Ovenschotel met rijst, kokosmelk, pompoen, broccoli en cashewnoten
Dit lievelingsgerecht van Karlijn Visser komt uit het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer. Karlijn noemt het één van haar beste culinaire ontdekkingen. Het boek staat vol gezonde, snelle en lekkere vegetarische en veganistische ovengerechten. Zoals deze ovenschotel dus, met pandanrijst die lekker kleverig kookt in kokosmelk, met pompoen en broccoli, verbrokkelde cashewnoten en een frisse dressing van limoen en koriander.
Karlijn Visser is mede-oprichter van holistik.nl, een ‘online kampvuur waar je altijd welkom bent. Een veilige plek langs jouw levenspad waar je tot rust kunt komen, waar je kunt luisteren naar de verhalen van anderen terwijl je jouw lichaam en ziel verwarmt.’ Je zou ook kunnen zeggen: een plek waar je alles vindt dat je kunt vangen onder het containerbegrip ‘spiritualiteit’, een kleurrijke ballenbak met tips om de kwaliteit van je leven – lichamelijk en geestelijk – te verbeteren.
Dat is namelijk waar Karlijn Visser zelf in een vorig leven behoefte aan had en wat ze nu graag wil delen met anderen: een breed aanbod, een plaats waar alles samenkomt voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. En dan liefst een beetje vlot en met ruimte voor humor, want het was vóór holistik allemaal wel erg serieus in spiriland.
Karlijn had 15 jaar geleden een eetstoornis: ‘Het hele pakketje, van gewone anorexia en boulimia tot uiteindelijk een vrij unieke variant die men toen maar onder “overige stoornissen” heeft weggeschreven. Zelfs in mijn ziekte ben ik een apart geval.’
Tijdens het genezingsproces ontdekte ze ‘dat je altijd tot meer in staat bent dan je denkt, al lijkt het soms even uitzichtloos.’ En ze ontdekte ook hoe cruciaal de verbinding tussen geest en lichaam is om beter te worden, en dat handelen vanuit een heldere geest het leven een stuk makkelijker maakt.
Om kort te gaan: ‘Ik kan weer genieten van eten, durf ook intuïtief te eten, te vertrouwen op waar mijn lichaam om vraagt.’
Of er zoiets als een strenge voedingsdoctrine op holistik.nl rondwaart? Verre van dat. ‘Het kernwoord is voedzaam, maar voedzaam kan ook betekenen dat je er energie van krijgt of blij van wordt. Voedsel is bij ons vrij van dogma’s: onze lezers houden vooral van éénpansgerechten of iets dat je zonder poespas op een bakplaat in de oven pleurt. Snel, makkelijk en toch smaakvol en een beetje feestelijk. En weinig afwas.’
Haar lievelingsgerecht, deze ovenschotel, is zo’n gerecht. ‘Ook heel geschikt om een nieuwe liefde voor te schotelen. Ik zorg dus ook altijd dat ik een portie overhoud voor onverwachte gasten.’
Karlijn Visser (1986) is ex-Friend of the Brand en former Goodiebag Girl. Daarnaast werkt ze al ruim tien jaar als lifestyle journalist voor diverse magazines en rondde ze lang geleden haar bachelor Media & Cultuur aan de UvA af. In april 2015 besloot Karlijn samen met haar beste vriendin en compagnon Evelyn van Hasselt een onderneming te starten die dichter bij haar hart lag. Dat werd Holistik, een online magazine voor de stylish and sustainable do-gooder.
Ingrediënten
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 g pandanrijst
- 400 ml kokosmelk
- 1 eetlepel sojasaus
- 2,5 cm gember, geschild en geraspt
- 1 teentje knoflook
- 300 g flespompoen, geschild en in blokjes van 1 cm
- 300 g broccoli, in roosjes
- 30 g cashewnoten, voor erbij
Voor de dressing:
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels sojasaus
- 2,5 cm gember, geschild en geraspt
- 1 rode chilipeper, fijngesneden
- 20 g verse koriander, fijngesneden
Bereidingswijze
Doe de pandan rijst, de kokosmelk, de sojasaus, gember en knoflook in een kleine braadslede. Leg de stukjes pompoen erbovenop. Dek af met aluminiumfolie en zet dit 30 minuten in de oven (voorverwarmd, 200 °C)
Leg de broccoli erop, dek weer af en zet alles nog 15 minuten in de oven.
Verbrokkel de cashewnoten en rooster deze in de oven of in een droge pan op laag vuur.
Maak de dressing klaar: roer de olie, het limoensap, de sojasaus, gember, chilipeper en koriander door elkaar. Proef even of het naar je zin is zo en voeg eventueel nog wat meer sojasaus en limoensap toe. Giet de dressing over het gerecht. Schep de borden op en strooi de geroosterde cashewnoten over het gerecht. Warm opdienen. En als je niet van pittig eten houdt, verwijder dan de pitjes uit de chilipeper.
Recept uit: De Groene Bakplaat, Rukmini Iyer
Wat vonden wij ervan?

