Spring rolls, vega, met kip of Hollandse garnalen van Gerda Feunekes

Spring rolls, vega, met kip of Hollandse garnalen van Gerda Feunekes

Gerda Feunekes is directeur van het Voedingscentrum, een door de overheid gefinancierde – en dus onkreukbare – instantie die al vanaf 1941 wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze verstrekt aan consumenten en professionals. Een hele mond vol, zogezegd. Haar lievelingsgerecht, na lang dubben: Vietnamese Spring Rolls!

Wat misschien niet alle fans van #OLG weten, is dat onze eigen Jan Heemskerk in 2019 in samenwerking met Gerda en het Voedingscentrum een online leergang afvallen voor gewone mannen heeft aangeboden. Dit omdat hij zelf 25 kilo was afgevallen, zich een nieuwe, gezonde en sportieve levensstijl had aangemeten, en andere dikke mannen daar ook een handje bij wilde helpen.

Jan kan dus uit eigen ervaring getuigen dat het Voedingscentrum een goede kameraad is als je van plan bent gezonder en duurzamer te eten. Men biedt allerlei tools zoals de fameuze Schijf van Vijf en de werkelijk geniale eetmeter, waarmee calorieën tellen kinderspel wordt en je ook nog eens in real time kunt bijhouden of je alle relevante voedingsmiddelen in voldoende mate hebt binnen gekregen. Met de BMI-meter ontdek je of je (veel) te dik bent en met de bewegingsadviezen hoe dat beter kan. Het Voedingscentrum heeft ook een eigen kookboek dat bewijst dat gezond ook lekker kan zijn.

Met zo’n gewichtige baan luistert het kiezen van een lievelingsrecept natuurlijk bijzonder nauw. ‘Het was inderdaad veel moeilijker dan ik dacht’, zegt Gerda Feunekes, die uiteindelijk koos voor dit Aziatische gerecht, gewoon, omdat ze zo van Azië houdt. ‘Ik was daar zo’n dertig jaar geleden voor het eerst en ik was op slag verliefd. Op die eilanden, slapen in een simpel rieten hutje op het strand, eindeloos watermeloensap drinken, en dat soort lokale producten eten, veel knapperige groentjes, verse gember, alles in de wok, en als dan de blender aanging, dimde het licht’. Later ben ik als voedingsdeskundige bij Unilever veel vaker in Azië geweest, veel bij mensen thuis gegeten, samen met chefs gekookt, kookles gehad…’

‘Ik ben zelf heel experimenteel in de keuken, ik houd me nooit aan een recept, ik wil er altijd iets anders van maken. Vroeger vloog ik daarbij nog wel eens uit de bocht, gebruikte te veel smaken door elkaar, ik heb me wel leren inperken, probeer er goed over na te denken of alles wel bij elkaar past. Daarbij gebruik ik bijvoorbeeld The Flavour Thesaurus, een heel leuk boek met het zogeheten flavour wheel, waarmee je allerlei onverwachte combinaties kunt ontdekken. En dan nog doe ik het anders, blijf ik doorklooien. Het enige waar je bij mij zeker van kunt zijn, is dat er meer dan 250 gram groente op je bord ligt.’

Vanaf 2014 is Gerda Feunekes nu de baas bij het Voedingscentrum, en ze is nog niet klaar om te vertrekken. Zo maakt ze deel uit van een soort internationaal Voedingscentrum, waar zusterorganisaties uit 18 landen samen proberen overal een gezonde eetomgeving te creëren – gezond en duurzaam. Maar ook hier in Nederland is nog volop werk aan de winkel.

‘50% van de Nederlanders heeft overgewicht en de hoeveelheid groente die Nederland eet ligt nog flink onder de 250 gram groente die we per dag nodig hebben. En wat zorgelijker is: de verschillen tussen arm en rijk, lager of hoger opgeleid, worden groter. De hoger opgeleiden gaan op zich nog wel lekker, die laten zich ook beïnvloeden daar informatie en voorlichting. Maar die andere groep heeft een andere aanpak nodig. Voedingslessen op school, en goede lunches. Ook heel krachtig: recepten. Als je daarmee gedrag de goede kant op kunt duwen – door ze lekker, gemakkelijk en duurzaam te maken, is er al veel gewonnen.’

