Witlof-ovenschotel met ham en kaas van Brenda Kookt

Witlof-ovenschotel met ham en kaas van Brenda Kookt

Meer dan duizend recepten heeft ze op haar site (Brenda Kookt), maar haar favoriete gerecht is al 25 jaar lang een ‘doodgewone’ ovenschotel met witlof, aardappelpuree, ham en kaas. Brenda Hoff is niet voor niets de koningin van makkelijk, snel en klassiek-met-een-twist. En toen zij voor het eerst deze lofschotel at, was het ‘t lekkerste en meest exotische gerecht dat ze ooit had geproefd.


Witlof-ovenschotel met ham en kaas niet zo opzienbarend?

Kijk: dáármee moet je dus niet aankomen bij Brenda Hoff (1985), AKA ‘Brenda Kookt’, één van de bekendste foodbloggers van West-Friesland en de rest van de wereld. Bij haar ouders thuis in Grootebroek was het zes keer per werkweek aardappelen en één keer macaroni of nasi. Vader teelde bloemkool en broccoli en wat de boer niet kende, dat vrat hij niet. Brenda was ook nog eens een moeilijke eter. Een foodblog leek bepaald niet in de sterren te staan. En toen gingen de Hoff-jes een keer op visite bij buurvrouw Lia. En die zette dus deze witlof-ovenschotel op tafel.

We záten toch te smullen. Zoiets exotisch hadden we nog nooit geproefd.

Het voert misschien een beetje te ver om nu te beweren dat bij de eerste hap meteen de bliksem insloeg en Brenda nu eindelijk wist wat ze later wilde worden, maar een soort van openbaring was het wel. Brenda: ‘We záten toch te smullen. Zoiets exotisch hadden we nog nooit geproefd.’ Er ontwaakte een passie voor koken, ‘eerst met pakjes en zakjes, al heel wat voor mij’, later ‘ging ik echte recepten uitproberen, mezelf uitdagen en voorzichtig experimenteren’ en de rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis. In 2012 begon ze met Brenda Kookt, inmiddels een flink culinair imperium met een site, een YouTube-kanaal en diverse kookboeken en culinaire scheurkalenders.

Het geheim van Brenda Kookt zit hem in de eenvoud en de herkenbaarheid. Net als zij zelf ooit deed, sluipt haar doelgroep op kousenvoetjes over de bekende weg naar avontuurlijker terrein, telkens een stapje verder, maar nooit té ver. En Brenda speelt slim in op hun behoefte aan een beetje anders, door te variëren op vertrouwde basisrecepten. Zo bestaat ‘onze’ oorspronkelijke witlofschotel ook in een variant met zalm (in de scheurkalender) en één met salami, mozzarella, basilicum en trostomaatjes (in het nieuwe kookboek): één recept, drie keer lol. Ofwel: een beetje gek, maar toch vertrouwd.

En ze heeft succes, Brenda. Haar vrouwen (‘mannen zijn in opmars!’) komen qua top 3 nog steeds voor pannenkoekenbeslag, gebakken aardappeltjes uit de oven en pasta-spinazie, maar ze durven steeds vaker anders, gevarieerder te koken, uit hun comfort zone te kruipen. ‘Wist je dat een gemiddeld gezin maar zeven gerechten heeft die ze constant herhalen?’

Brenda zelf loopt een stukje voor de troepen uit: ‘We tellen geen calorieën maar zorgen wel voor voldoende groente in ieder gerecht. En we eten thuis ook vaker vegetarisch, dus dat zie je ook wel terug op de site’. Waarvan akte.

Nog iets wat we nooit moeten proberen? ‘Kabeljauw in kerriesaus – niet te hakken. En inktvis, maar dat is persoonlijk. Krijg ik echt niet weg.’


Brenda Hoff (1985) kwam in ons leven dankzij haar recept voor het West-Friese streekgerecht Broeder, het lievelingskostje van columniste Eve Hoeke. Ze bestiert namelijk het imposante, maar toch broodnuchtere en gezellige online receptenboek Brenda Kookt. Waar je veilig terecht kunt voor vertrouwde kost met een kleine twist. Zelf is ze een lekkerbek met een zwak voor pannenkoeken en chocolade. Ze woont samen met vriend Joost en dochters Fem (4 jaar) en Jill (1 jaar) in Grootebroek. West-Friesland natuurlijk.

