Hachee van Petra Vethman

Hachee van Petra Vethman

ANWB-hoofdredacteur Petra Vethman komt uit een nest waar enkel Hollandse Standaardkost op tafel kwam. Ze kon het dan ook nauwelijks geloven toen ze bij een collega voor het eerst hachee proefde: dat die Hollandse pot zó lekker kon zijn! Sindsdien is dit haar lievelingsgerecht en ze kan het nog zelf klaarmaken ook. Dit recept is een succesgarantie.


‘In mijn familie wemelt het bepaald niet van de bijzondere familierecepten. Mijn vader was al jong wees, mijn moeder kwam uit een horeca-gezin: haar ouders bezaten badhotels in de kop van Noord-Holland, waar de menukaart niet veel verder kwam dan Tong Picasso en kotelet met gebakken aardappelen. Van mijn moeder werd als tiener verwacht dat ze meehielp om het de gasten naar de zin te maken, waarna ze op haar achttiende trouwde en moeder en huisvrouw werd. Ze kon lekker koken – dat kan ze nog altijd – maar van spannende familierecepten was geen sprake.

Bij haar thuis at ik voor het eerst hachee met aardappelpuree en rode kool met appeltjes. En lékker dat ik het vond!

Mijn liefde voor hachee stamt dan ook uit mijn studententijd in Amsterdam. Ik was in die tijd behoorlijk spichtig – ik leefde op een dieet van salades, danoontjes en wodka-jus. Mijn gezondheid werd gered doordat ik een bijbaantje had in een chique groentewinkel in Buitenveldert. Daar had ik een collega die evenals haar gezinsleden aanzienlijk meer woog dan ik, en die bij tijd en wijle riep dat ik nodig weer eens moest worden ‘bijgevoerd’. Bij haar thuis at ik voor het eerst hachee met aardappelpuree en rode kool met appeltjes. En lékker dat ik het vond! Dat Hollandse pot zo heerlijk kon zijn.

De maaltijd werd afgetopt met chocolademousse met slagroom, daarna koffie met een taartje en – ik overdrijf niet – tot besluit een drankje met zoutjes. Twee kilo zwaarder stapte ik weer naar buiten, met een Tupperware-bakje overgebleven hachee onder de arm, waar ik nog twee dagen van kon eten. Héérlijk. Vele jaren later leerde ik zelf koken, maar pas toen ik de heilige hacheegraal óók op tafel bleek te kunnen zetten, was mijn ‘opleiding’ voltooid.’


Petra Vethman (53) is als hoofdredacteur content creatie bij de ANWB onder meer verantwoordelijk voor de Kampioen, met een oplage van 3,6 miljoen exemplaren het grootste blad van Nederland. Tot haar spijt behoort ‘culinair’ niet tot de bladformule, want ze doet weinig liever dan lekker eten en drinken – ze houdt van gezelligheid. Over dat laatste schreef ze zelfs een boek: Gezellig! Hoe typisch Nederlands is gezelligheid?

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kilo doorregen runderlappen of sukadelappen
  • 1 kilo uien, gesneden
  • 150 gram boter
  • 50 gram bloem
  • zout, peper
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 4 eetlepels azijn
  • 1 runderbouillonblokje
  • naar wens: 3 eetlepels appelstroop

Bereidingswijze

  • Bekijk de video hieronder van Marcel met 15 tips voor stoofvlees. Want dat is hachee natuurlijk ook.
  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen, dep het droog en snijd het in blokjes. Masseer zout in het vlees. Verhit een olie met neutrale smaak (zonnebloemolie of arachide-olie) in een koekenpan. Wentel het vlees door de bloem en bak het dan in kleine porties rondom bruin. Voeg op het laatst bij elke portie wat boter toe voor de smaak.
  • Schep het vlees over in een pan met een dikke bodem waarin het kan stoven.
  • Doe de uien in de koekenpan en laat deze zachtjes bakken in boter totdat ze mooi bruin zijn. Schep de uien bij het vlees in de stoofpan.
  • Breng een halve liter water aan de kook en voeg het bouillonblokje eraan toe. Gebruik een klein deel van de bouillon om de aanbaksels in de koekenpan te laten oplossen. Zet het vuur hoog en laat de bouillon ietsje inkoken en voeg deze dan bij het vlees en de uien. 
  • Voeg de laurierblaadjes toe, de kruidnagels, de azijn en – als je dat lekker vindt – de appelstroop. Die stroop maakt de hachee wat zoeter.
  • Laat het vlees op een heel laag pitje minimaal 2,5 uur stoven. Het vocht mag niet koken.
  • De hachee mag geen vlees in water zijn, de saus moet dikte hebben. Je kunt de saus indikken door bloem in water op te lossen en beetje bij beetje aan de saus toe te voegen. Laat het daarna twee minuten doorkoken.
    Wij hebben een andere voorkeur. Scheid het vlees en het vocht. Laat het vocht op hoog vuur inkoken tot ongeveer een derde van de hoeveelheid. Zo krijg je meer dikte én meer smaak.
  • Haal voor het opdienen van de hachee de kruidnagels en de laurierblaadjes eruit. 

