Hachee van Petra Vethman

Hachee van Petra Vethman

ANWB-hoofdredacteur Petra Vethman komt uit een nest waar enkel Hollandse Standaardkost op tafel kwam. Ze kon het dan ook nauwelijks geloven toen ze bij een collega voor het eerst hachee proefde: dat die Hollandse pot zó lekker kon zijn! Sindsdien is dit haar lievelingsgerecht en ze kan het nog zelf klaarmaken ook. Dit recept is een succesgarantie.


‘In mijn familie wemelt het bepaald niet van de bijzondere familierecepten. Mijn vader was al jong wees, mijn moeder kwam uit een horeca-gezin: haar ouders bezaten badhotels in de kop van Noord-Holland, waar de menukaart niet veel verder kwam dan Tong Picasso en kotelet met gebakken aardappelen. Van mijn moeder werd als tiener verwacht dat ze meehielp om het de gasten naar de zin te maken, waarna ze op haar achttiende trouwde en moeder en huisvrouw werd. Ze kon lekker koken – dat kan ze nog altijd – maar van spannende familierecepten was geen sprake.

Bij haar thuis at ik voor het eerst hachee met aardappelpuree en rode kool met appeltjes. En lékker dat ik het vond!

Mijn liefde voor hachee stamt dan ook uit mijn studententijd in Amsterdam. Ik was in die tijd behoorlijk spichtig – ik leefde op een dieet van salades, danoontjes en wodka-jus. Mijn gezondheid werd gered doordat ik een bijbaantje had in een chique groentewinkel in Buitenveldert. Daar had ik een collega die evenals haar gezinsleden aanzienlijk meer woog dan ik, en die bij tijd en wijle riep dat ik nodig weer eens moest worden ‘bijgevoerd’. Bij haar thuis at ik voor het eerst hachee met aardappelpuree en rode kool met appeltjes. En lékker dat ik het vond! Dat Hollandse pot zo heerlijk kon zijn.

De maaltijd werd afgetopt met chocolademousse met slagroom, daarna koffie met een taartje en – ik overdrijf niet – tot besluit een drankje met zoutjes. Twee kilo zwaarder stapte ik weer naar buiten, met een Tupperware-bakje overgebleven hachee onder de arm, waar ik nog twee dagen van kon eten. Héérlijk. Vele jaren later leerde ik zelf koken, maar pas toen ik de heilige hacheegraal óók op tafel bleek te kunnen zetten, was mijn ‘opleiding’ voltooid.’


Petra Vethman (53) is als hoofdredacteur content creatie bij de ANWB onder meer verantwoordelijk voor de Kampioen, met een oplage van 3,6 miljoen exemplaren het grootste blad van Nederland. Tot haar spijt behoort ‘culinair’ niet tot de bladformule, want ze doet weinig liever dan lekker eten en drinken – ze houdt van gezelligheid. Over dat laatste schreef ze zelfs een boek: Gezellig! Hoe typisch Nederlands is gezelligheid?

Ingrediënten

Voor 4 personen

 • 1 kilo doorregen runderlappen of sukadelappen
 • 1 kilo uien, gesneden
 • 150 gram boter
 • 50 gram bloem
 • zout, peper
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 kruidnagels
 • 4 eetlepels azijn
 • 1 runderbouillonblokje
 • naar wens: 3 eetlepels appelstroop

Bereidingswijze

 • Bekijk de video hieronder van Marcel met 15 tips voor stoofvlees. Want dat is hachee natuurlijk ook.
 • Laat het vlees op kamertemperatuur komen, dep het droog en snijd het in blokjes. Masseer zout in het vlees. Verhit een olie met neutrale smaak (zonnebloemolie of arachide-olie) in een koekenpan. Wentel het vlees door de bloem en bak het dan in kleine porties rondom bruin. Voeg op het laatst bij elke portie wat boter toe voor de smaak.
 • Schep het vlees over in een pan met een dikke bodem waarin het kan stoven.
 • Doe de uien in de koekenpan en laat deze zachtjes bakken in boter totdat ze mooi bruin zijn. Schep de uien bij het vlees in de stoofpan.
 • Breng een halve liter water aan de kook en voeg het bouillonblokje eraan toe. Gebruik een klein deel van de bouillon om de aanbaksels in de koekenpan te laten oplossen. Zet het vuur hoog en laat de bouillon ietsje inkoken en voeg deze dan bij het vlees en de uien. 
 • Voeg de laurierblaadjes toe, de kruidnagels, de azijn en – als je dat lekker vindt – de appelstroop. Die stroop maakt de hachee wat zoeter.
 • Laat het vlees op een heel laag pitje minimaal 2,5 uur stoven. Het vocht mag niet koken.
 • De hachee mag geen vlees in water zijn, de saus moet dikte hebben. Je kunt de saus indikken door bloem in water op te lossen en beetje bij beetje aan de saus toe te voegen. Laat het daarna twee minuten doorkoken.
  Wij hebben een andere voorkeur. Scheid het vlees en het vocht. Laat het vocht op hoog vuur inkoken tot ongeveer een derde van de hoeveelheid. Zo krijg je meer dikte én meer smaak.
 • Haal voor het opdienen van de hachee de kruidnagels en de laurierblaadjes eruit. 

