Thai steak noodle salad van Jan Westmaas
De Thai steak & noodle salad die voormalig piloot Jan Westmaas ooit in Atlanta at, deed hem naar adem happen. Prachtige contrasterende kleuren, zoet én zout én pittig, warm en koud, knapperig en zacht, alles tegelijk. Gelukkig wilde de kok het recept prijsgeven, zodat Jan zijn lievelingssalade nu met ons kan delen.
“Als gepensioneerd KLM-piloot heb ik veel van de wereld gezien en geproefd. In Atlanta at ik jaren geleden een salade die mij naar adem deed happen: Thai steak & noodle salad. En dat was niet bij een schattig klein restaurantje in een afgelegen straatje, maar gewoon bij Houston’s pal voor de deur van ons hotel. Houston’s is een restaurantketen van bescheiden omvang, ze hebben een stuk of twaalf zaken in de VS.
Dit is de geheime formule voor de lekkerste salade van de wereld
Mijn copiloot was al net zo onder de indruk van het gerecht als ik. Hij ontleedde de salade zorgvuldig en noteerde alle ingrediënten. Wat zich echter niet liet ontleden, dat was de samenstelling van de dressing. Na de plechtige belofte dat we het restaurant geen concurrentie zouden aandoen, wilde de kok de samenstelling van die dressing prijsgeven.
De salade staat nog steeds op de kaart bij Houston’s: ‘Thai steak & noodle salad, marinated filet (or rotisserie chicken), mango, peanuts, basil and mint, $23’.
Ik lees op internet menige lofzang op dit gerecht. Iemand schrijft: ‘Ik heb ooit een salade gegeten die mijn leven veranderde. Mindblowing! Ik droom van deze salade. Ik word duizelig en opgewonden als we bij Houston’s gaan eten omdat ik weet dat het paradijs zodadelijk op mijn bord ligt.’
Het zou wat overdreven zijn om te zeggen dat deze salade ook mijn leven heeft veranderd, maar het is werkelijk een goddelijk gerecht. Je hebt prachtige contrasterende kleuren op je bord, het is zoet én zout, pittig, warm en koud, knapperig en zacht, het is alles tegelijk.
Bij Houston’s serveren ze hem met lauwwarme medium-rare gebakken biefstuk of met sappige kippendijfilet. Ik maak beide varianten want ze zijn allebei even goed. Je bent er wel even mee bezig hoor, er komt nogal wat snijwerk aan te pas. Online vind je meer recepten voor deze salade maar dit recept is dus echt uit eerste hand. Dit is de geheime formule voor de lekkerste salade van de wereld.”
Jan Westmaas (1958) ging op zijn 17de naar de Luchtmacht en vloog op het laatst op de NF5-straaljager. Hij stapte over naar de burgerluchtvaart en vloog tot zijn pensioen op z’n 57ste bij de KLM.
In zijn laatste jaren bij de KLM studeerde hij naast zijn werk wiskunde. In 2017 behaalde hij zijn bachelor.
Jan kookt graag zoals hij vloog: hij wil data hebben, houvast. Maar hij durft gerust ook op z’n intuïtie te vertrouwen als hij een vinger door de saus heeft gehaald en vindt dat er iets ontbreekt.
Ingrediënten
Hoewel in de naam van deze salade heel duidelijk ‘steak’ staat, vlees dus, weten we zeker dat vegetariërs die het vlees achterwege laten er zeer van zullen genieten.
Voor 4 personen.
Voor de dressing:
- het sap van 1 limoen
- 1 eetlepel vissaus (Nam Pla)
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 theelepel sesamolie
- 1 ½ theelepel chilisaus (zoet of mild)
- 1 teen knoflook (fijngehakt, uitgeperst of fijngewreven in de vijzel)
Voor de salade:
- 150 gram gemengde sla (rucola, eikenbladsla, veldsla, rode biet, wat je maar lekker vindt)
- ½ winterpeen, grof geraspt
- 10 radijsjes, in tweeën of in drieën gesneden
- 1 avocado in stukjes (je weet ’t hè: de pit niet met de punt van je koksmes proberen te verwijderen)
- 1 mango in stukjes
- 12 cherrytomaten, gehalveerd
- 2 lente-uien, gesnipperd
- de blaadjes van een bosje koriander, geheel (niet fijn hakken)
- de blaadjes van een bosje munt, grof gehakt
- de blaadjes van een bosje basilicum, grof gehakt
- 125 gram noodles
- 200 gram steak. Dat mag kogelbiefstuk zijn, entrecote, bavette, rib eye, flat iron steak, wat je zelf het lekkerst vindt.
Of in plaats van steak: 200 gram kippendijfilet. - Een handjevol ongezouten geroosterde pinda’s (zelf roosteren is het lekkerst)
Bereidingswijze
- Maak eerst de dressing. Meng alle ingrediënten daarvoor goed onder elkaar in een kommetje.
- Kook de noodels volgens de gebruiksaanwijzing. Spoel ze direct af met koud water zodra ze klaar zijn en laat ze goed uitlekken. Dep de noodles eventueel nog droog met een keukenpapiertje.
- Meng de noodles en alle andere ingrediënten voor de salade door elkaar.
- Zorg dat de biefstuk op kamertemperatuur is voordat je deze gaat bakken. Voor de kippendijfilet is dat niet nodig.
Wrijf de biefstuk goed in met zeezout. Bak deze dan in een pan met loeihete neutrale olie (arachide-olie of zonnebloem bijvoorbeeld) om en om goed bruin. Voeg nog een klontje roomboter toe voor de smaak.
Gebruik bij voorkeur een kernthermometer om de temperatuur in het vlees te meten. Die moet circa 53 graden zijn als je de biefstuk uit de pan haalt.
Gebruik je kippendijfilet in plaats van biefstuk, wrijf deze dan eerst in met zeezout en bak het vlees in neutrale olie tot een minimale kerntemperatuur van 72 graden. Laat de biefstuk of de kip iets afkoelen en snijd deze dan in reepjes van ongeveer een centimeter breed. Het vlees moet lauwwarm zijn bij het serveren. - Verdeel de salade over de borden. Leg de reepjes biefstuk
- Stamp de pinda’s in grove stukken in de vijzel en strooi deze over de salades.