Ik ben van nature lui, dus ik houd van gerechten die met minimale inmenging van de kok presentabel, smaakvol en voedzaam op het bord terecht komen. Zoals deze curry, waarbij het zwaarste werk neerkomt op schillen en snijden van een pompoen en het roosjes plukken van een stronk broccoli. Met de frisse dressing van lime en koriander heb je een frisse touch in een zoetromige basis van kokosmelk en pandanrijst, en de groenten verzorgen de kleur. Kind kan de was doen. En wij een wandeling met de hond, terwijl het eten in de oven gaart.

Eenvoudig om te maken, dat is dit gerecht zeker. Iedereen kan het. Maar snel klaar is het niet, dat heb je nu eenmaal met ovenschotels. Het is zeker de moeite waard om het een keer te proberen. Voor de vleeseter die echt niets anders weet te verzinnen dan een lege plek op het bord op een vleesloze dag, is dit soort recepten zeer welkom. De dressing maakt wat mij betreft dit gerecht compleet. Daar zou ik gerust wat meer van maken.
Deel dit lievelingsgerecht
Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Mantu, een Afghaans koningsgerecht van Chef Maryam
Aan de smaak van de gerechten uit haar vaderland die Maryam Alizadah (1978) zo dierbaar zijn, viel niets te verbeteren. Dus maakt ze die zoals dat hoort, geen fratsen. Maar ze konden wel wat meer visueel spektakel gebruiken. Maryam wil heerlijk en oogverblindend koken. Het resultaat kan iedereen zien en proeven in de vijf restaurants die de familie Alizadah bestiert. Wij kregen een vip-behandeling tijdens een geweldige kooksessie in de showroom van Steel in Zevenhuizen. Maryam maakte voor ons haar lievelingsgerecht: Mantu. En dat is verschrikkelijk lekker en zeer verfijnd van smaak.

Zeeduivel met een saus van gin en jeneverbessen
Pieter Broertjes is de burgemeester van Hilversum. Hij kookt graag, maar door de week komt hij daar niet aan toe. In het weekend wel, dan scharrelt hij wat restjes bij elkaar en daar weet hij altijd wel wat moois van te maken. En soms slooft hij zich echt uit met een recept als dit. Het is zijn lievelingsgerecht: zeeduivel met een heerlijke saus van gin en jeneverbessen.

Recept voor fazant met aardappelbeignets en zuurkool van Antoine Hermans
Na de dood van zijn vrouw Rietje was cabaretier Toon Hermans een gebroken man, op het podium barstte hij meer dan eens in snikken uit. Met de dood van Rietje kwam er ook een eind aan het samenleven van de familie Hermans. De geur van gebraden fazant voert kleinzoon Antoine telkens weer terug naar de Hilversumse villa van zijn jeugd. Terug naar oma Rietje en haar stille kracht. Zij heeft hem helaas het recept niet nagelaten voor de fazant met aardappelbeignets en zuurkool, het lievelingsgerecht uit zijn jeugd. Maar zijn eigen creatie lijkt als twee druppels water op de smaakherinnering in zijn hoofd. Dit recept staat garant voor een waar feestmaal.