Brenda Hoff van Brenda Kookt

Ingrediënten

Voor 4 personen

 • 500 gram aardappelen
 • 3 grote stronken witlof
 • 6 plakken ham
 • 6 plakken kaas
 • 120 ml melk
 • 1 eetlepel Mosterd
 • 3 eetlepels Panko of paneermeel
 • extra geraspte kaas om te garneren
 • 7 kleine blokjes roomboter

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
 • Schil de aardappelen en kook ze gaar. Halveer de stronken witlof en kook deze 10 minuten voor. Giet de aardappelen en de witlof af, laat de stronken witlof goed uitlekken, bijvoorbeeld in een vergiet.
 • Verwarm de melk in de magnetron of een pannetje. Voeg 2/3 van de melk bij de aardappelen, samen met de mosterd, een beetje peper of zout. Roer goed door elkaar. Voeg een beetje van de overgebleven melk toe als je de aardappelpuree te dik vindt.
 • Rol de halve stronkjes witlof in een plak kaas en ham.
  Verdeel de rolletjes witlof over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de aardappelpuree. Bestrooi met geraspte kaas en de paneermeel of panko. Verdeel tot slot een paar kleine blokjes koude boter over de schaal.
 • Verwarm de witlofschotel 30 minuten in de oven.

Wat vonden wij ervan?

Jan is zwaar onder de indruk van de salade gésiers de canard
Jan Heemskerk
Lof met ham en kaas, onder een laag aardappelpuree, bedekt met een mengsel van geraspte kaas en paneermeel. Even in de oven tot het korstje goudbruin is gebakken. En dan gewoon een plak uit die schaal scheppen en smullen maar. Wat een eenvoud! En wat godvergeten lekker. De grootmoeder van alle Hollandse ovenschotels. Zoiets maken volgens de regelen der kunst is ook een gave. Brenda Kookt heeft die gave. En wij nu ook. Even een tip: gebruik wel oude kaas. Tenzij je van jonge kaas houdt, want die heb je er ook bij.
Marcel vindt deze salade helemaal geweldig
Marcel Maassen
Rauwe witlof met veel Livorno (slasaus), geprakte aardappelen met nog meer jus en een flink stuk braadworst, dat was als kind mijn lievelingseten. Van die witlof kon ik bergen verstouwen. Maar gekookte witlof vond ik afschuwelijk. In m’n studentenhuis kwam juist die gekookte witlof vaak op tafel, omwikkeld met ham en kaas. Ik was niet enthousiast. Ik heb witlof al dertig jaar niet meer op deze manier gegeten. Misschien is mijn smaak veranderd. In ieder geval is de witlof veranderd. Die is allang niet meer zo bitter als vroeger, dat bittere is eruit geteeld. Hoe het ook zij: deze ovenschotel kon ik prima waarderen. Gewoon écht lekker.

Deel dit lievelingsgerecht

Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

De taart van Doortje Deckers
Snoepen

De crèmetaart van Doortje Deckers

Vandaag, 21 januari, is de geboortedag van Dora Deckers – Brunenberg. Doortje. Geboren in 1936, overleden in 2016. Ze was een huisvrouw zoals zovelen en leefde om te zorgen, dat was een zinvolle invulling van haar bestaan. Op het bidprentje ter nagedachtenis van Doortje prijkt het recept van haar crèmetaart die zij honderden keren in haar leven heeft gebakken. Vandaag eren wij Doortje en alle andere Doortjes voor haar en na haar met het recept voor haar lievelingsgerecht.

Reibekuchen lievelingsgerecht van Klaus Schmitt
Tussendoortje

Reibekuchen (of Kartoffelpuffer of rijfkoeken) van Klaus Schmitt

Klaus Schmitt werd grootgebracht met degelijke Duitse gerechten als Semmelknödel en ontpopte zich pas op latere leeftijd tot een echte fijnproever. Maar zijn lievelingsgerecht is nog steeds een oersimpele aardappelpannenkoek waarvan hij er in zijn puberjaren wel tien kon verslinden: Reibekuchen. Nu bakt hij ze zelf voor zijn puberzonen die er ook wel raad mee weten. Een doodsimpel en heerlijk tussendoortje.

Torta salata con guanciale van Jan Heemskerk
Hoofdgerecht vlees

Torta salata con guanciale van Jan Heemskerk

Na drie jaar aandachtig over de schouder van zijn Italiaanse verloofde te hebben meegekeken, durft Jan Heemskerk (30) nu eindelijk af en toe het voortouw te nemen in de keuken. Dat zijn aanstaande zich soms schuldig maakt aan ‘back-seat-cooking’ neemt hij maar voor lief. Want hij weet: zonder haar zou hij nog steeds op een dieet van instant noodles en diepvriespizza leven. Deze Torta salata con guanciale is zijn lievelingsgerecht.