Witlof-ovenschotel met ham en kaas van Brenda Kookt
Meer dan duizend recepten heeft ze op haar site (Brenda Kookt), maar haar favoriete gerecht is al 25 jaar lang een ‘doodgewone’ ovenschotel met witlof, aardappelpuree, ham en kaas. Brenda Hoff is niet voor niets de koningin van makkelijk, snel en klassiek-met-een-twist. En toen zij voor het eerst deze lofschotel at, was het ‘t lekkerste en meest exotische gerecht dat ze ooit had geproefd.
Witlof-ovenschotel met ham en kaas niet zo opzienbarend?
Kijk: dáármee moet je dus niet aankomen bij Brenda Hoff (1985), AKA ‘Brenda Kookt’, één van de bekendste foodbloggers van West-Friesland en de rest van de wereld. Bij haar ouders thuis in Grootebroek was het zes keer per werkweek aardappelen en één keer macaroni of nasi. Vader teelde bloemkool en broccoli en wat de boer niet kende, dat vrat hij niet. Brenda was ook nog eens een moeilijke eter. Een foodblog leek bepaald niet in de sterren te staan. En toen gingen de Hoff-jes een keer op visite bij buurvrouw Lia. En die zette dus deze witlof-ovenschotel op tafel.
We záten toch te smullen. Zoiets exotisch hadden we nog nooit geproefd.
Het voert misschien een beetje te ver om nu te beweren dat bij de eerste hap meteen de bliksem insloeg en Brenda nu eindelijk wist wat ze later wilde worden, maar een soort van openbaring was het wel. Brenda: ‘We záten toch te smullen. Zoiets exotisch hadden we nog nooit geproefd.’ Er ontwaakte een passie voor koken, ‘eerst met pakjes en zakjes, al heel wat voor mij’, later ‘ging ik echte recepten uitproberen, mezelf uitdagen en voorzichtig experimenteren’ en de rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis. In 2012 begon ze met Brenda Kookt, inmiddels een flink culinair imperium met een site, een YouTube-kanaal en diverse kookboeken en culinaire scheurkalenders.
Het geheim van Brenda Kookt zit hem in de eenvoud en de herkenbaarheid. Net als zij zelf ooit deed, sluipt haar doelgroep op kousenvoetjes over de bekende weg naar avontuurlijker terrein, telkens een stapje verder, maar nooit té ver. En Brenda speelt slim in op hun behoefte aan een beetje anders, door te variëren op vertrouwde basisrecepten. Zo bestaat ‘onze’ oorspronkelijke witlofschotel ook in een variant met zalm (in de scheurkalender) en één met salami, mozzarella, basilicum en trostomaatjes (in het nieuwe kookboek): één recept, drie keer lol. Ofwel: een beetje gek, maar toch vertrouwd.
En ze heeft succes, Brenda. Haar vrouwen (‘mannen zijn in opmars!’) komen qua top 3 nog steeds voor pannenkoekenbeslag, gebakken aardappeltjes uit de oven en pasta-spinazie, maar ze durven steeds vaker anders, gevarieerder te koken, uit hun comfort zone te kruipen. ‘Wist je dat een gemiddeld gezin maar zeven gerechten heeft die ze constant herhalen?’
Brenda zelf loopt een stukje voor de troepen uit: ‘We tellen geen calorieën maar zorgen wel voor voldoende groente in ieder gerecht. En we eten thuis ook vaker vegetarisch, dus dat zie je ook wel terug op de site’. Waarvan akte.
Nog iets wat we nooit moeten proberen? ‘Kabeljauw in kerriesaus – niet te hakken. En inktvis, maar dat is persoonlijk. Krijg ik echt niet weg.’
Brenda Hoff (1985) kwam in ons leven dankzij haar recept voor het West-Friese streekgerecht Broeder, het lievelingskostje van columniste Eve Hoeke. Ze bestiert namelijk het imposante, maar toch broodnuchtere en gezellige online receptenboek Brenda Kookt. Waar je veilig terecht kunt voor vertrouwde kost met een kleine twist. Zelf is ze een lekkerbek met een zwak voor pannenkoeken en chocolade. Ze woont samen met vriend Joost en dochters Fem (4 jaar) en Jill (1 jaar) in Grootebroek. West-Friesland natuurlijk.

Ingrediënten
Voor 4 personen
- 500 gram aardappelen
- 3 grote stronken witlof
- 6 plakken ham
- 6 plakken kaas
- 120 ml melk
- 1 eetlepel Mosterd
- 3 eetlepels Panko of paneermeel
- extra geraspte kaas om te garneren
- 7 kleine blokjes roomboter
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
- Schil de aardappelen en kook ze gaar. Halveer de stronken witlof en kook deze 10 minuten voor. Giet de aardappelen en de witlof af, laat de stronken witlof goed uitlekken, bijvoorbeeld in een vergiet.
- Verwarm de melk in de magnetron of een pannetje. Voeg 2/3 van de melk bij de aardappelen, samen met de mosterd, een beetje peper of zout. Roer goed door elkaar. Voeg een beetje van de overgebleven melk toe als je de aardappelpuree te dik vindt.
- Rol de halve stronkjes witlof in een plak kaas en ham.
Verdeel de rolletjes witlof over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de aardappelpuree. Bestrooi met geraspte kaas en de paneermeel of panko. Verdeel tot slot een paar kleine blokjes koude boter over de schaal. - Verwarm de witlofschotel 30 minuten in de oven.
Wat vonden wij ervan?


Deel dit lievelingsgerecht
Dit vinden wij ook héél lekker (en jij vast ook)

Gortdroge nasi goreng met pulled chicken van Nico Dijkshoorn
Marcel belde met Nico Dijkshoorn. Ongeveer 350 woorden had hij nodig, dat is zo’n beetje de gemiddelde lengte van onze verhalen. Louter bescheidenheid hoor: de mensen zijn druk, je wilt ze niet van het werk houden. Maar als iemand zo vol is van zijn lievelingsgerecht als Nico van zijn gortdroge nasi goreng met pulled chicken, als hem het water én de woorden tijdens het interview in de mond lopen, dan zeggen we: fuck het format. Toen we zelf Nico’s gortdroge nasi goreng met pulled chicken hadden bereid en geproefd, wisten we het zeker: dit is belangrijk en urgent, dit moet Nederland weten!

Recept voor balkenbrij van Frans Oosterwijk
Balkenbrij bakken, dat kan iedereen. Je gooit het in de pan, draait het een keer om, klaar. Kan niet mislukken. Maar balkenbrij helemaal zelf maken, dat is andere kost. Balkenbrij is een streekgerecht dat vooral in het oosten van het land wordt gegeten. In elke streek weer anders. Voor Limburgse balkenbrij heb je varkensbloed nodig, maar aan de balkenbrij die de moeder van Frans Oosterwijk vroeger maakte, kwam geen bloed te pas. Nu heeft Frans voor het eerst in z’n leven zelf balkenbrij gemaakt. De hele familie kwam eraan te pas om het recept van zijn moeder te reconstrueren.

Zalmbonbons van Michel Lambermon
Aanvankelijk wilde Michel Lambermon, executive chef van Big Green Egg Europe, kiezen voor de Fettucine Alfredo uit zijn tijd bij Cas Spijkers, maar hij koos met het oog op zijn aderen voor een eigen recept uit zijn megakookboek Modus Operandi. Een gerecht van de Big Green Egg natuurlijk: zalmbonbons. Of beter: ZalmBonBoms. Een ware smaakexplosie. Ook mooi: het is absoluut niet moeilijk om te maken en het kost je niet veel tijd.