eigen restaurantje in hartje Amsterdam.

Je gasten zullen smeken om meer.

Een vriend sleepte mij ermee naartoe: ‘Dit is wat voor jou Fred!’ Ik kon al best een aardig potje koken toen, maar ik was toch enorm onder de indruk van het niveau.
Een van de eerste gerechten die ik daar proefde, was deze bereiding van coquilles. Volgens mij was het oorspronkelijk een recept van de grote Franse driesterrenchef Pierre Troisgros die afgelopen september overleed. Ik vond het fantastisch. Die saus, daar kun je echt geen genoeg van krijgen. Je gasten zullen smeken om meer.

Al bijna veertig jaar maak ik dit recept. Misschien is de bereiding door de jaren heen wat geëvolueerd, maar dat heb ik dan zelf niet gemerkt. Ik kan het bijna blind maken, zo moeilijk is het niet. Toch krijg ik van mensen aan wie ik het recept doorgeef soms te horen dat het ze niet is gelukt om het na te maken. Ik weet niet waar dat aan ligt.

Ik noem het mijn signatuurgerecht, met een knipoog. Als ik een restaurant zou hebben – maar die ambitie heb ik nooit gehad – zou het altijd op de kaart staan. Je eet het en bent meteen verkocht. Mits je van coquilles houdt natuurlijk, maar wie houdt daar nou niet van?

Als importeur van Valderrama-olijfolie was het natuurlijk commercieel aantrekkelijk geweest om hier een gerecht te presenteren mét olijfolie. Maar we moeten eerlijk zijn: dit is mijn lievelingsgerecht, al veertig jaar lang.” 


Sinds 2003 vertegenwoordigt Fred ten Kroode (74) de Spaanse Valderrama olijfolie in de Benelux. Hij bouwde het merk uit tot premium brand in de top-horeca. Driesterrenchef Cees Helder was zijn eerste ambassadeur. Nog steeds hangt er om elke fles Valderrama een boekje met een kookadvies van Cees. In 2012 introduceerde Jonnie Boer de gehele serie Valderrama-producten onder zijn eigen private Label.

 
Fred ten Kroode met 14 Michelin sterren op één foto
Fred aan het fornuis, dat vond Fred ten Kroode wat obligaat. Dan liever deze foto van hemzelf, omringd door maar liefst veertien Michelin-sterren (destijds). Van links naar rechts: José Valderrama, Cees Helder***, Fred ten Kroode, Elena Arzak***, Thérèse Boer, Sergio Herman***, Jonnie Boer*** en Margot Reuten**

Ingrediënten

Voor vier personen.

 • 12 mooie verse coquilles
 • 300ml. crème fraîche
 • Noilly Prat (zoveel als nodig om de coquilles geheel onder te zetten)
 • vocht van de coquilles
 • koude roomboter
 • peper en zout
 • dunne witte toast zonder korst

Bereidingswijze

 1. Laat de crème fraîche in een steelpannetje op laag vuur langzaam inkoken tot de helft.
 2. Kies een pan waarin alle 12 coquilles naast elkaar passen. Gooi het eventuele vocht in de verpakking van de coquilles niet weg, maar voeg dit bij coquilles.
  Giet zoveel Noilly Prat in deze pan totdat alles coquilles ruim onder staan.
  Verwarm de inhoud totdat je barstjes in de coquilles ziet verschijnen.
 3. Houd de coquilles warm in een warmtelade of een oven op 50 graden °C.
 4. Kook op een hoog vuur de Noilly Prat in totdat het bijna een stroopje is geworden.
  Voeg dan de ingekookte crème fraîche daaraan toe en breng het mengsel opnieuw aan de kook.
 5. Haal de pan van het vuur. Voeg één voor één plakjes zeer koude boter toe aan de saus en zet steeds even de staafmixer erin.
 6. Voeg peper en een kleine beetje zout toe (naar smaak)
 7. Snijd de coquilles in tweeën (horizontaal) en verdeel de over de borden. Drapeer hierop en er omheen ruim de saus.
 8. Geef gesneden toast bij het gerecht zodat de gasten tot de laatste druppel van de saus kunnen genieten.

