Ovenschotel met rijst, kokosmelk, pompoen, broccoli en cashewnoten
Dit lievelingsgerecht van Karlijn Visser komt uit het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer. Karlijn noemt het één van haar beste culinaire ontdekkingen. Het boek staat vol gezonde, snelle en lekkere vegetarische en veganistische ovengerechten. Zoals deze ovenschotel dus, met pandanrijst die lekker kleverig kookt in kokosmelk, met pompoen en broccoli, verbrokkelde cashewnoten en een frisse dressing van limoen en koriander.
Karlijn Visser is mede-oprichter van holistik.nl, een ‘online kampvuur waar je altijd welkom bent. Een veilige plek langs jouw levenspad waar je tot rust kunt komen, waar je kunt luisteren naar de verhalen van anderen terwijl je jouw lichaam en ziel verwarmt.’ Je zou ook kunnen zeggen: een plek waar je alles vindt dat je kunt vangen onder het containerbegrip ‘spiritualiteit’, een kleurrijke ballenbak met tips om de kwaliteit van je leven – lichamelijk en geestelijk – te verbeteren.
Dat is namelijk waar Karlijn Visser zelf in een vorig leven behoefte aan had en wat ze nu graag wil delen met anderen: een breed aanbod, een plaats waar alles samenkomt voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. En dan liefst een beetje vlot en met ruimte voor humor, want het was vóór holistik allemaal wel erg serieus in spiriland.
Karlijn had 15 jaar geleden een eetstoornis: ‘Het hele pakketje, van gewone anorexia en boulimia tot uiteindelijk een vrij unieke variant die men toen maar onder “overige stoornissen” heeft weggeschreven. Zelfs in mijn ziekte ben ik een apart geval.’
Tijdens het genezingsproces ontdekte ze ‘dat je altijd tot meer in staat bent dan je denkt, al lijkt het soms even uitzichtloos.’ En ze ontdekte ook hoe cruciaal de verbinding tussen geest en lichaam is om beter te worden, en dat handelen vanuit een heldere geest het leven een stuk makkelijker maakt.
Om kort te gaan: ‘Ik kan weer genieten van eten, durf ook intuïtief te eten, te vertrouwen op waar mijn lichaam om vraagt.’
Of er zoiets als een strenge voedingsdoctrine op holistik.nl rondwaart? Verre van dat. ‘Het kernwoord is voedzaam, maar voedzaam kan ook betekenen dat je er energie van krijgt of blij van wordt. Voedsel is bij ons vrij van dogma’s: onze lezers houden vooral van éénpansgerechten of iets dat je zonder poespas op een bakplaat in de oven pleurt. Snel, makkelijk en toch smaakvol en een beetje feestelijk. En weinig afwas.’
Haar lievelingsgerecht, deze ovenschotel, is zo’n gerecht. ‘Ook heel geschikt om een nieuwe liefde voor te schotelen. Ik zorg dus ook altijd dat ik een portie overhoud voor onverwachte gasten.’
Karlijn Visser (1986) is ex-Friend of the Brand en former Goodiebag Girl. Daarnaast werkt ze al ruim tien jaar als lifestyle journalist voor diverse magazines en rondde ze lang geleden haar bachelor Media & Cultuur aan de UvA af. In april 2015 besloot Karlijn samen met haar beste vriendin en compagnon Evelyn van Hasselt een onderneming te starten die dichter bij haar hart lag. Dat werd Holistik, een online magazine voor de stylish and sustainable do-gooder.
Ingrediënten
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 g pandanrijst
- 400 ml kokosmelk
- 1 eetlepel sojasaus
- 2,5 cm gember, geschild en geraspt
- 1 teentje knoflook
- 300 g flespompoen, geschild en in blokjes van 1 cm
- 300 g broccoli, in roosjes
- 30 g cashewnoten, voor erbij
Voor de dressing:
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels sojasaus
- 2,5 cm gember, geschild en geraspt
- 1 rode chilipeper, fijngesneden
- 20 g verse koriander, fijngesneden
Bereidingswijze
Doe de pandan rijst, de kokosmelk, de sojasaus, gember en knoflook in een kleine braadslede. Leg de stukjes pompoen erbovenop. Dek af met aluminiumfolie en zet dit 30 minuten in de oven (voorverwarmd, 200 °C)
Leg de broccoli erop, dek weer af en zet alles nog 15 minuten in de oven.