Deze spring rolls zijn in elk geval een goede start. Dunkt ons.

Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum
Gerda Feunekes

Ingrediënten

 • 2 theelepels geraspte
 • gemberwortel
 • ½ rode peper
 • 1 eetlepel limoensap
 • 1/2 eetlepel sojasaus (met minder zout)
 • 1 theelepel vissaus (nam pla)
 • ¼ komkommer
 • 1 wortel
 • ½ paprika
 • 2 bosuitjes
 • 4 slabladen
 • 4 takjes koriander
 • 8 vellen rijstpapier

Bereidingswijze

 • Maak een dipsausje van de geraspte gember, fijngewreven rode peper, limoensap, de sojasaus en de vissaus.
 • Was de komkommer, halveer het stuk in de lengte en verwijder het zaad. Snijd de helften in de lengte in smalle reepjes.
 • Schrap de wortel en halveer hem. Snijd iedere helft in dunne reepjes.
 • Snijd de halve paprika in de lengte in 8 repen.
 • Maak de bosuitjes schoon en snijd ieder uitje in de lengte in vieren.
 • Was de slabladen en dep goed droog. Snijd ieder blad in tweeën.
 • Knip de koriander klein.
  Doop ieder rijstvel in een schaal met lauw water tot het zacht is. Leg er van alle groente een stukje op en verdeel er wat koriander over.
 • Vouw de onderkant van het rijstvel over de vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het vel op. Vul zo de rest van de rijstvellen en serveer ze met de dipsaus.

Wat vonden wij ervan?

Jan Heemskerk proeft de taart van zijn zoon
Jan Heemskerk

Het is allemaal een kwestie van geduld en grondige voorbereiding. Met name zorgen dat alle groenten even lang zijn afgesneden en dus niet uitsteken en het delicate pakketje lekprikken, scheelt een heleboel verdriet, woede en frustratie. En ook het ongekreukeld draperen van de glibberige rijstpannenkoekjes is even een handigheidje, net als het vouwen. Maar heb je een en ander onder de knie is het een prachtig voor- of hoofdgerecht dat je binnen afzienbare tijd beeldig en heerlijk op tafel kunt toveren voor middelgrote gezelschappen. Wij maakten ook nog wat rolletjes met gegrilde kipreepjes, maar hoewel ook lekker, was het eigenlijk niet nodig: vegetarisch zijn ze al smakelijk genoeg en de volgende dag voel je je fris en onbezwaard.

Marcel Maassen voelt zich zeer bevoorrecht
Marcel Maassen

Spring rolls smaken nog beter dan ze ogen. Het kost even wat verfijnd snijwerk, maar dat valt allemaal te overzien. Eens met Jan: de vegetarische variant is al heerlijk genoeg, daar hoeft echt geen vlees bij. En het is zo simpel: wat rauwe groenten in een rijstvelletje gerold, dippen en smikkelen. Echt lekker.

Wijnadvies van De Logie

Grüner Veltliner Wachtberg Erste Lage - Salomon UndhofBij deze spring rolls raden we een Grüner Veltliner van Salomon Undhof aan. Lichtvoetig, zuiver, crispy. Perfect bij dit lichte gerecht. Grüner Veltliner Wachtberg Erste Lage – Salomon Undhof
(€20.00 – 5% korting bij 12 stuks of meer). Nu bestellen

En wat vond jij ervan?

Heb je dit lievelingsgerecht zelf bereid en wil je jouw reactie met ons delen? Heel graag!
We willen deze website zo persoonlijk mogelijk houden en we plaatsen daarom geen anonieme reacties. Met jouw Facebook-account kun je direct reageren.
Gebruik je geen Facebook en wil je toch iets vragen of opmerken? Stuur ons dan een reactie met het contactformulier.

Deel dit lievelingsgerecht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Boston Baked Beans lievelingsgerecht van Eddy Zoëy
Hoofdgerecht vlees

Boston Baked Beans van Eddy Zoëy

Televisiepresentator Eddy Zoëy kocht, toen hij ging studeren, een wok-kookboek omdat hij toch wat moest eten. In dat kookboek vond hij naast diverse Aziatische éénpansgerechten ook een recept voor Boston Baked Beans, een zoete bonenschotel die hem zijn hele leven is bijgebleven.