Petra deelde ook nog haar recept voor aardappelpuree met ons. ‘Die maak ik door anderhalve kilo bloemige aardappelen te koken tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Giet af en verwarm in een steelpannetje 150 gram roomboter met wat volle melk. Giet deze bij de aardappelen, beetje zout en pietsie peper erbij, stampen en klaar. Om hem nog lekkerder te maken doe ik de puree soms nog in een ovenschaal met een laagje paneermeel en stukjes roomboter eroverheen, even laten bakken tot zich een knapperig laagje vormt aan de bovenkant. De laatste stap is niet voor gezondheidsfreaks! Maar die kunnen de puree sowieso beter van zoete aardappelen maken of mengen met knolselderij. Ook lekker allemaal. (Maar de mannen in mijn gezin spugen op zoete aardappelen, helaas).’

Over haar rode kool met appeltjes zegt ze: ‘Het beste recept dat ik ken, komt van Janneke Vreugdenhil uit haar recente kookboek De bijbel van de Nederlandse keuken. Zij maakt het lekkerder dan ik zelf ooit heb gekund, dus ere wie ere toekomt.’

Wat vonden wij ervan?

Jan geniet van de hachee van Petra Vethman
Jan Heemskerk

Deze nagekomen inzending voor onze Stoofvlees 4-daagse is eigenlijk, als ik mijn eigen papillen en onze huis-deskundige mag geloven, een vereenvoudigde vorm van het beroemde Limburgse zuurvlees, waar we zo dol op zijn. Zacht vlees, heerlijke ingekookte saus, krachtige smaak. Likje puree en hapje rode kool, klaar ben je. Eenvoudig en goed. We hoeven er verder geen woorden aan vuil te maken. Prima recept.

Marcel geniet van de hachee van Petra Vethman
Marcel Maassen

Stoofvlees verveelt mij werkelijk nooit. En dat is hachee natuurlijk. Ook dit heeft weer zijn eigen smaak en charme. Met de toevoeging van de appelstroop gaat het een heel eind richting zuurvlees. Wij hebben de saus niet gebonden met bloem, maar kozen ervoor om deze in te koken. Nadat het vlees helemaal gaar was, hebben we het vlees en het vocht gescheiden. Dat vocht lieten we in een steelpan zonder deksel op hoog vuur reduceren tot ongeveer een derde van de hoeveelheid. Daarna hebben we die ingedikte saus weer aan het vlees toegevoegd. Het reduceren geeft veel meer smaak aan de hachee. Ik heb er echt van genoten. Met dit recept kan jouw hachee onmogelijk mislukken.

Deel dit lievelingsgerecht

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Oma's wafels lievelingsgerecht van Kick Maassen
Snoepen

Wafels van Kick Maassen

Kick Maassen (2005) is de vierde generatie wafelbakkers in de familie Maassen. Hij bakt sinds zijn twaalfde zijn wafels volgens het recept van zijn overgrootmoeder. Kick zit in 3 VWO en combineert het aloude wafelbakken op een wonderbaarlijk soepele wijze met hedendaagse bezigheden: gamen en Netflix kijken. En de smaak en kwaliteit van wafels hebben er écht niet onder te lijden.

De perfect gegrilde Tomahawk van Tim Coronel lievelingsgerecht
Hoofdgerecht vlees

De perfect gegrilde Tomahawk van Tim Coronel

Tim Coronel eet braaf zijn verplichte drie hapjes groenten, maar hij is nu eenmaal een volbloed carnivoor. De Tomahawk is voor hem het mooiste en het stoerste stuk vlees. Zomer en winter gaat die op de barbecue. Hij is het alleen niet eens met de benaming: het is echt Timahawk hoor, vernoemd naar hem en niet naar zijn tweelingbroer Tom. Zo gril je de Timahawk op z’n allerbest. Reverse sear: eerst langzaam garen, dan op hoog vuur grillen. Met een zeer verrassend sausje.

Heri heri - het lievelingsgerecht van Humberto Tan
Hoofdgerecht vis

Heri heri – het lievelingsgerecht van Humberto Tan

Heri heri betekent ‘helen’. Dit gerecht stamt uit de tijd van de slavernij en werd op de plantages gegeten. Het is een eenpansmaaltijd die bestaat uit cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (bakkeljauw) en een ei. Heri heri is het lievelingsgerecht van Humberto Tan.