Verbrokkel de cashewnoten en rooster deze in de oven of in een droge pan op laag vuur.
Maak de dressing klaar: roer de olie, het limoensap, de sojasaus, gember, chilipeper en koriander door elkaar. Proef even of het naar je zin is zo en voeg eventueel nog wat meer sojasaus en limoensap toe. Giet de dressing over het gerecht. Schep de borden op en strooi de geroosterde cashewnoten over het gerecht. Warm opdienen. En als je niet van pittig eten houdt, verwijder dan de pitjes uit de chilipeper.
Recept uit: De Groene Bakplaat, Rukmini Iyer
Wat vonden wij ervan?
![Jan vindt deze ovenschotel kleurrijk en fotogeniek](http://onslievelingsgerecht.nl/wp-content/uploads/2021/03/Jan-vindt-deze-ovenschotel-kleurrijk-en-fotogeniek.jpg)
Ik ben van nature lui, dus ik houd van gerechten die met minimale inmenging van de kok presentabel, smaakvol en voedzaam op het bord terecht komen. Zoals deze curry, waarbij het zwaarste werk neerkomt op schillen en snijden van een pompoen en het roosjes plukken van een stronk broccoli. Met de frisse dressing van lime en koriander heb je een frisse touch in een zoetromige basis van kokosmelk en pandanrijst, en de groenten verzorgen de kleur. Kind kan de was doen. En wij een wandeling met de hond, terwijl het eten in de oven gaart.
![](http://onslievelingsgerecht.nl/wp-content/uploads/2021/03/Marcel-Maassen-vindt-deze-ovenschotel-uitstekend-te-pruimem.jpg)
Eenvoudig om te maken, dat is dit gerecht zeker. Iedereen kan het. Maar snel klaar is het niet, dat heb je nu eenmaal met ovenschotels. Het is zeker de moeite waard om het een keer te proberen. Voor de vleeseter die echt niets anders weet te verzinnen dan een lege plek op het bord op een vleesloze dag, is dit soort recepten zeer welkom. De dressing maakt wat mij betreft dit gerecht compleet. Daar zou ik gerust wat meer van maken.
Deel dit lievelingsgerecht
Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)
![Langoustines met peen](https://onslievelingsgerecht.nl/wp-content/uploads/2021/04/Langoustines-met-peen-300x216.jpg)
Langoustines met groentegarnituur en voorjaarssaus van Jorick Schipper
Langoustines, ze worden ook wel scampi of Noorse kreeftjes genoemd, hebben een zachte, licht zoete smaak en het vlees is sappig en zeer mager. Jorick Schipper deelde dit delicate lievelingsgerecht met ons. Je kunt er blind op varen, want Jorick is de sous-chef van sterrestaurant Voltaire.
![Zalmbonbons van Michel Lambermon 2](https://onslievelingsgerecht.nl/wp-content/uploads/2021/02/Zalmbonbons-van-Michel-Lambermon-2-300x216.jpg)
Zalmbonbons van Michel Lambermon
Aanvankelijk wilde Michel Lambermon, executive chef van Big Green Egg Europe, kiezen voor de Fettucine Alfredo uit zijn tijd bij Cas Spijkers, maar hij koos met het oog op zijn aderen voor een eigen recept uit zijn megakookboek Modus Operandi. Een gerecht van de Big Green Egg natuurlijk: zalmbonbons. Of beter: ZalmBonBoms. Een ware smaakexplosie. Ook mooi: het is absoluut niet moeilijk om te maken en het kost je niet veel tijd.
![Pasta alle vongole van Christian Borsboom Steel](https://onslievelingsgerecht.nl/wp-content/uploads/2021/03/Pasta-alle-vongole-van-Christian-Borsboom-Steel-300x216.jpg)
Pasta alle vongole van Christian en Shirley Jane (Steel) Borsboom
Christian en Shirley Jane Borsboom zijn met hun bedrijf Steel Benelux partner van onslievelingsgerecht.nl. Zij maken het mede mogelijk dat wij zo idioot veel tijd kunnen steken in het verzamelen van lievelingsgerechten – waarvoor onze grote dank. Christian en Shirley aten hun favoriete gerecht pasta alle vongole voor het eerst op Sardinië, tijdens hun huwelijksreis. Wij maakten het voor hun klaar op ons nieuwe lievelingsfornuis. Geniet van deze bijzondere pasta alle vongole, mét bottarga.