Wat vonden wij ervan?

Ik heb me deze noodle-salade van buurman en wereldreiziger Jan Westmaas goed laten smaken. Vooral omdat er zoveel mee valt te beleven. Je hebt bonte kleuren, zacht en knapperig, zoet en zuur, lauw en koud en de complete schijf van vijf is ruim vertegenwoordigd in een schier eindeloos aantal heerlijke smaakcombinaties. Grappig vind ik dat Jan deze salade meestal opdient in grote gezelschappen en dito lompe schalen; ik zie het meer als een recept voor een verrassend fris voorafje. Het opdienen in zuivere kegelvorm vereist enige oefening, maar is dan ook niet verplicht!

Deel dit lievelingsgerecht
Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Zeeduivel met een saus van gin en jeneverbessen
Pieter Broertjes is de burgemeester van Hilversum. Hij kookt graag, maar door de week komt hij daar niet aan toe. In het weekend wel, dan scharrelt hij wat restjes bij elkaar en daar weet hij altijd wel wat moois van te maken. En soms slooft hij zich echt uit met een recept als dit. Het is zijn lievelingsgerecht: zeeduivel met een heerlijke saus van gin en jeneverbessen.

De crèmetaart van Doortje Deckers
Vandaag, 21 januari, is de geboortedag van Dora Deckers – Brunenberg. Doortje. Geboren in 1936, overleden in 2016. Ze was een huisvrouw zoals zovelen en leefde om te zorgen, dat was een zinvolle invulling van haar bestaan. Op het bidprentje ter nagedachtenis van Doortje prijkt het recept van haar crèmetaart die zij honderden keren in haar leven heeft gebakken. Vandaag eren wij Doortje en alle andere Doortjes voor haar en na haar met het recept voor haar lievelingsgerecht.

Hachee van Petra Vethman
ANWB-hoofdredacteur Petra Vethman komt uit een nest waar enkel Hollandse Standaardkost op tafel kwam. Ze kon het dan ook nauwelijks geloven toen ze bij een collega voor het eerst hachee proefde: dat die Hollandse pot zó lekker kon zijn! Sindsdien is dit haar lievelingsgerecht en ze kan het nog zelf klaarmaken ook. Dit recept is een succesgarantie.