Petra deelde ook nog haar recept voor aardappelpuree met ons. ‘Die maak ik door anderhalve kilo bloemige aardappelen te koken tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Giet af en verwarm in een steelpannetje 150 gram roomboter met wat volle melk. Giet deze bij de aardappelen, beetje zout en pietsie peper erbij, stampen en klaar. Om hem nog lekkerder te maken doe ik de puree soms nog in een ovenschaal met een laagje paneermeel en stukjes roomboter eroverheen, even laten bakken tot zich een knapperig laagje vormt aan de bovenkant. De laatste stap is niet voor gezondheidsfreaks! Maar die kunnen de puree sowieso beter van zoete aardappelen maken of mengen met knolselderij. Ook lekker allemaal. (Maar de mannen in mijn gezin spugen op zoete aardappelen, helaas).’

Over haar rode kool met appeltjes zegt ze: ‘Het beste recept dat ik ken, komt van Janneke Vreugdenhil uit haar recente kookboek De bijbel van de Nederlandse keuken. Zij maakt het lekkerder dan ik zelf ooit heb gekund, dus ere wie ere toekomt.’

Wat vonden wij ervan?

Jan geniet van de hachee van Petra Vethman
Jan Heemskerk

Deze nagekomen inzending voor onze Stoofvlees 4-daagse is eigenlijk, als ik mijn eigen papillen en onze huis-deskundige mag geloven, een vereenvoudigde vorm van het beroemde Limburgse zuurvlees, waar we zo dol op zijn. Zacht vlees, heerlijke ingekookte saus, krachtige smaak. Likje puree en hapje rode kool, klaar ben je. Eenvoudig en goed. We hoeven er verder geen woorden aan vuil te maken. Prima recept.

Marcel geniet van de hachee van Petra Vethman
Marcel Maassen

Stoofvlees verveelt mij werkelijk nooit. En dat is hachee natuurlijk. Ook dit heeft weer zijn eigen smaak en charme. Met de toevoeging van de appelstroop gaat het een heel eind richting zuurvlees. Wij hebben de saus niet gebonden met bloem, maar kozen ervoor om deze in te koken. Nadat het vlees helemaal gaar was, hebben we het vlees en het vocht gescheiden. Dat vocht lieten we in een steelpan zonder deksel op hoog vuur reduceren tot ongeveer een derde van de hoeveelheid. Daarna hebben we die ingedikte saus weer aan het vlees toegevoegd. Het reduceren geeft veel meer smaak aan de hachee. Ik heb er echt van genoten. Met dit recept kan jouw hachee onmogelijk mislukken.

 100% vers garantie      Hoge kwaliteit       Gekoeld thuisbezorgd

De hoogste kwaliteit vlees vers en gekoeld aan de deur bezorgd. Breng de restaurantervaring bij je thuis met premium vlees. Stap onze digitale slagerij binnen en bestel met gemak de beste vleessoorten. Bekijk ons assortiment

En wat vond jij ervan?

Heb je dit lievelingsgerecht zelf bereid en wil je jouw reactie met ons delen? Heel graag!
We willen deze website zo persoonlijk mogelijk houden en we plaatsen daarom geen anonieme reacties. Met jouw Facebook-account kun je direct reageren.
Gebruik je geen Facebook en wil je toch iets vragen of opmerken? Stuur ons dan een reactie met het contactformulier.

Deel dit lievelingsgerecht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Entrecôte al la bordelaise van Tonny Eyk
Hoofdgerecht vlees

Entrecôte à la Bordelaise van Tonny Eyk

Musicus, dirigent, componist, orkestleider, schrijver, tv-persoonlijkheid, kok, fijnproever en kookboekenverzamelaar Tonny Eyk (80) kan niet veel waardering opbrengen voor ‘culinair recensenten’ die alles maar umami vinden en kotsen op de nagedachtenis van Paul Bocuse. Doe Tony maar de eerlijke, klassieke keuken, met een mooi stuk vlees en – vooral – een saus die staat als een huis.

Picanha al trapo van Harald Spoelstra
Hoofdgerecht vlees

Picanha al trapo van Harald Poelstra

Als je zo fanatiek barbecuet als Harald Poelstra, dan komt er een moment dat je eens iets geks wilt doen met een picanha. En dan verzin je dus picanha al trapo, een variant op lomo al trapo – heel hip in bbq-land. Lomo al trapo is een Colombiaanse klassieker, een mooi gekruide ossenhaas met een flinke zoutkorst in een doek gewikkeld die met rode wijn is doordrenkt en die je direct op de hete kolen bereidt. En picanha al trapo is dus precies hetzelfde, maar dan met een picanha. O nee, Harald doet nog iets eigenzinnigs: de wijn vervangt hij door bier. En dit alles is niet zomaar een beetje lekker, dit is zijn absolute bbq-lievelingsgerecht.

Thai steak and noodle salad van Jan Westmaas
Salade

Thai steak noodle salad van Jan Westmaas

De Thai steak & noodle salad die voormalig piloot Jan Westmaas ooit in Atlanta at, deed hem naar adem happen. Prachtige contrasterende kleuren, zoet én zout én pittig, warm en koud, knapperig en zacht, alles tegelijk. Gelukkig wilde de kok het recept prijsgeven, zodat Jan zijn lievelingssalade nu met ons kan delen.