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk profielfoto onslievelingsgerecht
Jan Heemskerk

Vanaf het moment dat ik de eerste klodder creme fraiche aan de kook bracht in een steelpannetje tot aan het moment dat ik het laatste kouwe klontje boter in de saus liet glijden, heb ik minstens drie keer gedacht: ‘Hhet komt nooit (meer) goed met die achterlijke saus.’ Maar uiteindelijk vloeien alle smaken samen in een licht zure, romige substantie die werkelijk schitterend past bij de malse coquilles. Een prachtig avontuur voor de onbevreesde kok. En zonder twijfel een ladykiller aan de keukentafel – geen vrouw die deze lobbige schelpdieren kan weerstaan.

 

Profielfoto Marcel Maassen onslievelingsgerecht.nl
Marcel Maassen

Dit signatuurgerecht van Fred is aan mij zeer welbesteed. Ik ben dol op coquilles, op die lichtzoete smaak en die heerlijke textuur. Stevig en zacht tegelijkertijd, mits goed klaargemaakt. Let erop dat je ze, zoals het recept aangeeft, bij het eerste barstje in het vlees uit het kookvocht haalt. Kook je ze langer door, dan worden ze taai. Doodzonde. En die Noilly Prat-saus is onvergetelijk lekker.

Wijnadvies van De Logie

Wijnadvies De Logie lievelingsgerecht coquilles Fred ten KroodeDit klassieke signatuurgerecht vraagt om een zachte, licht houtgelagerde, chardonnay. Eén van onze hardlopers en zeer geliefd bij Franse gerechten of gewoon als aperitief: Chardonnay, Elevé en Fûts – Domaine des Montarels (€9.50 – 5% korting bij 12 stuks of meer). 
Nu bestellen

Een nog mooiere wijn bij de coquilles is natuurlijk een chardonnay uit de Bourgogne! Deze Saint-Véran is specifiek goed te combineren met dit verfijnde gerecht: Saint-Véran Les Climats – Domaine des Poncetys (€16.00 – 5% korting bij 12 stuks of meer). Nu bestellen

En wat vond jij ervan?

Heb je dit lievelingsgerecht zelf bereid en wil je jouw reactie met ons delen? Heel graag!
We willen deze website zo persoonlijk mogelijk houden en we plaatsen daarom geen anonieme reacties. Met jouw Facebook-account kun je direct reageren.
Gebruik je geen Facebook en wil je toch iets vragen of opmerken? Stuur ons dan een reactie met het contactformulier.

 

Deel dit lievelingsgerecht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Balkenbrij van Frans Oosterwijk
Hoofdgerecht vlees

Recept voor balkenbrij van Frans Oosterwijk

Balkenbrij bakken, dat kan iedereen. Je gooit het in de pan, draait het een keer om, klaar. Kan niet mislukken. Maar balkenbrij helemaal zelf maken, dat is andere kost. Balkenbrij is een streekgerecht dat vooral in het oosten van het land wordt gegeten. In elke streek weer anders. Voor Limburgse balkenbrij heb je varkensbloed nodig, maar aan de balkenbrij die de moeder van Frans Oosterwijk vroeger maakte, kwam geen bloed te pas. Nu heeft Frans voor het eerst in z’n leven zelf balkenbrij gemaakt. De hele familie kwam eraan te pas om het recept van zijn moeder te reconstrueren.

Witlofschotel lievelingsgerecht Brenda Hoff
Hoofdgerecht vlees

Witlof-ovenschotel met ham en kaas van Brenda Kookt

Meer dan duizend recepten heeft ze op haar site, maar haar favoriete gerecht is – al 25 jaar lang – ‘doodgewone’ ovenschotel met lof, ham en kaas. Brenda Hoff is niet voor niets de koningin van makkelijk, snel en klassiek-met-een-twist. En toen zij voor het eerst deze lofschotel at, was het ‘t lekkerste en meest exotische gerecht dat ze ooit had geproefd.

Langoustines met peen
Voorgerecht vis

Langoustines met groentegarnituur en voorjaarssaus van Jorick Schipper

Langoustines, ze worden ook wel scampi of Noorse kreeftjes genoemd, hebben een zachte, licht zoete smaak en het vlees is sappig en zeer mager. Jorick Schipper deelde dit delicate lievelingsgerecht met ons. Je kunt er blind op varen, want Jorick is de sous-chef van sterrestaurant Voltaire.